Одборници СО Србац подржали рад начелника и извјештаје јавних предузећа и установа
9. јуна, 2020.
Начелник донио нову наредбу о радном времену, мјере продужене до 22. јуна
10. јуна, 2020.

Општински приходи у прошлој години остварени 103 одсто у односу на план

Буџет општине Србац у 2019. години значајно је стабилизован, уз повећану наплату прихода и накнада и редовно сервисирање свих обавеза, један је од закључака са 29. сједнице Скупштине општине Србац.

У расправи о извршењу буџета за прошлу годину, начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да су укупно остварена буџетска средства износила 8.35 милиона KМ или 103 одсто у односу на годишњи план а буџетска потрошња 8.07 милиона KМ или 99 одсто од плана, тако да вишак буџетских средстава над потрошњом износи 279.232 KМ.

“Поред повећања пореских и непореских прихода и разних накнада из ранијег периода, значајан износ је стигао од виших нивоа власти за разне инфраструктурне пројекте и друге намјене. Успјели смо само у прошлој години смањити дугорочне обавезе за око 2 милиона KМ а од преузимања власти за око 3.8 милиона KМ. Све кредите и репрограме редовно измирујемо и за то годишње издвајамо око 1.1 милион KМ а редовно исплаћујемо плате и друге обавезе”, рекао је Гужвић.

Он додаје да је овакав тренд снажно настављен и у првом кварталу ове године, али је извјесно да ће пандемија вируса корона ипак оставити одређене посљедице.

“Осјетили смо утицај пандемије нарочито у априлу и мају што ће се одразити на приходовну страну и извјесно је да ћемо ускоро морати извршити ребаланс буџета и то већ на једној од наредних сједница скупштине”, рекао је Гужвић.

Одборница Бојана Михољчић Шапурић рекла је да је скупштинска Kомисија за буџет и финансије дала пуну подршку буџетском пословању у прошлој години јер се све обавезе редовно измирују а капиталне инвестиције су реализоване у потпуности.

“Kада је наша комисија почињала са радом прије готово четири године, ситуација у општини Србац је била изузетно сложена и тешка а сада је драстично промијењена. Дугорочне и краткорочне обавезе су значајно умањене, лична примања се редовно исплаћују а капитална улагања реализују у складу са планом. Став комисије је да буџет реално планиран и да се уз одговоран рад, дисциплину и транспарентност дошло до позитивног финансијског резултата”, рекла је она.

У дискусији је учествовао и одборник Мићо Малбашић који је рекао да нема веће примједбе на прошлогодишњи буџет, изузев рада Дома здравља који је забиљежио губитак и неке буџетске позиције које су по његовом мишљењу биле закинуте за одређен износ.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољство успјешним остварењем буџета и додао да су били присутни многи позитивни показатељи, попут пораста броја запослених који је закључно са 31.12.2019. године износио 2800 што је највећи број у последњих неколико година и додао да је намјера локалне власти да настави са стварањем што повољнијег пословног амбијента, нарочито са привредног аспекта.

Одборници су на јучерашњој сједници усвојили и одлуку о краткорочном кредитном задужењу општине Србац у износу од 350 хиљада KМ. Ова средства ће се користити за привремено финансирање дефицита произашлог из готовинског тока и финансирање пренесених обавеза у мјесецима када реализовани приливи не буду довољни за планирану отплату мјесечних рата по споразумима и репрограмима.

„Kао и остатак свијета суочени смо са посљедицама пандемије вируса корона због чега је дошло до пада прихода и наплате свих врста накнада тако да су остварени приходи готово за половину мањи у односу на план у посљедња два мјесеца. То свједочи и податак да су само по основу индиректних пореза приходи мањи за 350 хиљада KМ. У таквој ситуацији се не може са сигурношћу предвидјети како ће се кретати финансијска ситуација у наредном периоду тако да задужење овакве врсте служи да се не угрози функционисање локалне управе и људи не остану без личних доходака, социјалних и других давања“, рекао је Гужвић и додао да је рок отплате кредитних средстава 12 мјесеци.

Он додаје да је најављено из републичких институција да ће се локалним заједницама дозначити одређен износ за санацију штета проузрокованих пандемијом.

„Још увијек не знамо када и колики износ ће се слити у наш буџет по овом основу, тако да смо доношењем одлуке о краткорочном задужењу омогућили да премостимо период до прве дотације из републичког буџета. Тиме ћемо избјећи евентуалне тужбе и затезне камате и омогућити редовно измиривање свих буџетских обавеза у случају да пандемија у значајној мјери угрози ликвидност буџета“, истакао је Гужвић.

Током јучерашње скупштине усвојени су и извјештаји 18 јавних предузећа, установа и других организација за прошлу годину, као и њихови програми рада за ову годину. Подршку одборника добио је и извјештај о раду начелника општине и Oпштинске управе и Програм рада Скупштине општине за ову годину.

Због обимности скупштине преостале закључке са сједнице објављиваћемо у наредним данима на нашој интернет страници.

 

Comments are closed.