Ивањдански ноћни турнир у Kукуљама у петак 5. јула
14. јуна, 2019.
Почела изградња водоводне мреже у Жупском Разбоју
14. јуна, 2019.

Општинска управа организовала пријем за Црвени крст и вишеструке даваоце крви

У згради Општинске управе у Српцу данас је организован пријем за представнике Црвеног крста и вишеструке даваоце крви поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви који се обиљежава на данашњи датум.

Делегацију је примио замјеник начелника општине Драган Микић а међу вишеструким даваоцима било је њих седморо који су крв даровали преко 50 пута,  Бране Марић који је крв даровао 80 пута, Остоја Пезеровић 64 пута, Мира Паспаљ 50, Жељко Глигорић 36, Михал Сулема 34 и Стево Новаковић и Ивана Шмитран који су се на овај хуман чин одлучили преко 20 пута.

Секретар Црвеног крста Србац, Љиљана Билановић, рекла је да је 14. јун изабран као Свјетски дан добровољних давалаца крви је је то дан рођења Kарла Лајштајнера, проналазача основних крвних група.

Она се захвалила србачким даваоцима за сваки живот који су спасили и додала да су они због своје хуманости узор младим људима којих је све више на акцијама добровољног давања крви.

„Захваљујем замјенику начелника који је нашао времена да нас прими јер је ово значајна активност којој се придаје пажња у цијелом свијету. Упућујем захвалност Општинској управи што је ове године нашла начин да подрже и друге програмске активности Црвеног крста, али нарочито када су у питању акције добровољног давања крви. До сада смо организовали двије овакве акције у овој години а у плану су још двије. Имамо у плану 30. јуна организовати и дружење у Расавцу за око 100 добровољних давалаца крви из цијеле општине Србац на којем ће им бити уручена признања и захвалнице“, рекла је Билановић.

Она је упознала замјеника начелника да су поднијели захтјев Општинској управи са молбом да се добровољни даваоци који су даровали крв преко 10 пута ослободе плаћања паркинга у граду што би им много значило.

“Добили смо информацију да је оваква иницијатива покренута и у неким другим општинама у окружењу. Живимо у времену када се тешко обезбјеђује егзистенција а велики број даваоца није запослен или имају мала примања. Kада би се ослободили плаћања паркинга, дало би им се на значају и тиме подарио један мали знак пажње према њиховој хуманости”, рекла је Билановић.

Честитајући Свјетски дан добровољног давања крви, замјеник начелника Драган Микић рекао је да се широм свијета овај датум обиљежава са циљем да се подигне свијест о значају даровања крви у смислу спашавања стотина живота људи и унапређења њиховог здравља.

“Ви сте по свему најхуманији људи јер има оних који могу даровати крв а немају довољно свијести да то требају учинити и зато је ваш гест за сваку похвалу”, рекао је Микић који им је уручио пригодне поклоне у виду вина и меда.

Бране Марић из Српца крв је почео давати још као средњошколац 1971. године и увијек ће се радо одазивати све док га буде служило здравље.

“Било је времена када сам крв даровао по два а некада и по четири пута годишње. У сјећању ми је остала 1979. година када сам у Загребу крв даровао директно из вене у вену једном колеги а обојица смо лежали у болничкој постељи један поред другог пуних осам часова. Он је и данас жив а како чујем, бољег је здравља и од мене”, каже Бране.

Остоја Пезеровић који је крв даровао преко 60 пута каже да је крв почео даровати још давне 1985. године а када је видео да је здравствено способан за ову врсту акције, почео се редовно одазивати.

“Прије давања крви осјећао сам главобољу а када сам почео учествовати у овој акцији осјетио сам да ме глава више толико не боли. Било би добро да свако даје крв ко је здравствено у могућности јер је то највиши хуман чин, будући да се некоме може спасити живот. Волио бих да буде још више омладине на оваквим акцијама”, рекао је Остоја.

 

Comments are closed.