Представа “Маслинова грана” у суботу 22. јуна на другој вечери Домино феста
18. јуна, 2019.
Начелник општине Млађан Драгосављевић наградио најбоље матуранте
19. јуна, 2019.

Општине Градишка, Лакташи и Србац формираће кластер у пољопривреди

У организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди-Подручна јединица Градишка, данас је у Српцу одржан састанак иницијативног одбора за формирање кластера у пољопривреди на подручју регије Градишка-Лакташи-Србац.

Састанку је присуствовао и начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, који је пружио пуну подршку овој иницијативи с обзиром да је у нашој општини пољопривреда најзначајнија грана привреде са великим потенцијалом.

“Kластери представљају удруживање малих и средњих произвођача на основу интереса, специфичности или сродних дјелатности рада у циљу лакшег пословања и заједничког развоја”, рекао је Драгољуб Малиновић, шеф подручне јединице из Градишке. 

Он је додао да су све три општине подржале оснивање кластера који се тренутно односи на произвођаче, прерађиваче и трговце воћа и поврћа са ове регије а од септембра се планира и кластер у анималној производњи.

Подршку овој иницијативи пружиће и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС чији је представник на састанку био Драган Вучковић, менаџер Пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима.

Он је рекао да је циљ оснивања кластера регионални развој пољопривреде на којем сви произвођачи морају тежити заједно и повезати пољопривредне произвођаче са великим купцима заинтересованим за њихове производе.

Данашњем састанку присуствовали су и начелници ресорних одјељења из Српца и Градишке са својим сарадницима, представници локалних развојних агенција и удружења пољопривредних произвођача са подручја ове три општине.

Оснивачка скупштина требало би да буде организована до краја јула ове године.

 

Comments are closed.