Све мјере остају на снази до 6. јула
23. јуна, 2020.
Нових пет случајева короне у Српцу, заражено двоје дјеце и троје родитеља
24. јуна, 2020.

Општина Србац ушла у регионални пројекат дигитализације општинског управљања земљиштем

Општинска управа Србац у року од три године планира унаприједити систем управљања пољопривредним земљиштем у закупу путем дигитализације процеса због чега је ушла у регионални пројекат у којем ће учествовати заједно са градовима Приједор и Требиње и општином Брод.

С тим у вези, потписан је меморандум о сарадњи између ових општина и Њемачког друштва за међународњу сарадњу (ГИЗ) и привредног друштва “TeleGroup“ из Београда и Бањалуке који ће имплементирати пројекат у сарадњи са НАЛЕД-ом (Национална алијанса за локално економски развој), Привредном комором Републике Српске и Мрежом за повољно пословно окружење (BFC SEE).

Презентација овог пројекта за учеснике из наше општине који ће активно учествовати у реализацији одржана је у згради Општинске управе у Српцу а присуствовао јој је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Представници наше локалне заједнице упознати су од стране носилаца пројекта са циљевима, активностима и очекиваним резултатима и посебно са могућностима које пружа дигитализација путем софтверске платформе коју је развио TeleGroup (“AgroLife”). На састанку су посебно презентована позитивна искуства привредног друштва “TeleGroup“ у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и пољопривредним произвођачима у Србији, на пољу примјене широког спректра могућности које ова платформа нуди, како локалним заједницама тако и пољопривредним произвођачима.

Будуће активности пројекта односе се на обуке запослених у Општини Србац и пољопривредних произвођача/закупаца пољопривредног земљишта у вези са кориштењем платформе, постављање и интеграцију софтвера у општинске системе и организацију промотивних активности.

Предности пројекта се односе на развој специјалног ГИС система за аутоматско управљање катастарским подацима, унапређење планирањa и праћења пољопривредне производње. Платформа генерише и систематизује податаке који се прикупљају из различитих врста извора, тако да свеобухватна евиденција коришћења земљишта омогућава еколошки и економски одговорну пољопривредну производњу.

На основу вегетацијских мапа пољопривредницима се дају прецизне информације о квалитету тла и густини раста биљака, а затим и упутстава за агротехничке мјере. Информације о временској прогнози омогућавају прецизније и ефикасније управљање пољопривредном производњом, јер се цијели процес од сјетве до наводњавања, гнојидбе, заштите биља и жетве може планирати и на тај начин смањити употреба ђубрива, пестицида и воде уз максималан принос и очување квалитета земљишта у власништву општине или републике. Уједно, дигитално рјешење омогућава и власницима пољопривредних добара да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса, укупних прихода и смањења оперативних трошкова.

На састанку су представљене и обавезе Општинске управе Србац као партнера на пројекту које се односе именовање координатора за сарадњу на пројектним активностима, организацији семинара за запослене и произвођаче, подршци у интеграцији софтвера и организацији промотивних активности.

Учешће јединица локалне самоуправе, реализација пројектних активности и дигитализација процеса се финансирају из пројекта. Тржишна вриједност платформе се креће у вриједности од 50 до 80 хиљада евра зависно од конфигурације, и ту вриједност донира приватни партнер “TeleGroup”, док локалне заједнице имају обавезу да учествују са износом од 6.000 KМ.

Планиран рок за завршетак пројекта је 31. октобар 2022. године.

 

Comments are closed.