Анкета о приватним и пословним путовањима од 12. до 22. октобра у Српцу
1. октобра, 2019.
Утврђен коначан програм прославе Дана и крсне славе општине Србац
2. октобра, 2019.

Општина Србац подржала иницијативу за санацијом Дома пензионера

Објекат Дома пензионера у Српцу који није реконструисан од 1975. године могао би коначно добити нови изглед уколико се постигне договор Удружења пензионера општине Србац са Фондом пензијско-инвалидског осигурања РС у чијој надлежности је овај објекат.

Подршку овој иницијативи пружила је и Општина Србац чији представници су данас посјетили ово удружење, а у делегацији су били начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић.

Предсједник удружења Остоја Ромић рекао је да се Дом пензионера налази у изузетно лошем стању и да се што прије мора приступити његовој реконструкцији. Он истиче да највећи проблем у овом тренутку представљају неријешени власнички односи јер се објекат и даље води у власништву Фонда ПИО коме је Влада РС дала овај простор на кориштење.

„Још прије неколико година тражили смо да се ријеши ово питање а наш приједлог је да се објекат пренесе у власништво општине као друштвено-политичкој заједници, која би након тога дала простор нашем удружењу на кориштење. Добили смо и обећање премијера Радована Вишковића на скупштини Удружења пензионера РС у Теслићу да ће се овај проблем ријешити у нашу корист, што жељно ишчекујемо“, рекао је Ромић.

Секретар удружења Славко Малешевић рекао је да ће се због хитности стања у којем се налази Дом пензионера морати затражити сагласност Фонда ПИО да се приступи радовима, како се не би морало чекати коначно рјешење ове проблематике.

„Сваки дан је у овом објекту присутно око 50 пензионера који овдје колективно проводе дневни боравак и не могу се осјећати угодно у трошним просторијама. Већ је снимљено стање и урађен предмјер и предрачун радова по којем је неопходно издвојити око 18 хиљада KМ за ову инвестицију, у чему ће нам бити потребна и помоћ Општинске управе“, истакао је Малешевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић обишао је Дом пензионера и увјерио се да је заиста потребно што прије приступити планираним радовима.

„За протеклих неколико деценија удружење је властитим средствима успјело тек опремити канцеларијски простор за рад и средити санитарни чвор док у преостали простор ништа није улагано. Очекујем да Фонд ПИО буде сагласан са овом инвестицијом и да стигне финансијска помоћ од надлежних републичких институција а подршку ће пружити и Општина Србац како би се просторије довеле у функционално стање“, рекао је начелник Драгосављевић.

Потпредсједник скупштине удружења Обрад Никичевић рекао је да се треба што прије направити финансијска конструкција пројекта у којој би учешће узели Фонд ПИО, републичко и општинско дружење пензионера и Општинска управа Србац, уз још неке субјекте који би могли пружити помоћ.

„Уколико се укаже прилика, требало би организовати и заједнички састанак на којем би учествовали предсједник републичког удружења пензионера Раде Ракуљ и делегације Фонда ПИО, Удружења пензионера из Српца и Општине Србац како би се ријешило власничко питање и отклониле све препреке за почетак реконструкције овог објекта“, рекао је Никичевић.

На састанку је исказана велика захвалност Општинској управи која свесрдно помаже рад општинског удружења пензионера и излази у сусрет свим њиховим захтјевима. Посебна захвалност је упућена начелнику општине Млађану Драгосављевићу, који је, како кажу, још руководилац Шумске управе Србац помагао пензионерима да добију квалитетно огревно дрво на рате.

„Из буџета општине за првих девет мјесеци редовно су стизала планирана средства за рад удружења. У овом периоду исплатили смо чак 41.500 KМ за трошкове сахране 83 члана нашег удружења, што не бисмо могли без помоћи општине. Такође ће нам Општина Србац дозначити 10 хиљада KМ за најугроженије пензионере који су болесни и тешко покретни или непокретни, што је такође за сваку похвалу“, рекао је секретар Славко Малешевић.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да локална управа и на разне друге начине помаже пензионерима који се налазе у тешком финансијском стању.

„Поред редовних средстава удружењу и помоћи за најугроженије пензионере, из буџета исплаћујемо и једнократну новчану помоћ за социјално угрожено становништво, а међу поднесеним захтјевима је и значајан број пензионера. Ту су и средства за посебну заштиту бораца и ратних војних инвалида гдје такође има један број пензионера“, истакао је Митрић.

Удружење пензионера општине Србац тренутно броји 2547 чланова што чини око 15 одсто становништва општине Србац. Око 70 одсто њих прима пензију до 300 KМ а 85 одсто њих има пензију до 400 KМ.

„Просјечна пензија у Републици Српској у овом тренутку је 390 KМ а у општини Србац је 320 KМ и у благом је порасту. Радује нас што је присутно повећање плата у Републици Српској у задње вријеме и надамо се да ће се то с временом одразити и на раст пензија како би се поправио положај наших чланова“, рекао је Малешевић.

На састанку је истакнуто да је начелник Млађан Драгосављевић први начелник који је дошао у званичну посјету удружењу у задње двије деценије, при чему је посебно наглашено да подршка локалне власти у ранијем периоду није била ни близу тако добра као што је у садашњем времену.

Данашњем састанку присуствовао је и предсједник мјесног удружења пензионера из Српца, Стојан Билановић.

 

 

 

 

Comments are closed.