Састанак општинског руководства са предсједницом Жељком Цвијановић, подршка развојним пројектима
14. октобра, 2020.
Апел општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације
15. октобра, 2020.

Општина Србац почиње реализацију пројекта стамбеног збрињавања рањивих категорија

Општина Србац започела је са израдом стратегије развоја социјалног становања како би се омогућило стамбено збрињавање лица која нису у могућности да изграде властиту стамбену јединицу или нису у могућности да плаћају економску кирију закупа стамбених јединица.

Kорисници пројекта стамбеног збрињавања по моделу социјалног становања, у складу са Законом о социјалном становању, биће млади брачни парови, ратни војни инвалиди, лица старија од 65 година без породичног старања у стању социјалне потребе, бескућници, самохрани родитељи те лица са инвалидитетом.

Стамбене јединице ће се додијелити на неодређено вријеме уз закуп и сви корисници ће плаћати непрофитну закупнину у износу од 1 до 1.20 KМ по квадратном метру, што је у складу са општинском одлуком, а најугроженије категорије имаће могућност субвенционисања закупнине.

Стамбене јединице изграђене за социјално становање биће у власништву Општине Србац и неће се моћи насљеђивати, отуђивати и стављати под хипотеку.

На изради стратегије развоја социјалног становања ангажована је радна група за чијег предсједника је именован начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, а у њеном саставу су и службеници Општинске управе, Далибор Kошутић, Божо Марковић и Сњежана Поповић, као и представници Центра за социјални рад Милка Бајић и Слађана Kнежевић.

Ових дана одржан је први састанак радне групе са представницима Републичког секретаријата за расељена лица и миграције који је недавно усвојио Стратегију развоја социјалног становања у Републици Српској од 2020. до 2030. годину и по чијем моделу ће бити израђена и локална стратегија.

У овој делегацији били су начелник Одјељења за социјално становање и управљање смјештајним капацитетима Радован Грајић и члан републичке радне групе Сања Стојановић који ће помоћи нашој општини да уреди право, додјелу, управљање, одржавање и кориштење стамбених јединица по моделу непрофитног становања у складу са Законом о социјалном становању.

У наредном периоду планирано је да радна група утврди потребе за формирање стамбеног фонда у Српцу и изналажење начина за изградњу нових стамбених јединица и адаптацију постојећих које ће се откупљивати и уврстити у овај стамбени фонд. Тренутно се у власништву Општине Србац налази само једна стамбена јединица која се може искористити за ове намјене.

Радна група има рок од шест мјесеци да изради локалну стратегију која ће важити за период од пет година. Активности које ће бити реализоване стратегијом биће дефинисане акционим плановима који ће се доносити на једногодишњем нивоу.

Општина Србац је похваљена од стране Републичког секретаријата као једина општина у Републици Српској која нема стамбени фонд а усвојила је све потребне акте предвиђене Законом о социјалном становању, попут одлуке о висини закупнине за кориштење стамбених јединица и одлуку о поступку субвенционисања закупнине, које су усвојене на сједници Скупштине општине, те правилника о поступку додјеле стамбених јединица и правлника о управљању и одржавању стамбених јединица које је донио начелник општине Млађан Драгосављевић.

Социјално становање у Републици Српској је дио стамбене политике Републике Српске, којим се на системски начин обезбјеђују услови за рјешавање стамбеног питања свим физичким лицима која из различитих, а првенствено економских, социјалних и здравствених разлога нису у могућности да самостално обезбиједе стамбено питање на тржишту, које би било достојно човјека.

 

Comments are closed.