Глумачки пут Угљеше Kојадиновића биће уткан у монографију
25. фебруара, 2019.
Предавање о узгоју соје и кукуруза у сриједу 27. фебруара у Kукуљама
26. фебруара, 2019.

Општина Србац почиње исплату помоћи за породице са четворо и више дјеце и младе брачне парове

Начелник општине Млађан Драгосављевић донио је нови правилник о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици општине Србац којим су предвиђене одређене новине у односу на прошлогодишњи правилник.

Међу новим мјерама које су од овог мјесеца на снази је исплата новчане помоћи за породице са четворо и више дјеце на мјесечном нивоу у износу од 100 KМ и новчана помоћ младим брачним паровима за куповину грађевинског земљишта за изградњу стамбених јединица у износу до 2000 KМ.

Право на новчану помоћ за породице са четворо и више дјеце могу да остваре родитељи или самохрани родитељ, уколико испуњавају сљедеће услове:
– да су држављани Републике Српске,
– да имају пријављено мјесто пребивалишта на подручју општине Србац најмање годину дана прије подношења захтјева,
– да за најмање четворо дјеце постоји обавеза издржавања прописана одредбама Породичног закона Републике Српске.

Правилником је предвиђена и једнократна новчана помоћ младим брачним паровима за куповину грађевинског земљишта у својини општине Србац коју ће Општина понудити на продају, а може се додијелити супружницима који имају пребивалиште и намјеравају живјети на подручју општине Србац, и који испуњавају сљедеће услове:
– да су држављани Републике Српске,
– да нису старији од 35 година живота,
– да имају пријављено пребивалиште на подручју општине Србац најмање једну годину до дана подношења захтјева,
– да нису власници или сувласници стамбене јединице на територији општине Србац.

Начелник Млађан Драгосављевић каже да је увођењем нових мјера локална управа одлучна да се снажније ухвати у коштац са негативним природним прираштајем.

„Наша општина је једна од оних које су обухваћене све израженијом појавом пада броја новорођене дјеце у односу на број умрлих, а када се узме у обзир да неке породице трајно или привремено одлазе у друге земље, онда је било неминовно да на овај начин стимулишемо младе да ступе у брачну заједницу, остваре се у улози родитеља и заснују породицу у свом завичају“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да је општина Србац једна од ријетких у Републици Српској која је увела овакве мјере пронаталитетне политике.

„Поред најновијих мјера, на снази је и даље исплата једнократне новчане помоћи за новорођену дјецу, поклон у виду златника за прворођено дијете и једнократна новчана помоћ за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње. Исплату једнократне накнаде за новорођенчад смо унаприједили прошле године и омогућили да се праведније изврши расподјела средстава, тако да ће породице са већим бројем дјеце добити већу накнаду“, рекао је Драгосављевић.

Правилник предвиђа да ће свака мајка која у текућој години роди дијете, а најмање годину дана прије рођења дјетета има пребивалиште на подручју општине Србац, без обзира на мјесто порођаја или материјалне услове породице, имати право на исплату једнократне новчане помоћи и то:

– за рођено прво и друго дијете, у износу од 250 KМ,
– за рођено треће дијете, у износу од 400 KМ,
– за рођено четврто дијете, у износу од 600 KМ,
– за рођено пето и свако наредно дијете, у износу од 1.000 KМ.

Начелник Млађан Драгосављевић подсјећа да је од новембра 2016. године до данас, Општина Србац из буџета исплатила близу 160 хиљада KМ по основу једнократне новчане помоћи за новорођену дјецу чиме су измирени сви стари дугови и уведена редовност исплате за дјецу рођену у овој години.

„По преузимању дужности начелника општине затекао сам 70.500 KМ неисплаћених обавеза по овом основу, што је укупно 141 накнада за новорођену дјецу. Све обавезе су у одређеном року измирене а уведен је континуитет у исплати тако да се сада средства из буџета исплаћују непосредно по рођењу дјетета“, рекао је начелник Драгосављевић.

У складу са новим мјерама, начелник је до сада два пута наградио прворођено дијете са подручја србачке општине поклоном у виду златника и опреме за новорођенче у износу до 500 KМ.

Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици предвиђена је и једнократна новчана помоћ лицима у вези планирања породице, за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње.

Ово право може остварити жена која испуњава сљедеће услове:
– да није старија од 42 године,
– да има пријављено пребивалиште на подручју општине Србац најмање четири године прије подношења захтјева,
– да има признато право на три процедуре асистиране репродукције – вантјелесне оплодње, на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Општина ће суфинансирати трошкове једне процедуре асистиране репродукције у износу од 2.000 KМ.

„Трудићемо се да све обавезе из новог правилника редовно измирујемо, што сада и чинимо, како се више не би поновила ситуација из мандата претходне власти када су родитељи годинама чекали да се остваре ова новчана права. Уколико има породица које сматрају да из било ког разлога нису обухваћене мјерама подршке пронаталитетној политици, молимо их да нам се јаве како бисмо у што краћем року измирили наведене обавезе“, рекао је начелник Драгосављевић.

Начини остварења права на новчану помоћ могу се детаљније прочитати у тексту правилника који је објављен у Службеном гласнику општине Србац број 3/19 објављеном на интернет страници општине Србац а који се може прочитати кликом на овај линк.

Више информација се може добити и у Општинској управи у канцеларији бр. 15 или путем телефона 051/740-001 локал 204, као и упитом на е-маил адресу: opstinasrbac@teol.net.

Comments are closed.