Одржани концерти за памћење, Ножичани подржали реконструкцију друштвеног дома
23. априла, 2019.
У току формирање школских саобраћајних патрола у Kобашу
23. априла, 2019.

Општина Србац организује превоз на обиљежавање Дана сјећања и Дана побједе

Општина Србац обавјештава грађане да је обезбијеђен бесплатан превоз на обиљежавање важних историјских догађаја којима ће се одати почаст погинулим борцима и цивилима у Народноослободилачком рату од 1941. до 1945 године.

Први од њих на распореду је у недјељу 5. маја када ће се обиљежити Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом стратишту Доња Градина. Овај догађај организује Одбор за обиљежавање на челу са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Програмом је од 11.15 часова предвиђено полагање вијенаца а од 12 часова парастос и помен жртвама усташког злочина-геноцида, док је од 13 часова на распореду обраћање званичника.

Наредни догађај који ће бити обиљежен је Дан побједе над фашизмом, у четвртак 9. маја у Бањалуци, у организацији Владе Републике Српске-Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова. На овај начин одаће се почаст жртвама Другог свјетског рата у коме је српски народ учествовао на страни антифашиста, али и поднио огромне цивилне жртве.

Централно обиљежавање овог догађаја биће организовано у Бањалуци а почеће са формирањем колоне од 10.30 до 11 часова, која ће се кретати од Парка Петра Kочића до Трга палих бораца (“Марш бесмртног пука“) гдје ће бити одржан остали дио програма.

Овај марш у којем ће учесници у колони носити увећане слике учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица из НОР-а, транспаренте са пригодним порукама и слично, представљаће марш подсјећања на погинуле војнике и цивиле из НОР-а, који су дали своје животе у борби против фашизма.

У циљу обезбјеђења што веће присутности и одавања почасти страдалима, планиран је организовани превоз из Српца за све заинтересоване грађане у случају да се пријави довољан број учесника. Пријаве се могу извршити до уторка 30. априла у згради Општинске управе у канцеларији бр.1 до 15 часова.

Comments are closed.