Рукометаши Српца убједљиви против Теслића
26. марта, 2019.
Борачка организација општине Србац проводи изборе од 30. марта до 7. априла
27. марта, 2019.

Општинска управа и донатори обукли центар Српца у ново рухо

Доласком прољећа и топлих сунчаних дана уже градско језгро у Српцу засијало је у пуном сјају након што је постављена нова бетонска галантерија, саксије и клупе које су центру Српца дали нови и урбанији изглед.

Носилац активности била је Општинска управа а акцију је подржало неколико донатора који су исказали жељу да уљепшају наш град и својим примјером мотивишу друге да се укључе на сличан начин.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић каже да је у ужем подручју града постављено 12 нових клупа, 15 великих саксија и 45 заштитних граничника који се налазе на тротоарима и шеталишту и који су визуелно украсили центар града.

“Добили смо и један бетонски сто који је намијењен Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор” а остало је да се поставе и украсни бетонски блокови у улици 11. новембра што ће бити реализовано у току идуће седмице”, рекао је Kресојевић.

Донација у виду бетонске галантерије стигла је од приватног предузећа “Бепро” из Лакташа које се бави израдом бетонских производа од 1988. године и у свом асортиману има више од 500 производа. Ова фирма лидер је на нашим просторима у поплочавању прилаза кући и гаражи, поплочавању пјешчаних стаза, дворишта, градских тргова, те осталих јавних и приватних површина.

Активно учешће у уређењу града узела је и група грађана која се удружила и прикупила средства за набавку три бетонске клупе са наслоном у вриједности од хиљаду KМ које су постављене у строгом центру Српца.

Једна од њих је наша суграђанка Славица Миљевић која је заједно са пријатељима покренула акцију “Знакови поред пута”. Акција по називу асоцира на чувено Андрићево дјело које представља ризницу мудрости за све генерације, па је тако и њихова идеја осмишљена да буде од користи за Српчане свих узраста.

“У акцији је поред мене учествовала група пријатеља из средњошколских дана, Богдана Брезовац, Саша Дабић и породице Брезовац и Татић из Штутгарта које су жељеле да свом граду поклоне три квалитетне клупе какве се могу видјети и у већим градовима и на којима се свакодневно одмарају и проводе сате у разговорима, како пензионери, тако и људи средње животне доби и омладина. Видимо да су прве реакције веома позитивне и драго нам је што је и Општинска управа размишљала исто као и ми и на сличан начин кренула са уређењем центра града”, рекла је Славица.

Она је додала да ово није једина акција коју је покренула ова група ентузијаста, јер су недавно обезбиједили и електрични клавир за основну школу у Српцу.

Постављање нове бетонске галантерије представља наставак активности које су започеле прошле седмице садњом дрвећа у улици 11. новембра. Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да су грађани реаговали позитивно јер је видно уљепшана једна од најпрометнијих улица у нашем граду.

“Акција садње 210 садница туја и чемпреса је наишла на изузетан одјек а реализована је уз помоћ Kомуналног предузећа “Kомуналац” и Шумске управе Србац, док су саднице постављали ученици Центра средњих школа “Петар Kочић”. Наредне активности биће усмјерене на реконструкцију јавне расвјете по принципу енергетске ефикасности, чиме ће наш град бити још модерније уређен”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Вриједност садница које су обезбјеђене уз помоћ Шумског газдинства Градишка износи око 2.500 KМ.

У склопу прољећне акције уређења града извршено је и обиљежавање хоризонталне сигнализације, орезивање стабала, фарбање клупа и саксија, стубова јавне расвјете и стубова саобраћајних знакова.

 

 

Comments are closed.