Служена прва литургија у закровљеном храму у Лилићу
30. јуна, 2021.
Центар за културу и спорт Србац: Kултурни живот и санациони радови не стају ни током пандемије
1. јула, 2021.

Окончана и друга фаза пројекта развоја пластеничке производње у Српцу

Завршена је и друга фаза реализације пројекта “Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“, у склопу које је пластенике са пратећом опремом добило још 30 корисника из цијеле србачке општине који су успјешно засновали производњу поврћа и тиме омогућили својим породицама сигурнију егзистенцију.

Пројекат је реализован у сарадњи Општине Србац и Фонда за развој и запошљавање којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске.

Изабраних 30 корисника је добило пластенике од 100 квадратних метара и систем за наводњавање, а сваки од њих добио је и по 360 садница, од чега 180 садница паприке сорте Бибиц и по 60 садница паприке Kаптур, парадајза Оптима и краставца Дарина.

Kорисници пластеника прошли су обуке на тему „Технологија производње поврћа у пластенику“ и „Могући проблеми у току производње поврћа у пластенику” а предавач је био дипломирани инжењер пољопривреде Драшко Башић који је обилазио њихове пластенике и давао сугестије које су им биле од користи у пластеничкој производњи.

Представници Општинске управе обишли су ових дана кориснике пластеника у другој фази који су изразили задовољство исказаном финансијском помоћи и савјетима које су добили од стручњака из ове области.

Једна од њих је и Биљана Миладиновић Kовачевић из Ћукала која је након производње малина, која је постала нерентабилна посљедњих година због ниских откупних цијена, одлучила да се преоријентише на пластеничку производњу.

“Ово ми је прва година и до сада нисам радила у пластенику. Мало је теже, више је посла, али је производ бољи. Поштујемо све што су нам рекли на предавањима. Најбитније је да има довољно ваздуха, да не буде превруће, да стално пазимо на лисне уши и разне бубе које се појављују, односно на све оно што може уништити биљку”, рекла је она.

Додаје да ће сва производња углавном бити намијењена за властиту породицу, а ако остане вишка, нешто ће се можда и продати и тако зарадити додатни приходи.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је вриједност једног пластеника око 3000 KМ од чега је властито учешће појединаца износило 400 KМ, док незапослена лица нису морала да дају учешће.

“Право учешћа је имало становништво из руралних подручја, нарочито незапослени, особе до 40 година старости, жене из руралних подручја, тешко запошљиве категорије, као и постојећи пољопривредни произвођачи и заинтересовани становници који су изразили жељу да се баве пластеничком производњом”, рекао је Михољчић и додао да је у првој фази пројекта пластенике са пратећом опремом добило 25 корисника.

Вриједност друге фазе пројекта износила је 90.745 KМ од чега бесповратна средства 68.058 KМ а остатак у износу од 22.686 KМ су обезбиједили Општина Србац и корисници пројекта, док је у првој фази износила око 76 хиљада KМ од чега бесповратна средства 53.196 KМ а остатак су такође обезбиједили Општина Србац и корисници.

Ради се о средствима из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2020/2021. години. Фонд финансијског механизма, поред ИРБ РС чине и Министарство финансија РС, Министарство управе и локалне самоуправе, УНДП и Швајцарска развојна агенција.

 

Comments are closed.