Удружење Извор обиљежило празник Светог Саве, стигли поклони од донатора
26. јануара, 2019.
Турнир у стоном тенису окупио 29 такмичара
28. јануара, 2019.

Одржана традиционална академија у Српцу у част Светог Саве

У Дому културе у Српцу синоћ је одржана традиционална Светосавска академија којом је обиљежен празник Светог Саве, нашег највећег светитеља и просвјетитеља и првог српског архиепископа. Богат програм кога је вриједно и предано припремао организациони одбор на челу са синђелом Теофилом и умјетничким руководиоцем манифестације Бранком Санчанин, био је прожет духовним пјесмама, бесједама и казивањима одломака и стихова из богате српске културне баштине.

У програму су учествовали мјешовити хор „Castratonica“, глумац Никола Јаношевић, наратор Милица Димитрић и музичар Ђорђе Миловановић који имају дугогодишње искуство наступа на оваквим и сличним догађајима, што се итекако осјетило на сцени, тако да је публика уживала у њиховим изведбама, а на исти начин посјетиоци су одреаговали на наступ свештеника србачке парохије Александра Kустурића и Петка Вуковића који су отпјевали неколико пригодних пјесама у духу светосавља.

За разлику од претходних година када су се на сцени могли видјети и малишани Дјечијег вртића „Наша радост“ и културно-умјетничка друштва из наше општине, организациони одбор је одлучио да културно стваралаштво дјеце и омладине из наше општине представи на посебном догађају који ће бити организован у току ове године, када ће бити организована пригодна манифестација којом ће бити обиљежена 800. годишњица од самосталности Српске православне цркве.

Организатор академије били су Српска православна црквена општина Србац и Општина Србац, а у име домаћина присутнима се обратио протонамјесник Жељко Сарић који је подсјетио да је Свети Сава кроз историју био сабирна снага цркве и државе и подизао цркве и манастире, школе и болнице и описмењавао и просвјећивао српски народ.

„Свака прослава Савиндана за нас представља велику радост али ова година је посебна јер обиљежавамо 800 година од аутокефалности Српске православне цркве. За то је нарочито заслужан Свети Сава јер је ишао код византијског цара и цариградског патријарха да тражи њену самосталност“, рекао је Сарић.

Бесједу о Светом Сави надахнуто је говорио свештеник ножичке парохије, Живко Илић, који је рекао да је он био највећи духовни ауторитет нашег народа и најистакнутија личност у српској историји дугој више од једног миленијума.

„Није се ни о коме толико писало, проповиједало и пјевало као што је то био случај са Светим Савом. Kолико год о њему прочитали, никад не можемо све о њему да кажемо. Он је уткан у сваку пору душе и срца српског народа. Свети Сава нас је учио да учећи друге обнављамо своје знање јер је понављање мајка знања, а човјек се учи док је жив. Био је отац васколике просвјете код Срба и најзаслужнији за подизање цркви и школа у нашем народу“, рекао је Илић.

Светосавској академији присуствовали су бројни грађани а међу њима је било и свештенство на челу са синђелом Теофилом и свештеницима из свих парохија србачке општине, затим министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић и представници законодавне и извршне власти на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, замјеником начелника Драганом Микићем и предсједником Скупштине општине Мирком Стојићем, као и директори јавниох предузећа и установа и одборници Скупштине општине Србац.

Академија је окончана светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“ коју су отпјевали сви присутни посјетиоци заједно са учесницима програма.

Празник Светог Саве је данас настављен светом литургијом у православним храмовима и славским ручком у основним школама и Цетру средњих школа „Петар Kочић“.

 

Comments are closed.