Планинарски поход на Градину у духу светосавља
27. јануара, 2020.
Удружење Извор прославило Савиндан
27. јануара, 2020.

Одржана светосавска академија у Српцу: Дух светосавља не јењава ни након 800 година

Kроз историју цивилизације било је много принчева достојних пажње и дивљења, али ниједан није оставио трага као принц Растко Немањић – Свети Сава, чије ријечи и благослов су дубоко уграђени у саму душу свега што се српско зове, рекао је јерођакон Иларион, сабрат свете обитељи манастира Осовица, који је пригодном бесједом отворио синоћњу Светосавску академију у Дому културе у Српцу.

Говорећи о највећем српском светитељу и просвјетитељу, првом српском архиепископу и утемељивачу Српске православне цркве, државе и школства, Иларион је рекао да су стазом светосавља, напојени водом Савином, корачали сви славни Немањићи и наши славни преци све до данашњих дана.

Он је подсјетио да је Свети Сава заслужан за самосталност Српске православне цркве, Житије Стефана Немање, Kарејски типик и Законоправило. Подизао је цркве, манастире и школе, мирио завађену браћу и обављао дипломатско-културне мисије у више држава из његовог окружења, све до Свете земље.

“Величина Светог Саве није само у ономе што је он лично урадио, и ако је заиста урадио много. Величина његовог дјела је још више у томе што је он умио и успио да покрене све стваралачке народне снаге, да заинтересује, да одушеви, и понесе. Завјештања Светога Саве остају нам као свијетли примјер којим путем требамо да идемо да би нас он препознао као своје”, нагласио је Иларион.

Академија која је носила назив “На путу светосавља” обиловала је богатим културним програмом. Око тридесетак младих умјетника из хора Средње музичке школе “Владо Милошевић” из Бањалуке отпјевало је неколико традиционалних пјесама у духу светосавља а програм је обогатио и наступ клавирско-виолинског дуета кога су чинили Соња Бобрек Савић и Ђорђе Миловановић.

Посјетиоце је кроз програм успјешно водила наратор Милица Димитрић а неколико рецитација о животу и дјелу Светог Саве извели су и малишани основношколског узраста.

Организатор академије били су Српска православна црквена општина Србац и Општина Србац. Међу присутним посјетиоцима су били протосинђел Теофил и свештеници из свих парохија србачке општине и манастира Осовица, затим представници законодавне и извршне власти на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, замјеником начелника Драганом Микићем и предсједником Скупштине општине Мирком Стојићем, као и начелници одјељења, директори јавних предузећа и установа, одборници Скупштине општине Србац и други грађани.

Протосинђел Теофил је похвалио академију истакавши да дух светосавља не може да јењава јер је то благодат Светога духа, а она по ријечима апостола Павла, дише тамо гдје хоће.

“Дух Светог Саве је чио и крепак као и прије 800 година а тако ће и остати док је свијета и вијека. Времена и околности се мијењају али благодат божија је та која носи дух светосавља у нашем народу”, рекао је протосинђел Теофил.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су у склопу академије посјетиоци имали прилику да разгледају и изложбу слика са међународне ликовне колоније „Шибови 2019“ која је одржана у Бањалуци, као и неколико умјетничких радова на тему светосавља.

“Потрудили смо се да припремимо садржајан програм и тако дамо допринос обиљежавању овог великог дана. Још од прошлог викенда се одржава читав низ манифестација посвећених светосављу у којима највећим дијелом учествују школе а тако ће бити настављено и данас. Наредне године планирамо да у обиљежавање Савиндана укључимо већи број дјеце и умјетника са подручја наше општине”, рекао је начелник Драгосављевић.

Поводом празника Светог Саве јутрос су одржане свете литургије у православним храмовима а обиљежавање ће бити настављено славским ручком у основним школама и Центру средњих школа „Петар Kочић“ који прослављају Савиндан као своју крсну славу.

 

Comments are closed.