Објекат Дома младих претварају у галерију слика
3. августа, 2020.
Јавни позив за финансирање пројеката омладинских неформалних група
3. августа, 2020.

Одржана сједница општинског штаба: Све мјере остају на снази до 17. августа

Штаб за ванредне ситуације општине Србац одржао је данас редовну сједницу на којој је донио закључак да све мјере, у циљу превенције ширења вируса корона, остају на снази до 17. августа што је у складу са најновијим закључком Републичког кризног штаба.

На састанку је констатовано да је у протеклој седмици регистровано седам новозаражених у нашој општини и да је од почетка пандемије забиљежено 67 позитивних лица на вирус корона, што довољно говори да грађани не поштују довољно прописане мјере.

„Број заражених је у сталном порасту а то се може очекивати и у наредном периоду. Из тог разлога мораћемо наставити са појачаним контролама јер је евидентно да многи не поштују наредбе кризних штабова. Грађани морају бити свјесни да избјегавањем ношења маски на ризичним мјестима и кретањем у већим групама угрожавају не само властито здравље, већ и здравље људи око себе, а највише угрожених категорија у које спадају стара лица и хронични болесници“, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове, Ненад Билановић, рекао је да је у протеклих седам дана извршено преко 100 контрола рада трговинских и угоститељских објеката и да се свима скреће пажња на обавезу поштовања прописаних мјера.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, потврдио је да ситуација није на завидном нивоу јер се свакодневно у ову установу јављају особе са респираторним тегобама.

„Грађани су превише опуштени, што није добро. Очекујемо пораст новозаражених јер су многи протеклог викенда славили празнике Светог Илије и Kурбан Бајрам, гдје је засигурно било већих окупљања у породичним домовима. Сви они који буду имали изражене симптоме биће тестирани“, рекао је Стојић.

На састанку се разматрао почетак рада дјечијег вртића и одлучено је да се овај датум пролонгира до даљег док се не изврши планирано уређење просторија.

„Данас смо кренули са кречењем и сређивањем вртића како би све било спремно и надамо се да бисмо већ у идућој седмици могли отворити врата за наше малишане. Многи се интересују када ћемо почети са радом, о чему ћемо благовремено информисати јавност“, рекла је директорица вртића Дијана Миланковић.

Договорено је да ће се током дана израдити нова наредба о радном времену на територији општине Србац, која ће важити у наредне двије седмице, а која ће бити усклађена са данашњим закључком Републичког кризног штаба.

На данашњој сједници Републичког штаба донесени су сљедећи закључци:

1. У циљу превенције ширења вируса корона САРС – Цо В-2 и ЦОВИД – 19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 17.08.2020. године забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

2. До 17.08.2020. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06:00 до 23:00 часова.

3. Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин регулисан тачком 2. овог закључка односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

4. До 17.08.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

5. Субјекти којима је дозвољено обављање дјелатности дужни су исту организовати уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења ЦОВИД – 19 болести на радном мјесту.

6. Субјекти из тачке 5. овог закључка могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

7. Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад како слиједи:

1) на улазу у све службене просторије органа из ове тачке које пружају услуге грађанима ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављења дужих редова у затвореном простору,

2) одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и

3) омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтер сала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

8. Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Kомунална полиција.

9. Јединице локалне самоуправе су дужне да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

 

Comments are closed.