Угоститељи и трговци биће обавијештени о будућем начину рада
22. маја, 2020.
Радно вријеме угоститељским објектима омогућено до 23 часа
22. маја, 2020.

Одржана сједница Општинског штаба: Од понедјељка вртић креће са радом

Радница србачког вртића за коју се јуче тврдило да је обољела од корона вируса била је негативна на другом и трећем тестирању, тако да је тиме отклоњена сумња на заразу, а самим тим је омогућено да већ од понедјељка 25. маја вртић поново настави са радом.

Ово је закључено на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине и командант штаба Млађан Драгосављевић.

Директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, рекао је да је након тестирања свих радника вртића првобитно утврђено да је једна од радница позитивна на вирус корона, што је саопштено и од стране Института за јавно здравство и Министарства здравља и социјалне заштите, али су због сумње у резултат теста, из предострожности урађена још два тестирања на којима је резултат био негативан.

„У случају да се посумња да прво тестирање није било валидно, раде се накнадна тестирања, која су у овом случају показала да наша суграђанка на сву срећу није заражена овим вирусом. Имали смо сумњу у резултат самом чињеницом да радница није имала никакве контакте са претходно зараженим особама, а уз то је и вртић прије отварања предузео све потребне хигијенске мјере, као и мјере дезинфекције које су смањиле могућност да дође до заразе. Овакве ствари се дешавају приликом тестирања али најважније од свега је да су резултати негативни“, рекао је Стојић.

Он је додао да ће наредних дана у србачки Дом здравља стићи апарат којим ће бити омогућена серолошка дијагностика корона инфекције, односно моћи ће се утврдити количина антитијела код заражених и колика је била изложеност зарази локалног становништва.

Сједници Општинског штаба присуствовала је и директорица вртића Дијана Миланковић која је рекла да је претходни дан био веома тежак за њихову установу јер су родитељи показали забринутост због новонастале ситуације, али да су поновни резултати тестирања показали да је ова предшколска установа била досљедна у провођењу свих препорука Института за јавно здравство Републике Српске.

„Испоштовали смо све мјере, од дезинфекције просторија, играчака, посуђа, намјештаја и других објеката у установи, мјерења температуре бесконтактним топломјером радницима вртића, дјеци и родитељима, па све до изоловања дјеце у мање групе и редовну хигијену. Да смо успјешно предузели мјере превенције свједоче негативни налази тестирања свих наших радника. Радили смо и прије, а нарочито у овим тренуцима наш посао са много емоција и надам се да ће се малишани врло брзо вратити у нашу установу јер смо добили много порука подршке од родитеља васпитаника и других грађана“, рекла је Миланковић и уједно се захвалила радницима и руководству Дома здравља на великој подршци.

Чланови Општинског штаба за ванредне ситуације такође су подржали све предузете мјере србачког вртића, које су оцијењене као добре и правовремене, што је одликовало рад ове установе и у протеклом периоду прије избијања епидемије. Самим тим, отклоњене су све опасности, тако да вртић од понедјељка 25. маја поново почиње са радом.

„Рад вртића у сваком погледу заслужује високу оцјену због нивоа ангажованости и одговорности у раду са дјецом. Њихове активности за вријеме трајања епидемије су биле усклађене са препорукама надлежних републичких институција, па је самим тим дошло и до привременог затварања вртића из превентивних разлога док се нису отклониле све недоумице око најновијег случаја. На сву срећу, показало се да нема заражених у овој установи тако да вртић од понедјељка може несметано наставити са радом“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је нагласио да ће радно вријеме угоститељских, трговинских и других објеката наредних дана бити усклађено са одлукама које донесу републичке институције, односно одлуком о радном времену која ће бити прилагођена и за нашу локалну заједницу.

„Радно вријеме у србачкој општини дефинисано је одлуком која је донесена 11. маја и важи до понедјељка 25. маја, а усклађено је са мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације. О будућем начину рада трговаца и угоститеља огласиће се ресорна министарства са писаним инструкцијама а у складу с тим ћемо и на локалном нивоу донијети нову одлуку о радном времену, о чему ћемо јавност информисати на вријеме“, рекао је начелник Драгосављевић.

Према његовим ријечима, сви грађани су дужни да и даље носе заштитне маске на отвореном и у затвореним просторијама, те да поштују мјере дистанце од најмање два метра између других особа, редовно перу руке и одржавају личну хигијену.

„Здравље грађана је на првом мјесту а како се ситуација буде постепено нормализовала посветићемо се и другим аспектима друштвено-економског живота. Најважније у овом тренутку је да извршимо ребаланс буџета за ову годину, што ће морати учинити и друге општине и градови у нашој земљи и региону, јер ће епидемија оставити значајне финансијске посљедице у цијелом свијету“, рекао је начелник Драгосављевић.

На данашњој сједници говорио је и командир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, који је рекао да је за вријеме трајања епидемије санкционисано 67 лица због разних врста прекршаја, међу којима се 57 односило на кршење полицијског часа и недозвољено кретање особа старијих од 65 година, док је у 20 случајева почињен прекршај због неношења заштитне опреме у виду маски и рукавица.

„На подручју које покрива Полицијска управа Градишка забиљежен је и већи број провала у породична домаћинства која су успјешно ријешена, међу којима је био значајан број лица из Федерације БиХ а уз помоћ градишке полиције успјешно смо привели на овом подручју и неколико дилера дроге који су стигли из других општина као и један број миграната чије кретање је појачано у задњих пар дана“, рекао је Новаковић.

Он је додао да видео надзор на подручју србачке општине функционише у пуном капацитету што олакшава праћење и откривање потенцијалних починилаца кривичних дјела.

„Позивам грађане да нам помогну у овом погледу и дојаве кретања сумњивих лица, како бисмо правовремено реаговали“, истакао је Новаковић.

 

 

Comments are closed.