Одржани парастоси у Доњој Лепеници и Kоровима
26. јула, 2020.
У Српцу обиљежен Дан устанка народа у БиХ
27. јула, 2020.

Одржана сједница општинског штаба: Kазне за неодговорне појединце

Епидемиолошка ситуација у србачкој општини нагло је погоршана у посљедњих неколико дана због чега ће против неодговорних појединаца који не поштују наредбе кризних штабова бити прописане репресивније мјере, закључак је са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Од петка до недјеље у Српцу је регистровано осам нових случајева заражених вирусом корона а очекује се да ће током ове седмице бити повећан број позитивних због великог броја ризичних контаката које су заражени остварили протеклих дана.

Докторица Тамара Никичевић која ради у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Србац каже да су током викенда имали велики број позива особа које су имале симптоме, попут повишене тјелесне температуре, или су навеле да су биле у контакту са зараженим особама, нарочито међу млађом популацијом.

„Једноставно не можемо да стигнемо да их све тестирамо и испитамо, али ћемо радити на томе наредних дана. Очекујем да ће доћи до значајног пораста броја обољелих. На сву срећу, до сада су већина њих имали само блаже симптоме, али врло лако могу довести некога од својих укућана у животну опасност. Мора се кренути са ригорознијим мјерама”, рекла је Никичевић.

Директор Дома здравља Мирко Стојић рекао је да је евидентно да су се грађани опустили и не поштују прописане мјере, што је посебно уочљиво у задње двије седмице.

“Не поштује се дистанца и не носе се заштитне маске. Људи олако долазе у контакте са већим бројем лица и окупљају се у великим бројевима што је јако опасно у ситуацији када је епидемиолошка ситуација драстично погоршана у читавом окружењу”, рекао је Стојић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да ће од данас кренути ригорознија контрола угоститељских, трговинских и других објеката и да ће свим радницима који не буду поштовали прописане мјере, као и корисницима њихових услуга, бити уручени прекршајни налози. Овим мјерама су обухваћени и привредни субјекти, као и радници у јавним предузећима и установама који су такође обавезни да се придржавају важећих наредби кризних штабова.

Имајући у виду да и даље важи забрана окупљања група већих од 50 лица, сва лица која се не буду понашала у складу са том наредбом довешће у опасност велики број људи због чега морају показати одговорност и избјећи такав вид груписања, јер би у супротном могли бити санкционисани.

На састанку је констатовано да је неопходно да се угоститељи придржавају наредбе о радном времену до 23 часа, али да проблем представљају омладинци који неодговорним понашањем остварују велики број ризичних контаката и повећавају могућност заразе.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће важеће мјере бити пооштрене у случају да се епидемиолошка ситуација додатно погорша током ове седмице.

“Имамо дозволу од Републичког штаба да уведемо додатне мјере ако се за то укаже потреба, а није искључена поновна забрана кретања у одређеним временским интервалима. Погоршана ситуација током викенда приморала нас је да већ од данас кренемо у строжију контролу и свако ко не буде поштовао наредбе биће санкционисан. Апелујем грађанима да буду одговорни и да по могућности избјегну планирање славља у породичним домаћинствима, а ако их већ организују да се обавезно придржавају прописаних мјера и наредби”, рекао је начелник Драгосављевић.

На сједници је договорено да се до даљег пролонгира почетак рада дјечијег вртића, иако су све раднице и васпитаници који су обољели изашли из изолације.

Директорица вртића Дијана Миланковић, која је присуствовала сједници штаба, рекла је да вртић неће почети са радом још најмање седам дана док се не види како ће тећи развој епидемиолошке ситуације.

“За то вријеме извршићемо све потребне радове у вртићу, попут кречења и уређења просторија како би све било спремно за долазак малишана. Родитељи нас свакодневно зову и питају када ћемо кренути са радом што свједочи да је интерес велик”, рекла је Миланковић и захвалила се свима који су обољелим радницима вртића током боравка у изолацији слали поруке подршке.

Она је додала да су радници вртића прије избијања заразе у овој установи предузели све потребне мјере заштите, али да је и поред тога утврђено присуство овог вируса код великог броја радника и једног броја дјеце.

На састанку је још једном констатовано да сви они који су обољели, или се налазе у изолацији, имају могућност да обаве телефонски разговор са психологом Центра за ментално здравље у Дому здравља у Српцу како би лакше пребродили овај тежак период. Број телефона је 051/745-100.

 

Comments are closed.