Бициклистичка трка Београд-Бања Лука пролази кроз центар Српца у понедјељак 7. септембра
5. септембра, 2020.
Србац поново угостио бициклисте из цијелог свијета
7. септембра, 2020.

Одржана сједница општинског штаба: Дјецу не слати у школу уколико су укућани у изолацији

Од почетка нове школске године на подручју србачке општине регистрован је један случај заразе међу ђацима, а ради се о ученици трећег разреда гимназије која се већ седам дана налази у изолацији, баш као и њени другови из одјељења.

Ово је констатовано на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

Сједници је присустсвовао директор Центра средњих школа “Петар Kочић”, Миленко Живанић, који је рекао да је ученица боравила у школи само првог дана нове школске године, али да је враћена кући након што је откривен случај заразе у њеној породици.

“По сазнању да има заражених међу њеним укућанима, ученица је враћена кући а каснијим тестирањем је установљено да је и она позитивна. Њено одјељење је још на почетку школске године било подијељено у двије групе, тако да је група од 13 ђака са којима је похађала наставу комплетно стављена у изолацију. Редовно смо у контакту с њима и добро се осјећају, док друга група из одјељења нормално похађа наставу и нема никаквих симптома”, рекао је Живанић.

Он додаје да ће се ученици из прве групе већ идуће седмице укључити у наставни процес уколико не буду имали здравствених тегоба.

Докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља рекла је да полазници вртића и ученици не би смјели долазити на наставу уколико се неко од њихових укућана налази у изолацији, односно уколико је позитиван или чека резултате тестирања на вирус корона.

“Уколико постоји и најмања сумња на заразу вирусом корона дјеца не смију долазити у школу и вртић, а то се односи и на њихове наставнике и васпитаче, чак и када је њихово здравствено стање добро. У случају респираторних тегоба, потребно се јавити надлежном љекару и слушати упуте и не долазити на наставу док не стигну резултати тестирања”, рекла је Никичевић.

Према њеним ријечима, кластер у Перутнини Птуј је стављен под контролу јер већ двије седмице нема ниједног позитивног случаја из овог привредног субјекта.

“У овом тренутку имамо 18 активно заражених лица на подручју србачке општине а укупно је нови вирус корона од почетка пандемије откривен код 117 наших суграђана. Тренутно се у изолацији налази 56 лица”, истакла је Никичевић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да ће се приликом инспекцијских контрола лицима која се налазе у изолацији бити сугерисано да своју дјецу не пуштају на наставу све док не истекне период изолације.

Директорица вртића Дијана Миланковић, која је такође присуствовала сједници, рекла је да је у ову предшколску установу уписано 105 дјеце од чега тренутно половина њих долази сваког дана остали ће се прикључити након што добију потребно љекарско увјерење.

“Дјеца су подијељена у мање групе и предузели смо све мјере предострожности у циљу њихове здравствене заштите. Очекујем да се број уписане дјеце постепено повећава у наредном периоду”, рекла је Миланковић.

На сједници је било ријечи и о предстојећим манифестацијама, попут бициклистичке трке “Београд-Бања Лука” која ће данас проћи кроз Србац, као и обиљежавања страдања Српчана на озренско-возућком ратишту које је планирано ове седмице, те крсне славе и дана општине половином октобра. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће се приликом њихове организације испоштовати мјере и препоруке надлежних институција које ће важити у том тренутку.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је епидемиолошка ситуација у посљедњих седам дана нешто повољнија, али да је још увијек далеко од стабилне.

“Први школски дани су укупно гледано протекли добро и није било већег броја заражених међу ђацима. У сталном сам контакту са директорима свих школа и добио сам информације да се настава одвија по плану. Апелујем ученицима да се наставе и даље понашати одговорно и да у случају појаве симптома остану код својих кућа како бисмо смањили могућност ширења пандемије”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.