Још два нова случаја вируса корона у Српцу
10. јула, 2020.
Обавеза сузбијања и уништавања амброзије
13. јула, 2020.

Одржана сједница општинског штаба: Апел грађанима да не организују већа јавна окупљања

У цијелој Републици Српској, а самим тим и у општини Србац, на снази је забрана јавних окупљања у групама већим од 50 лица и грађани треба досљедно да поштују ову одлуку како би се на тај начин спријечило додатно погоршање епидемиолошке ситуације, која је видно нарушена протеклих дана.

Ово је један од закључака са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На сједници је констатовано да је новом наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације од 6. јула забрањен сваки вид јавних окупљања у групама већим од 50 лица, а до тада се та забрана односила само на јавна мјеста. То значи да грађани треба да се уздржавају свих видова организованих прослава у властитим домаћинствима и другим јавним скуповима и манифестацијама, уколико се ради о групама већим од 50 лица, или да тај број прилагоде важећој наредби.

„Дошло је до енормног пораста броја заражених у цијелој Српској а нових случајева вируса корона је протеклих дана било и у нашој општини. То је искључиво одраз превеликог опуштања и непоштовања мјера које су прописали кризни штабови. Све више оболијева особа млађе и средње животне доби, а најугроженији су и даље хронични болесници и старије особе и уколико дозволимо да се зараза нагло прошири, довешћемо многе суграђане у озбиљну опасност“, рекао је начелник Драгосављевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је протеклог викенда није било новозаражених у србачкој општини и подсјетио да су у протеклих седам дана регистрована три случаја вируса корона у Српцу.

„У питању су два радника Дома здравља и један студент из наше општине који је ових дана дошао из Србије. На сву срећу, немају тежих симптома и налазе се у изолацији. Такође смо идентификовали њихове контакте, међу којима је један број радника наше установе“, рекао је Стојић.

Према његовим ријечима, од њих четворо који раде у служби хитне помоћи и који су тестирани током викенда, сви су били негативни, а данас ће бити тестирано још 10 радника.

„Позивам грађане да носе заштитне маске и примјењују друге мјере које су обавезне. У складу с тим, донио сам одлуку да они радници Дома здравља који не буду носили маску буду дисциплински кажњени. Ситуација није нимало безазлена и комплетно друштво мора бити максимално одговорно у овим тренуцима“, истакао је Стојић.

Протеклог викенда појачана је контрола радног времена угоститељских и трговинских објеката, од стране општинске инспекције и комуналне полиције, као и припадника Полицијске станице који су се такође побринули да јавна окупљања протекну у складу са важећим наредбама.

„И поред сталне опасности од потенцијалне заразе, наши радници су на броју и обављају редовне надлежности уз стално упозоравање грађанима да носе заштитна средства. Такође обављамо разговоре са грађанима који планирају већа јавна окупљања и скрећемо им пажњу на важеће наредбе и опасности које таква окупљања могу донијети у смислу погоршања епидемиолошке ситуације“, рекао је командир Новаковић.

Један од закључака штаба је да се забрани продаја алкохолних пића послије 23 часа на бензинским пумпама и да се до даљег пролонгира почетак рада вртића, иако су радници и малишани ове установе, који су били заражени, изашли из изолације и на поновљеним тестирањима су били негативни на вирус корона.

 

Comments are closed.