Служени парастоси за погинуле борце из Пријебљега и Горњих Срђевића
21. септембра, 2020.
Саниран локални пут у Жупском Разбоју у дужини од 800 метара
23. септембра, 2020.

Одржана прва сједница Организационог одбора за обиљежавање Дана и крсне славе општине Србац од 12. до 14. октобра

Под предсједавањем начелника општине Млађана Драгосављевића, данас је у Српцу одржана прва сједница Организационог одбора за обиљежавање крсне славе и Дана општине Србац , 14. октобра.
На састанку је закључено да ће се настојати да цјелокупна дешавања не изгубе на значају, и да ће све изгледати једнако свечано као и ранијих година, али уз присуство мањег броја званица због поштовања свих мјера .
Свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац, Покрова Пресвете Богородице, биће обиљежене од 12. до 14. октобра, али у новим околностима и уз примјену епидемиолошких мјера због пандемије вируса корона, одлучио је данас организациони одбор, а носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општина Србац.
Тако ће у понедељак 12. октобра у 11 часова на централном спомен обиљежју у Српцу бити одржан парастос у знак сјећања на погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
У уторак 13. октобра, од 18 часова у Дому културе биће одржана изложба ликовних радова са овогодишње бардачке колоније на којој је 12 умјетника због специфичних услова изазваних пандемијом, дјела стварало из својих домова на тему ”Биолошко и друго загађење планете Земље”
Од 19 часова одржаће се Свечана академија уз пригодан културни програм и додјелу награда и признања Општине Србац у виду повеља, захвалница и награда општине младима. У умјетничком дијелу програма свечане академије учешће ће узети једна од домаћих етно група са подручја наше општине И хор свештеника србачке парохије, а у оквиру академије планирано је представљање значајног капиталног дјела Монографије о Српцу која је након готово двије и по године од почетка рада, изашла из штампе док ће промоција књиге бити накнадно планирана.
Свечаности поводом Дана и крсне славе општине настављају се у сриједу 14. октобра, на дан када се обиљежава празник Покрова Пресвете Богородице
Тог дана биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова, након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача , али због превентивних мјера није планирана свечана литија и Дан фолклора који је ранијих година одржаван на платоу испред зграде Општине.
Рецимо још да је на првој сједници Организационог одбора договорено да се уколико буде лијепо вријеме од 12. до 14. октобра поставе штандови у центру града на којима ће бити изложене разне рукотворине, украсни и одјевни предмети и декорације жена са подручја наше општине, али ће из здравствених разлога изостати штандови са храном.
Детаљан програм биће утврђен наредних дана на сједницама пододбора ове манифестације, о чему ће јавност бити благовремено упозната, а нова сједница Организационог одбора заказана је за 7 дана.
Kрсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице, а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 85 године када је одлуком министра Kраљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

Comments are closed.