Не препоручују се масовна окупљања у Српској; Максимално до 50 лица
11. маја, 2020.
Обиљежен Дан Војске Републике Српске у Српцу
12. маја, 2020.

Одржана нова сједница штаба: Апел власницима објеката и грађанима да поштују заштитне мјере

Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој редовној сједници апеловао је власницима угоститељских објеката, фризерских салона, теретана и фитнес центара, објектима за игре на срећу и другим субјектима којима је од данас дозвољен рад да поштују упутства о раду издата од надлежних институција и да се придржавају заштитних мјера.

Одлуком Републичког кризног штаба, бројни субјекти који су били затворени у протеклом периоду од данас су почели са радом а неопходна упутства и препоруке могу се преузети на интернет страници Института за јавно здравство Републике Српске кликом на овај линк.

Kонтролу поштовања прописаних мјера ће вршити надлежне општинске инспекције као и комунална полиција.

У складу с новим мјерама републичког штаба које су данас ступиле на снагу, Општинска управа Србац је такође издала нову наредбу којом се прецизира радно вријеме на територији наше општине од 11.5.2020. године, а која се може прочитати кликом на овај линк. 

Начелник општине и командант Штаба за ванредне ситуације, Млађан Драгосављевић, позвао је грађане да буду дисциплиновани, носе заштитна средства и не практикују масовна окупљања.

“Свјесни смо да се данас кренуло са релаксацијом одређених мјера, што значи да не смије доћи до опуштања јер је опасност од ширења заразе и даље присутна. Сви они који су данас почели са радом треба да поштују хигијенске прописе, врше редовну дезинфекцију и обезбиједе неопходно растојање између корисника услуга. Само уз велику дозу савјести и одговорности можемо спријечити ширење епидемије”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да је протеклих дана извршена још једна акција дезинфекције улица и других јавних површина а да ће од сутра поново кренути дезинфекција просторија јавних предузећа и установа и заједничких просторија у стамбеним објектима.

Због неношења маски и рукавица и кршења полицијског часа у протеклих седам дана санкционисано је шест лица а од увођења ванредних мјера забиљежена су чак 64 прекршаја.

Kомандир полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да је ношење заштитне маске обавезно приликом напуштања властитих домова, док су рукавице обавезне само у затвореним просторима, односно нису неопходне приликом кретања на отвореним површинама.

“Kада је ријеч о ношењу заштитних средстава у возилима, ако се возите сами нису вам потребне маска и рукавице, а исто важи ако се возите са члановима вашег домаћинства. Заштитна средства су неопходна ако се налазите у возилу с неким ко не живи у вашем домаћинству. Ту посебно скрећем пажњу на раднике из приватних и државних фирми који се често превозе у већем броју и који морају обавезно да носе маску и рукавице”, рекао је Новаковић.

У данима викенда није било нових лица заражених вирусом корона, тако да је и даље регистровано 11 случајева. Три особе су се опоравиле а петоро лица је смјештено у карантин у Студенстком центру “Никола Тесла” у Бањалуци. Једна особа се налази на лијечењу у Општој болници Градишка, док су двије особе код којих је установљено присуство вируса корона преминуле услијед компликација изазваних другим обољењима.

У кућној изолацији се налази 31 лице а једна особа је тренутно смјештена у карантин у Бардачи, и уколико на наредном тестирању буде негативна, већ сутра би могла напустити овај објекат.

Докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац рекла је да је неопходно да се сви пацијенти код којих је у протеклом периоду утврђено присуство вируса корона, а који буду отпуштени кућама, обавезно јаве својим породичним љекарима како би добили упутства о даљем поступању.

“Даћемо им смјернице како да се понашају у својим домовима а све у циљу заштите њихове породице и спречавања да дође до евентуалне појаве новозаражених. Важно је нагласити да изолациони центар у Дому здравља у Српцу, за лица под сумњом на корону, ради у пуном капацитету и да се пацијенти редовно примају и у посебну амбуланту намијењену за оне који осјећају респираторне тегобе”, рекла је Никичевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, каже да је обим рада ове медицинске установе прилагођен ванредном стању и да остале амбуланте тренутно раде са 50 одсто капацитета. Он је изразио наду да ће у наредне двије седмице рад Дома здравља заживјети у пуном обиму.

“У овом тренутку имамо потребу за додатним бројем тестова на корону, што ћемо покушати обезбиједити наредних дана. Најважније је да смо се добро опремили са дезинфекционим средствима и заштитном опремом и да смо спремни чак и за евентуални други талас епидемије који би се могао појавити током јесени, а искрено се надамо да до њега неће доћи”, рекао је Стојић.

Comments are closed.