Парастос у Ситнешима
26. маја, 2019.
,,Србачка бициклијада 2019.“ окупила преко 300 ученика
27. маја, 2019.

Одржана 72. скупштина удружења “Ситнешки лажови”

Отварајући годишњу Скупштину удружења “Ситнешки лажови“ која је одржана у насељу Ситнеши недалеко од Српца, секретар удружења Вид Бабић најприје је замолио присутне делегате да минутом ћутања одају пошту за 24 умрла члана удружења међу којима је био и доживотни предсједник Владо Ракић који је преминуо прије 4 мјесеца.

Делегати су потом јавним гласањем за новог почасног доживотног предсједника изабрали 72 – годишњег Вида Бабића који је подсјетио на историјат ситнешких лажова.

Све је почело у љето 1947 године баш када сам ја рођен и када је већа група весељака међу којима је било највише занатлија основало друштво под називом “Андрповци“ јер у то вријеме комунизма није било препоручљиво да се неко назове лажовом. Тек 1974. године на иницијативу најстаријих чланова враћен је назив Друштво ситнешких лажова, али они није било званично регистровано. Дипломуирани правник из овог села Јефто Усорац побринуо се да напипше одлуку о оснивању, Статут и друга документа и да се 2008. године региструје удружење под називом “Ситнешки лажови“ рекао је Бабић и додао да се у последњих 5 година годишње скупштине, по договору одржавају последње мајске суботе.


Најзанимљивији дио дружења је проглашење нај лажова за 2019. годину. За такмичење се припремило 5 кандидата, а Стручни жири на челу са Савом Поповићем одлучио је да за нај лажова прогласи Владу Турчиновића из сусједног села Ресавац.

Ја сам човјек који се бави пчеларством, имам пуно друштава тако да тешко могу контролисати гдје се који рој ухвати. Касно сам примјетио да се један зауставио међу гранама јабуке и ја га нисам дирао, али када сам ове године орезивао воће, видим међу гранама нешто налик кошницуи звана трнка. Пчеле су саме израдиле саће, напуниле га медом и када сам све то скинуо и исцједио добио сам 10 килограма меда, испричао је своју шалу Владо Турчиновић“ , тако да су и он и његове колеге на час помислиле да је то истина.

Међу такмичарима је био и пензионисани поштар Мишо Стојић који на питање ко данас највише лаже, лаконски одговорио да су то политичари јер имају предност да лажу сваки дан, а ми из удружења лажова само једном годишње.

Дружење је завршено заједничким ручком, уз здравицу новог предсједника Бабића који је изразио бригу што се друпштво осипа и замолио све присутне да потраже у својим срединама млађе шаљивџије ведрог духа и добре нарави који су спремни на шале, вицеве и сатиру.

 

 

Comments are closed.