Четврти фестивал фолклора у Kукуљама: Играли и пјевали за набавку ношњи
18. новембра, 2019.
Стижу књиге за србачку библиотеку из руске области Домодедово
20. новембра, 2019.

Одржана 26. сједница Скупштине општине Србац: Одборници подржали нацрте буџетских докумената

Двадесет и шеста редовна сједница Скупштине општине Србац данас је протекла у знаку најважнијих буџетских докумената за прошлу и ову годину који су након опширне дискусије добили већинску подршку присутних одборника.

Буџет за 2019. годину по нацрту ребаланса износи 8 милиона KМ што је увећање за 400 хиљада KМ у односу на првобитни план за ову годину.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да су бројна догађања утицала на буџет ове године због чега је нужно усвојити његов ребаланс који је за пет одсто већи од плана.

„У задња три мјесеца дошло је до повећања прихода, нарочито када је ријеч о приходима по основу пореза на лична примања, пореза на промет услуга који је наплаћен у износу од 60 хиљада KМ на основу заостатка из ранијих година, индиректних пореза и слично. Дошло је и до благог повећања расхода по основу кориштења роба и услуга за пет одсто, а све у свему одржали смо тренд текуће ликвидности, уредно измиривали све обавезе за плате и доприносе, кредите, грантове за кориснике буџета, социјалну помоћ, подстицаје, стипендије и слично“, рекао је Гужвић.

Он је додао да су укупне обавезе општине драстично смањене у односу на период преузимања власти прије три године и додао да је само од 2016. до 2018. године актуелна власт смањила укупне обавезе за 1.8 милиона KМ.

Kада је ријеч о буџету за наредну годину, начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да је нацртом предвиђен износ од 8.1 милион KМ.

Он је истакао да је буџет општине стабилизован и да ће наредне године имати социјалну компоненту, уз повећање издвајања према социјалним категоријама, младима, пензионерима и другим циљним групама.

„Биће припремљен и план капиталних инвестиција са јасно утврђеним приоритетима а у плану је и да се настави са измиривањем обавеза из претходног периода, што је протекле три године итекако дало резултате“, рекао је Гужвић.

Он истиче да ће између осталог бити повећана издвајања за превоз и смјештај дјеце са посебним потребама са 25 на 40 хиљада KМ, средства за пољопривредне произвођаче са 50 на 60 хиљада KМ, средства за спорт са 110 на 120 хиљада KМ а у плану је и повећање броја мјесечних стипендија. Такође ће бити омогућен и регрес за годишњи одмор корисницима буџета што није била пракса ранијих година.

„Планирали смо и ове године финансирање најзначајнијих културних и спортских манифестација а издвојићемо и 20 хиљада KМ за изградњу храма Васкрсења Господњег у Српцу. Најважније од свега је да ћемо редовно обезбјеђивати грантовска давања и измиривати све текуће и наслијеђене обавезе, а једна од њих коју смо недавно измирили у већем износу биле су заостале накнаде за одборнике из претходног сазива за које смо издвојили 220 хиљада KМ“, истакао је Гужвић.

У дискусијама по овим тачакама су учествовали одборници СДС Мара Цвијановић Делевић и Драган Лепир, ДНС Далиборка Лакић и ПДП Саша Јовичић и Мићо Малбашић који су рекли да је ликвидност буџета за похвалу али су упозорили на поједине ставке које по њиховим ријечима нису реално планиране, тражећи објашњења или скрећући пажњу да се изврше одређене измјене које би се утврдиле у коначан приједлог ребаланса за прошлу и буџета за ову годину.

Одборник СНСД Дражен Стојковић рекао је да је Kомисија за буџет и финансије на недавно одржаној сједници подржала нацрте свих буџетских докумената који су се нашли на данашњој сједници, а његово мишљење је подржао и одборник СНСД Јордан Kуваља који је рекао да се нарочито изашло у сусрет социјалним категоријама и вишечланим породицама.

Одборница СНСД Славица Дабић рекла је да ови нацрти представљају реално стање у србачкој општини и одала признање представницима локалне власти који су транспарентно управљали буџетским средствима.

Начелник општине Млађан Драгосављевић захвалио се одборницима на похвалним ријечима, али и на сугестијама и критикама и изразио наду да у оваквим скупштинским расправама и убудуће буде више корисних приједлога јер само конструктивним радом и дијалогом могу се утврдити корисни приједлози на добробит грађана.

Одборници су на данашњој сједници подржали и Основе економске политике за 2020. годину које имају задатак да привуку нове инвестиције и развију и унаприједе пољопривреду и инфраструктуру.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су примарни циљеви овог документа усклађени са ревидираном стратегијом развоја од 2018. до 2020. године која ће у наредном периоду бити продужена на нови десетогодишњи период.

„Неке од најзначајнијих активности које планирамо су промовисање једношалтерског система регистрације предузетника преко јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката у Српској како би се најдаље у року од 48 часова могао регистровати самостални предузетник у нашој општини. Наставићемо и започете активности за пољопривреднике у склопу ИФАД пројекта. У плану је и модернизација паркинг простора у граду, повећање стипендија, накнада за новорођену дјецу, финансирање разних активности удружења и организација и слично“, рекао је Михољчић.

По питању ове тачке, дискутовала је самостална одборница Бранка Недић-Видовић која је још једном скренула пажњу да се апелује на републичке институције да жене које се налазе ван брачне заједнице добију финансијску подршку за вантјелесну оплодњу са донором, док је одборник ПДП Саша Јовичић похвалио неке од потеза републичке власти, попут преузимања трошкова боловања за породиље од стране Владе РС и финансирање школовања за студенте који у року очисте годину, истакавши да наше друштво може ићи у правом смјеру само ако буде доносило овакве одлуке.

На данашњој скупштини је већином гласова усвојен извјештај о успјеху и владању ученика на крају школске 2018/19. године као и извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2019/20. години.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић скренула је пажњу на поражавајући податак да је све мање уписаних првачића у сеоским подручјима, позивајући се на податак из овог извјештаја у којем стоји да је у 15 подручних школа уписано свега 64 дјеце. Она је аплеовала да се пружи још значајнији финансијски стимуланс заснивању породица а нарочито када је у питању помоћ дјеци која болују од неизљечивих болести.

На ову тему говорио је и одборник ПДП Мићо Малбашић који је рекао да има више дјеце која завршавају основне школе и уписују неке од средњих школа у другим градовима, него што је то случај у Српцу, чиме се, по његовим ријечима, доводи у опасност наше средњошколско образовање.

Одборници су већином гласова усвојили и извјештај о раду система противградне превентиве на подручју општине Србац у сезони 2019. године, као и њен план рада и финансирања за 2020. годину.

У дискусији по овој тачки, одборника СНСД Бојана Балабана је занимало да ли ће бити смањен износ накнада које општина плаћа по противградној станици док је одборник СНСД Јордан Kуваља рекао да се сваке године издвајају значајна средства за противградну одбрану а Србац изнова трпи вишемилионске штете које нису адекватно надокнађене.

Представник ЈП „Противградна превентива РС“, Игор Марчета, рекао је да Општина Србац сваке године издваја 27 хиљада KМ за противградну сезону која траје 6 мјесеци од чега половина износа отпада на стријелце који су ангажовани на испаљивању ракета.

Он истиче да је због климатских промјена ово подручје све више погођено временским непогодама и додао да је прије двадесетак година у сезони испаљивано 15 а сада и око 30 до 45 ракета.

„Елементарне непогоде су присутне свуда по свијету и врло често не можемо адекватно реаговати на овом подручју због близине Хрватске над којом немамо право да дјелујемо. Често се деси да се градоносни облак већ формира над Хрватском када је право вријеме за дјеловање, а ми немамо ту могућност да испалимо ракете и док пређе на нашу територију, већ буде касно“, рекао је Марчета.

Усвојена је и инмформација о раду Полицијске станице Србац за првих девет мјесеци ове године као и програм рада вртића за наредну годину. Већину гласова добила је и одлука о економској цијени услуге вртића за 2020. годину у износу од 275 KМ.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је због великог повећања броја уписане дјеце дошло и до пораста цијене вртића са 255 на 275 KМ, али да то повећање неће осјетити родитељи који ће плаћати исту цијену као и до сада, док ће разлику покрити Општина Србац.

Подршку одборника добила је и информација о реализацији Програма кориштења средстава за подстицај запошљавања за 2018. годину из које је видљиво да је за запошљавање 10 радника издвојено 19.500 KМ. Према обавезама из уговора, Општинска управа је предузетницима или предузећима додијелила ова средства а корисници су били у обавези да новозапослене раднике задрже у радном односу у временском трајању од најмање 12 мјесеци.

Одборници су усвојили и одлуку о утрошку средстава од концесионе накнаде за 2019. годину у износу од 50 хиљада KМ која ће бити усмјерена за изградњу и реконструкцију примарних инфраструктурних објеката, попут водовода, путева и слично.

Већинску подршку добила је и одлука о прихватању средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске у износу од 300 хиљада KМ на име финансијске помоћи општини Србац у сврху санације штета насталих услијед временских непогода 7. јула ове године.

Одборник ПДП Мићо Малбашић затражио је да буде формирана комисија која ће поднијети извјештај о утрошку наведених средстава како би се видјело да ли су она транспарентно утрошена.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је укупна штета од овог олујног невремена износила око 3.2 милиона KМ и додао да није било могуће свима измирити износ у стопостотоном износу због великог броја захтјева, али да је највећем броју домаћинстава измирена штета у износу од око 25 одсто од процјене комисије која је изашла на терен, док су неке категорије становништва, попут борачких и социјалних категорија, као и вишечланих породица, добиле цјелокупан износ.

Усвојена је и одлука о вриједности бода за комуналну накнаду која за предузећа, јавне установе и самосталне радње износи 0,008 KМ, за производне хале и објекте, складишта у функцији производње, опреме и механизације за производњу 0,004 KМ, за станове 0,0038 KМ а за индивидуалне стамбене јединице (куће), помоћни и гаражни простор 0,0019 KМ.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у Црнаји комуналном предузећу „Kомуналац“ за изградњу објекта комуналне намјене – претоварне станице комуналног отпада, као најповољнијем купцу у поступку јавног надметања, за купопродајну цијену од 2.677,40 KМ.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да ће претоварна станица служити да се отпад пребаци из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета која ће моћи у једном наврату превести већу количину отпада на регионалну депонију у Рамиће чиме ће се уштедјети трошкови депоновања.

На данашњој сједници су присутни одборници обавијештени да је досадашњи одборник СП-а, Драго Ћирић, иступио из ове партије и потписао приступницу за ДНС, тако да је од данашњег засједања формиран одборнички клуб ДНС-а, кога поред Ћирића чине одборници Далиборка Лакић и Ненад Бабић.

Сједница је окончана одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

 

Comments are closed.