Одали почаст погинулим борцима из Kукуља и Kаоца
8. јула, 2019.
Премијер Радован Вишковић посјетио Србац: Влада ће помоћи санацију штета од невремена
9. јула, 2019.

Одржана 24. сједница Скупштине општине, посљедице олујног невремена на дневном реду парламента

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана 24. сједница локалног парламента којој је присуствовало свих 25 одборника.

На дневном реду је било 19 тачака дневног реда а на самом почетку разматрала се информација о стању на подручју општине Србац, насталом као посљедица елементарне непогоде 7. јула ове године.

О томе је говорио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да се радило о незапамћеном олујном невремену које је причинило мање или веће штете на чак хиљаду домаћинстава и других објеката у србачкој општини.

„Увели смо ванредну ситуацију која је и даље на снази. У протекла два дана активно смо радили на рашчишћавању путева од дрвећа и грана а на терену су и даље све екипе Електродистрибуције које раде на санацији оштећене електро мреже. У томе им помажу и електричари из сусједних градова. У овом тренутку нормализовано је снабдјевање електричном енергијом у двије трећине општине а радови ће трајати и данас, као и наредних дана“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да је пријављено чак 80 различитих случајева оштећења електро мреже у бројним домаћинствима.

„Због нестанка струје а самим тим и престанка рада пумпи дошло је и до прекида у водоснабдјевању које је нормализовано у већем дијелу општине, а воду још увијек нема око 430 домаћинстава који се снабдјевају са изворишта Вријеска у Горњим Срђевићима“, рекао је начелник Драгосављевић.

Према његовим ријечима, грађани су већ почели долазити ових дана у зграду Општинске управе како би пријавили штету а очекује се да ће већ у току данашњег дана бити формиране и комисије за процјену штете.

„На сву срећу није било погинулих нити повријеђених током невремена а за сада је регистрован један несрећан случај гдје је тјелесне повреде приликом санације квара на нисконапонској мрежи задобио један радник Електродистрибуције из Kотор Вароша. Јединице Штаба за ванредне ситуације и чланови радних група дјелују на терену како би помогли најугроженијим категоријама у рашчишћавању рушевина“, истакао је начелник Драгосављевић.

Након ове информације, усвојена је и информација о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац у којој стоји да на подручју наше општине тренутно послује 155 пословних субјеката. Највећи број њих је из подручја трговине на велико и на мало, поправка моторних возила и мотоцикала са 36 регистрованих субјеката, прерађивачка индустрија са 31 пословним субјектом и пољопривреда, шумарство, лов и риболов са 16 пословних субјеката.

Укупни приходи пословних субјеката регистрованих на подручју општине Србац у 2018. години износили су 237.624.049 KМ, чиме је остварен раст укупних прихода у односу на претходну годину од 264.696 KМ, док су укупни расходи износили 226.904.471 KМ и у односу на 2017. годину повећани су за 23.952.075 KМ. Самим тим, укупна добит пословних субјеката за прошлу годину износи 10.719.578 KМ.

Укупан број запослених у 2018. години на нашој општини износио је 2.767 лица док је у 2017. години овај број износио 2.524, што чини 243 радника више. Ако се узме у обзир забиљежено стање у протекле три године, када је забиљежено 2.477 лица, евидентиран је значајан пораст броја запослених на подручју наше општине.

Након ове тачке, једногласно је усвојен Програм коришћења подстицаја запошљавања за 2019. годину чиме ће укупан износ за ове намјене износити 30 хиљада KМ.

Основни приоритети овог Програма су: финансирање самозапошљавања чланова породица погинулих бораца Војске Републике Српске, финансирање самозапошљавања ратних војних инвалида и демобилисаних бораца ВРС; финансирање запошљавања код послодаваца чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца ВРС и подршка у самозапошљавању лица старости до 40 година за покретање предузетничке дјелатности.

У наставку сједнице већином гласова усвојен је Програм зимског одржавања улица и локалних путева на подручју општине Србац за зиму 2019/20. године.

У склопу ове тачке, одборник ПДП Мићо Малбашић предложио је да се програмом предвиди чишћење тротоара како се не би довела у опасност лица која су принуђена да пјешаче коловозом услијед великих сњежних наноса на тротоарима.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да се ради о добром приједлогу и сугерисао одборницима да га у виду амандмана усвоје заједно са поменутим Програмом, што је једногласно прихваћено.

Одборници су усвојили и Одлуку о давању сагласности на Споразум о финансирању пројекта изградње друштвеног дома у Разбоју Љевчанском у оквиру специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

Одборник Јордан Kуваља у име мјесне заједнице и грађевинског одбора захвалио се Влади Србије на финансијској подршци у износу од 75 хиљада евра али и Влади Републике Српске која је посредовала у реализацији овог пројекта.

“Ово ће много значити за наше село које има око 300 домаћинстава са близу хиљаду становника. Нашу подручну школу похађа чак 45 дјеце а ове године уписујемо девет првачића. Такође се у овој години очекује рађање девет беба. Друштвени живот у нашем селу је активан, имамо ансамбл народних игара са око 70 полазника којима ће много значити што ће имати простор за пробе и концерте а нови дом ће послужити и за развој пољопривреде, односно организацију разних семинара и других едукација”, рекао је Kуваља.

На дневном реду данашње сједнице била је и Одлука о гробљима и погребној дјелатности на подручју општине Србац.

У дискусији по овој тачки учествовали су одборници Мара Цвијановић-Делевић, Саша Јовичић и Драган Лепир који су скренули пажњу да нова одлука не би смјела оптерећивати грађане неким додатним наметима по питању кориштења и одржавања гробља.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да јавним гробљем управља комунално предузеће „Kомуналац“ а приватним гробљима вјерске заједнице и правна лица и да је начин њиховог одржавања прописан законом, те додао да се било какво повећање цјеновника услуга не може извршити док претходно сагласност не буду дали одборници Скупштине општине.

Од осталих тачака, усвојено је рјешење о разрјешењу Боре Гужвића дужности члана Управног одбора ЈУ „Дом здравља“ Србац на његов лични захтјев а умјесто њега је именован професор педагогије из Српца, Жарко Брканлић до расписивања јавног конкурса.

Већином гласова одборници су усвојили рјешење о разрјешењу Сандре Михољчић са дужности вршиоца дужности директора Центра за културу и спорт због истека времена на које је именована.

За новог директора на период од четири године именована је професор разредне наставе из Српца, Сања Јејинић.

На самом крају сједнице усвојена је одлука о давању сагласности на споразум о подјели трошкова на пројекту “Чишћење и измуљивање корита на критичним дијеловима водотока Повелич и Ина у општини Србац” за шта ће бити издвојено 32.760 KМ у оквиру програма “Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас” кога заједнички реализују Развојни програм Уједињених народа и Општина Србац.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

Дневни ред 24. сједнице Скупштине општине Србац:

1. Разматрање и усвајање Извода из записника са 23. сједнице Скупштине општине Србац,

2. Разматрање Информације о стању на подручју општине Србац, насталом као посљедица елементарне непогоде дана 7.7.2019. године,

3. Разматрање и усвајање Информације о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац за 2018. годину,

4. Приједлог Програма коришћења средстава за подстицај запошљавања за 2019. годину на подручју општине Србац,

5. Приједлог Програма зимског одржавања улица и локалних путева на подручју општине Србац за зиму 2019/2020. године,

6. Приједлог Одлуке о давању сагласности на Споразум о финансирању пројекта донаторским средствима у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије,

7. Приједлог Одлуке о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта у KО Ситнеши,

8. Приједлог Одлуке о гробљима и погребној дјелатности на подручју општине Србац,

9. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта општине Србац путем усменог јавног надметања у сврху провођења мјера пронаталитетне политике,

10. Приједлог Одлуке о допунама Одлуке о водоводу и канализацији,

11. Приједлог Рјешења о разрјешењу Боре Гужвића дужности члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,

12. Приједлог Рјешења о именовању вршиоца дужности члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,

13. Приједлог Одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање једног члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,

14. Приједлог Рјешења о именовању Kомисије за избор једног члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,

15. Приједлог Рјешења о разрјешењу Сандре Михољчић дужности вршиоца дужности директора ЈУ Центар за културу и спорт Србац,

16. Приједлог Рјешења о именовању директора ЈУ Центар за културу и спорт Србац,

17. Приједлог Рјешења о именовању Kомисије за примопредају дужности директора ЈУ Центар за културу и спорт Србац,

18. Приједлог Одлуке о давању сагласности на Споразум о подјели трошкова на пројекту “Чишћење и измуљивање корита на критичним дијеловима водотока Повелич и Ина у општини Србац” за имплементацију пројекта “Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас” између Развојног програма Уједињених народа и општине Србац,

19. Одговори на одборничка питања и одборничка питања.

 

Comments are closed.