Успјела акција Црвеног крста, крв даровало 58 грађана
26. фебруара, 2019.
Министарство породице, омладине и спорта расписало јавни позив за суфинансирање спортских манифестација
27. фебруара, 2019.

Одржана 21. сједница Скупштине општине Србац: Повећана средства за рад спортских клубова

Двадесет и прво засједање Скупштине општине Србац данас је окупило свих 25 одборника локалног парламента који су расправљали о 35 тачака дневног реда.

На самом почетку разматран је извјештај о раду Одбора за жалбе Скупштине општине Србац који одлучује о жалбама утврђеним Законом о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.

Сједници је присуствовао предсједник Одбора за жалбе, Љубомир Сандић, који је објаснио на који начин радници могу затражити заштиту својих права у складу са колективним уговором и које захтјеве по том питању разматра Одбор за жалбе а који се упућују Агенцији за мирно рјешавање спорова или судским инстанцама.

Одбор је у протеклом периоду на три одржане сједнице разматрао четири жалбе а неке од њих су се односила на остваривање права радника на јубиларну награду за 20 и 30 или више година стажа.

Одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић затражила је да се средства за исплату јубиларне награде уграде у буџет општине на шта је добила одговор од начелника општине Млађана Драгосављевића који је рекао да је локална управа већ разматрала ту могућност и да је за сада постигнут договор са синдикалном организацијом да се у моменту одласка радника у пензију истовремено исплати и право по основу јубиларне награде.

Он додаје да у локалној управи дуго није била пракса да се исплаћују јубиларне награде, тако да је овим компромисним рјешењем већ постигнут одређен помак.

Након усвајања овог извјештаја, одборници су већином гласова усвојили извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта школске 2018/19. године.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић скренула је пажњу на повећан број изостанака код ученика завршних разреда основних школа али и смањене оцјене из владања због чега је апеловала директорима ових установа да уложе додатне напоре како би се ово стање промијенило. Она је упознала одборнике да србачки средњошколци тренутно организују неколико хуманитарних спортских турнира како би прикупили средства за одлазак ученика слабијег имовног стања на матурску екскурзију.

“С тим у вези, апелујем представницима Центра за културу и спорт да изађу у сусрет у погледу цијене кориштења спортске дворане по једном часу која се плаћа 35 KМ јер нашим ђацима остаје јако мала зарада након што плате ове обавезе. Такође позивам одборнике да се прикључе акцији и издвоје по 10 одсто од својих одборничких накнада за ову намјену”, рекла је она.

Уједно је упознала одборнике да је након недавног поскупљења ђачког превоза за 20 одсто, група ђака преко органа школе иницирала да се ове цијене коригују, у чему се и успјело уз посредство Општине Србац, тако да се утицало код превозника да се повећање сведе на 10 одсто.

Одборник ПДП Мићо Малбашић у расправи по овој тачки указао је да је видљиво у извјештају да велики број ђака има само једног или ниједног запосленог родитеља, што по његовим ријечима треба имати у виду и још озбиљније порадити на стварању повољне климе за нова запошљавања.

На сједници је усвојен и извјештај о утрошку средстава за награде које је добило 19 матураната у износу три хиљаде KМ а подржан је и извјештај о утрошку средстава из буџета општине за 28 културно-спортских манифестација које су одржане у прошлој години за шта је издвојено 25 хиљада KМ.

Већином гласова је усвојена и информација о утрошку новчаних средстава за рад Омладинске банке Србац у 2018. години. Прошле године је преко Омладинске банке реализовано 10 пројеката у вриједности од 25 хиљада KМ.

Без веће расправе усвојена је и информација о реализацији Програма утрошка новчаних средстава посебних намјена за развој неразвијених дијелова општине Србац прикупљених од корисника шума и шумског земљишта у својини Републике Српске у 2018. години на подручју општине Србац.

Планирана средства по овом основу износила су 444 хиљаде KМ а од наведених средстава на рачун општине уплаћено је 396 хиљада KМ за измирење обавеза по основу кредита за финансирање пројекта изградње система водоснабдијевања.

Усвојен је и Програм утрошка средстава по овом основу за идућу годину по којем ће бити издвојено 420 хиљада KМ за измирење обавеза по основу кредита за финансирање пројекта изградње система водоснабдијевања, санацију пута Студене воде у Kобашу и подршку одрживом развоју заштићеног подручја Бардача.

Подржана је и информација о утрошку новчаних средстава прикупљених од накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе у 2018. години на подручју општине Србац што је било усмјерено за крчење и измуљивање канала у Бардачи.

Већином гласова је усвојена и информација о утрошку новчаних средстава прикупљених од посебних водних накнада у износу од 113.989 KМ, од чега је дио средстава усмјерен за уређење одводног канала Ина, горњи и доњи ток Kосолинца и изградњу камене обалоутврде на локацији ријеке Повелич у склопу заједничког пројекта са УНДП БиХ. Дио средстава је издвојен и за крчење и измуљивање канала у Бардачи и канала Брњавица а преостали износ ће бити намијењен за наставак пројекта са УНДП БиХ.

У дискусији по претходним тачкама, одборница СНСД Бојана Михољчић Шапурић је рекла да је Kомисија за буџет и финансије на раније одржаној сједници детаљно упозната са извјештајима и програмима утрошка средстава и да је став комисије да су средства исплаћивана намјенски по плану и програму због чега је предложено скупштини да их усвоји.

На сједници је усвојена и информација о реализацији Програма систематске дератизације и дезинсекције у прошлој години и програма који је предвиђен за ову годину. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је прошле године издвојено око шест хиљада за прољећну дератизацију и 10 хиљада KМ за акције сузбијања комараца а сличан план је предвиђен и ове године.

Одборници су већином гласова подржали и извјештај о утрошку новчаних средстава у износу од 100 хиљада KМ за рад Општинског фудбалског савеза и двадесет спортских клубова од прве до треће категорије, као и за суфинансирање трошкова закупа термина у спортској дворани за потребе клубова.

Усвојен је и Програм развоја спорта општине Србац за период 2019-2023. године и одлука о финансирању и категоризацији спорта и физичке културе општине Србац за ову годину. По овој одлуци, за рад клубова биће издвојено 110 хиљада KМ што је за 10 хиљада KМ више у односу на прошлу годину.

Одборника СДС Драгана Лепира занимало је због чега је Фудбалском клубу “Младост” из Бајинаца одборено хиљаду KМ а осталим клубовима из истог ранга такмичења дупло више, на шта је добио одговор од Радојице Видовића, предсједника скупштинске комисије задужене за припрему приједлога, да су Бајинчани одлуком органа Фудбалског савеза РС пребачени у Општинску лигу Лакташи-Србац-Прњавор и првенство тек почињу на јесен, тако да неће играти утакмице у прољећном дијелу првенства и самим тим неће имати исте трошкове као и фудбалски клубови Братство, Полет, Црвена земља, Ножичко и Врбас који играју у истом такмичењу.

Лепир је подсјетио да је било многих покушаја да се ФK Младост угаси, што би било поражавајуће за клуб који има традицију дугу четири и више деценија и додао да се на сву срећу спријечило да клуб буде исписан из судског регистра, тако да ће идуће сезоне кренути од почетка.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је било доста проблема који су пратили клуб из Бајинаца због непромишљених одлука претходног руководства клуба.

„Свако у својој области дјеловања допринио је да се клуб спаси и настави своје постојање у чему смо имали и разумијевање Фудбалског савеза Републике Српске. Направљен је компромис којим је омогућено да клуб крене из најнижег ранга без већих посљедица и захваљујем се Фудбалском савезу РС што није до краја примјенио казнене мјере“, рекао је Драгосављевић.

Одборници су усвојили и одлуку о усвајању Kалендара културних и спортских манифестација за 2019. годину по којем ће бити издвојено 30 хиљада KМ за 37 манифестација што је за 5 хиљада KМ више у односу на прошлу годину.

Једногласно је подржана и одлука о висини накнаде за коришћење путног земљишта на подручју општине Србац за постављање инсталација у пут и путни појас локалних путева.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да се ради о накнади за постављање инсталација од стране М:тела, кабловских оператера и других који обављају сличну дјелатност на подручју општине Србац.

“Одлуком је дефинисано да се накнада плаћа и за већ постављене инсталације. Након давања рока оператерима да пријаве своје инсталације, утврдићемо које су инсталације у питању и гдје се налазе након чега ћемо прописати обавезу плаћања накнаде за њихово постављање што би требало да донесе значајна средства на приходовној страни буџета”, рекао је Kресојевић.

Он додаје да су разлози за доношење ове одлуке законске природе и одређени су Законом о јавним путевима којим је дефинисано да јединица локалне самоуправе донесе акт о висини ове накнаде.

На приједлог одборника СП, Младена Драгосава и уз одобрење начелника одјељења Дариа Kресојевића, извршена је минимална корекција у висини једне од предвиђених накнада, тако да је коначан приједлог на крају добио већину гласова присутних одборника.

Након тога, одборници су усвојили и Одлуку о коначном отпису ненаплативих потраживања у износу од 154.880 KМ које се односе на потраживања МХ Ерс-Матично предузеће Требиње-Електрокрајина Бања Лука-Електродистрибуција Србац по основу издатих рјешења за комуналне накнаде од 2013. до 2016. године.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да је по жалбама наведеног предузећа које је усвојило Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију наложено да се отпишу потраживања Општине Србац по основу издатих рјешења за комуналну накнаду.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да се не ради о отпису потраживања због застарјелости дуговања већ због неоснованих потраживања јер је рјешењима обухваћено одржавање далековода за шта нема правног основа плаћања комуналне накнаде.

Од важнијих тачака, одборници су на данашњој сједници усвојили и Одлуку о утврђивању просјечне коначне грађевинске цијене у износу од 600 KМ за један квадратни метар корисне површине стамбеног и пословног простора за подручје општине Србац.

Подржана је и Одлука о висини накнаде за трошкове уређења грађевинског земљишта за 2019. годину. Трошкови за прву зону износиће 3.84 KМ по квадратном метру, за другу зону 3.07 KМ, за трећу зону 2.50 KМ, за четврту зону 1.92 KМ, за пету зону 1.34 KМ а за шесту зону 0.76 KМ.

Одобрена је и Одлука о одобравању исплате средстава у износу од 32.727 KМ за израду Шумскопривредне основе за шуме у приватној својини на подручју општине Србац као и Одлука о одобравању исплате средстава у износу од 1.902 KМ за вршење надзора над израдом Шумскопривредне основе.

Питање о неконтролисаној сјечи шума потегла је одборница СДС Мара Цвијановић Делевић на шта је начелник општине Млађан Драгосављевић одговорио да у складу са законским одредбама и десетогодишњим планом газдовања приватним шумама свака катастарска честица земљишта која се води као шума има процјењену вриједност залихе дрвне масе, односно да свака честица има одређену количину шумске масе која се може исјећи током године.

“Власник шуме треба поднијети захтјев како би се одобрила сјеча на његовој парцели. Из Шумске управе Србац тада излазе на терен како би обавили сву потребну процедуру”, рекао је начелник Драгосављевић.

Самостална одборница Бранка Недић-Видовић скренула је пажњу на традиционалну сјечу бадњака поводом прославе Божића истакавши да се том приликом посјече велика количина младих стабала храста. Она је навела свој лични примјер нагласивши да је својевремено посадила око 250 садница храста на једној парцели а да је након сјече грана и стабала остало свега њих тридесетак.

“Поштујем религијске обичаје али ово питање би требало законски уредити, да ли кроз рад комуналне инспекције или издавање одређених потврда и наплате сјече стабала”, рекла је она.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о измјени Одлуке о висини одборничког додатка за вршење одборничке дужности којом је предвиђено повећање са 350 на 400 KМ.

Одборница СНСД Бојана Михољчић Шапурић рекла је да је Kомисија за буџет и финансије разматрала и ово питање и констатовала да је повећање одборничке накнаде у износу од 50 KМ у складу са Законом о локалној самоуправи који предвиђа да одборник има право на додатак у висини до 50 одсто просјечне нето плате исплаћене у општинској управи за претходну годину не укључујући плате функционера.

“Будући да је у општинској управи утврђен износ просјечне плате за период од јануара до децембра 2018. године у износу од 949 KМ то значи да се одборнички додатак креће у границама предвиђеним законом”, рекла је она.

Одборници су подржали и Одлуку о давању на кориштење теретног возила за превоз комуналног отпада за потребе KП “Kомуналац”које је набављено посредством Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у износу од 64.350 KМ.

“Ово возило је у трајном власништву Општине Србац и привремено је дато Kомуналцу на кориштење. У наредном периоду израдићемо детаљну анализу стања у комуналном предузећу са планом техничке опремљености и финансијске стабилизације и након тога ћемо се одредити да ли ћемо возило пренијети у трајно власништво и тако повећати удио власништва Општине Србац у овом комуналном предузећу”, рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић.

Усвојена је и Одлука о расписивању Јавног конкурса за избор једног члана школског одбора у ЦСШ “Петар Kочић” Србац испред јединице локалне самоуправе као и рјешење о разрјешењу Душанке Игњатић на мјесту члана Одбора за друштвени положај жене и равноправност међу половима, на њен лични захтјев. На њено мјесто, одлуком одборника, именована је Милица Новаковић из Расавца.

Од важнијих дешавања на данашњој скупштини, издваја се и то да су одборници ПДП-а поновили захтјев кога су подносили и на претходним засједањима да се направи нови распоред сједења како би се јасно разграничила позиција и опозиција, а док се ово питање не ријеши они су одлучили да се измјесте у посљедњи ред скупштинске сале до даљњег.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

 

Comments are closed.