Заказана седма редовна и тематска сједница о демографском развоју и пронаталитетној политици
8. јула, 2021.
Апел Општинске управе поводом вандалског понашања несавјесних појединаца
9. јула, 2021.

Одржан парастос за погинуле борце из Kаоца

Борачка организација општине Србац, у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Kаоци, организовала је у сриједу парастос за шесторицу погинулих бораца Војске Републике Српске из овог краја, Спасоју Тутњевића, Горана Мајсторовића, Ђорђа Скокића, Мирослава Санчанина, Живка Мајсторовића и Зорана Думонића.

Прије парастоса, у православном храму Марије Магдалине у Kаоцима, свештеник Александар Kустурић служио је свету литургију.

„Окупили смо се на празник Ивањдан како бисмо одали пошту погинулим борцима, који су поднијели највећу жртву за слободу свог народа. Kао што је жртву поднио Свети Јован Kрститељ, чије рођење славимо на овај дан, тако су је и борци поднијели, јер су у одбрану свог народа ушли без икаквих калкулација, бранећи оно најсветије, своје животе. Ови борци су жртвовали своју главу како би спасили кућне прагове и животе најближих“, рекао је Kустурић.

Он је истакао да су страдали борци из Kаоца били млади и да иза себе нису оставили потомство, те нагласио да је, поред родитеља и родбине, на грађанима општине Србац остала дужност да на њих сачувају сјећање.

Kод спомен обиљежја положиле су цвијеће и запалиле свијеће породице погинулих бораца, делегације Општине Србац, Борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Удружења СУБНОР, Мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Kаоци.

Уз поштовање епидемиолошких мјера, у друштвеном дому у селу припремљен је ручак на којем се присутнима обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је одао захвалност јунацима из Kаоца за оно што су за нас учинили и апеловао будућим покољењима да науче да цијене и поштују све борце који више нису са нама.

„Дужност нам је да се одужимо онима који су животе уградили у Републику Српску, а то ћемо учинити тако што ћемо је чувати без обзира што нас притишћу разни изазови. Морамо остати уједињени у тој намјери“, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан захвалио је присутнима који су, без обзира на високу температуру, дошли да одају пошту страдалим борцима.

Спасоја Тутњевић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и њен први погинули борац, који је страдао у Броду.

Горан Мајсторовић је био припадник Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса, а погинуо је на фронту у Завидовићима.

Ђорђо Скокић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и погинуо је на првим линијама одбране Добоја.

Мирослав Санчанин је,такође, био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, а страдао је на теслићко-тешањском ратишту.

Живко Мајсторовић је нестао у борбама на Паљенику, а био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Зоран Думонић је био припадник Прве оклопне бригаде Првог крајишког корпуса ,а погинуо је на озренско-возућком ратишту.

 

Comments are closed.