У Српцу 14 нових случајева вируса корона
27. октобра, 2021.
“Породица Адамс 2” у Српцу 30. октобра умјесто филма “Мали шеф 2”
27. октобра, 2021.

Одржан парастос за десет погинулих бораца из Бајинаца

У складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и догађаја из ослободилачких ратова, Борачка организација Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Бајинци, данас је организовала парастос за десеторицу погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села: Зорана Јешића, Младена Угрена, Гавру Kесера, Мирослава Црнобрњу, Мишу Савића, Мићу Ракића, Душана Милијашевића, Брану Думонића, Слободана Митраковића и Недељка Ждрала.

Зоран Јешић је погинуо на Видовдан 1991. године као прва жртва рата на просторима бивше Југославије. Страдао је у Дравограду, у општини Марибор, на граници са Аустријом. Рођен је у селу Сакуле у општини Опово у Србији одакле су се његови родитељи доселили из Бајинаца.

Младен Угрен је погинуо 1991. године у селу Драгалић код Нове Градишке као припадник Друге крајишке бригаде, а Гавро Kесер 1992. године у Барицама као припадник друге оклопне бригаде. Мирослав Црнобрња који је поријеклом из Бајинаца, живио је и радио у Вуковару гдје је погинуо у новембру 1992. године бранећи кућни праг као добровољац у јединицама територијалне одбране Вуковара.

Мишо Савић је погинуо 1993. године на првим линијама одбране код Брчког као припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде а Мићо Ракић исте године у мјесту Бараковац на првим линијама одбране као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Душан Милијашевић је живио и радио у Земуну одакле се почетком радних збивања упутио са својим радним колегама на ратом угрожено подручје у БиХ гдје је страдао 1994. године у околини Теочака а исте године је Слободан Митраковић погинуо у Стогу у општини Завидовићи на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Бране Думонић је живио у Зеници до почетка рата када долази у Бајинце, након чега се пресељава у Бањалуку. Погинуо је као припадник 30. дивизије Првог крајишког корпуса 1994. године у борбама на одбрани Србобрана а исте године је Недељко Ждрал страдао на Путниковом брду у борбама за одбрану Добоја.

На спомен обиљежје цвијеће су положиле породице погинулих бораца, делегације Општине Србац, Борачке организације Србац, Мјесне борачке организације Бајинци, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Мјесне заједнице Бајинци и ученици подручне школе „Доситеј Обрадовић“ из Бајинаца.

Парастос је служио свештеник Младен Продановић, који је истакао да се са поносом требамо сјећати јунака који су животе дали за ближњег свога.

Након парастоса, истакнуто је да ће Борачка организација Србац, у складу са својим могућностима, и даље радити и инсистирати на провођењу основних и најважнијих сегмената свога дјеловања, а који се односе на бригу о борачким категоријама.

 

Comments are closed.