Радио Србац обиљежио 46. годишњицу рада
21. јуна, 2021.
Манифестација „Раде кува гра’ „ у Ножичком окупила преко стотину мјештана
21. јуна, 2021.

Одржан парастос у Жупском Разбоју

Према вишегодишњој традицији, другог дана православног празника Духови, Борачка организација Србац и Мјесна борачка организација Ћукали, уз подршку Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, организовали су парастос у Жупском Разбоју за четворицу погинулих бораца из овог мјеста : Душка Личинара, Владимира Брковића, Зорана Глигорића и Дарка Лазића.

Након минуте ћутања, цвијеће су положиле породице погинулих бораца и делегације Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, Борачке организације Србац, Мјесне борачке организације Ћукали, Општинске организације породица, заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружења СУБНОР.

Парастос је служио свештеник из Ножичког, Живко Илић, уз саслужење свештеника у пензији Славка Дебељака.

„Најприје, срећан Вам данашњи празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Ово је нарочити дан кад се с посебним пијететом сјећамо свих погинулих див-јунака и витезова – наших војсковођа и војника заслужних за стварање Републике Српске. Неријетко, не да минимизирамо, већ по људској слабости недовољно вреднујемо дјело оних који су своје животе положили на браник отаџбине. Не дао Бог да останемо без њиховог дјела, тек онда знали бисмо шта смо имали, па изгубили, по принципу: ИМАДОХ – НЕ ЗНАДОХ, ИЗГУБИХ – САЗНАДОХ. Свака фотографија на овој спомен плочи погинулих бораца јесте по један камен узидан у тврђаву која се назива Република Српска; свако име је по једна воштаница за покој њихових душа. Они нису казали, већ показали да нас воле. Зато Господ Исус Христос каже: „Нема веће љубави до те кад неко живот свој положи за ближњег свога.“ Такође, ово је нарочити дан кад се сјећамо и свих ратних војних инвалида, те заробљених и несталих“, рекао је свештеник Илић.

Након парастоса, окупљене грађане поздравио је предсједник Мјесне борачке организације Ћукали, Перо Миладић, који је изразио забринутост што се на овакве манифестације не одазивају сви позвани саборци и родбина, те је апеловао на јединство у Борачкој организацији РС и општини Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић у свом обраћању је истакао да је Општинска управа трајно опредјељена да се сачувају обичаји служења парастоса. Он је изразио жељу да се то пренесе на младе генерације како би ликови храбрих бораца остали у трајној успомени, а Општина Србац ће у складу са својим могућностима помагати свим борачким категоријама као и Борачкој организацији у реализацији планираних задатака.

Душко Личинар, рођен 8. јуна 1971. године, погинуо је у борбама у околини Липика 6. децембра 1991. године као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Владимир Брковић, рођен је 6. августа 1967. године а погинуо је 22. децембра 1991. године као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Зоран Глигорић, рођен је 10. јула 1972. године а погинуо 9. јула 1993. године у Липовцу као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Дарко Лазић, рођен 23. марта 1968. године, био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а погинуо је 10. септембра 1995. године на озренско-возућком ратишту.

 

Comments are closed.