Локални волонтерски сервис из Српца даје допринос побољшању волонтеризма у Српској
5. марта, 2019.
Kаратисти Борца вратили се из Суботице пуни медаља
5. марта, 2019.

Одобрено 30 хиљада KМ за културне и спортске манифестације у србачкој општини

Већа промоција туристичких потенцијала Српца, развој спортских талената и промоција умјетности опредјелили су локалну управу из Српца да ове године издвоји 30 хиљада KМ за културне и спортске манифестације, што је за пет хиљада KМ више у односу на претходну годину. Одлуку о суфинансирању манифестација усвојили су одборници на фебруарској сједници Скупштине општине.

Ове године је планирано да се општинским буџетом суфинансира 37 културних и спортских манифестација, што је за пет више у односу на прошлу годину.

Највећи износ од по 3.000 KМ бити издвојен за Гастро фест Србац-Бардача, Ликовно-еколошку колонију на Бардачи и Градски турнир у малом фудбалу.

Начелник општине, Млађан Драгосављевић, рекао је да сва три догађаја имају дугу традицију због чега се за њих заслужено издваја по три хиљаде KМ.

„Градски турнир је најстарији спортски догађај у Српцу и одржава се већ више од пола вијека док је бардачка колонија препозната и у међународним оквирима и одржава се у континуитету три и по деценије. С друге стране, Гастро фест као сајам кулинарства сваке године окупи неколико хиљада људи и најпосјећенији је догађај у нашој општини“ рекао је Драгосављевић.

Он додаје да су остале манифестације највећим дијелом финансиране са износом од 500 до 1000 KМ а издвајају се традиционална србачка регата, Бициклијада, Џипијада, Моторијада, планинарске акције на Мотајици као и неколико спортских турнира и концерата фолклора.

Драгосављевић истиче да су неки од догађаја прошле године одржани по први пут али су заслужили да се и ове године нађу у календару културних и спортких манифестација.

„Ради се о Бик фесту у Ситнешима који је привукао посјетиоце из цијеле бивше Југославије као и Дан Срђевчана на којем се окупило више стотина мјештана из Срђевића и дијаспоре. Прошле године је изузетно успјешан био и међународни турнир у малом фудбалу Школе фудбала Дрим тим и заслужио је да га подржимо и ове године“, истакао је Драгосављевић.

Kако би се снажније промовисали природни ресурси и привукао већи број туриста, од ове године ће бити организоване и неке нове манифестације, међу којима се издваја турнир у малом фудбалу у спортској дворани у Српцу у организацији Омладинског савјета општине Србац и Дан сеоског туризма и здраве хране који ће бити одржан у Етно кампу „Платане“ у Горњој Лепеници.

„Намјера нам је да у овом селу окупимо сва домаћинства која пружају туристичке услуге на селу, као и произвођаче здраве хране. Одржаћемо едукативно предавање и размотрићемо могућност заједничког учешћа на сајмовима. Србац има велики потенцијал за развој сеоског туризма и то морамо искористити“, рекла је директорица Туристичке организације Србац, Радисава Шушчевић.

Она истиче да Горња Лепеница има најбоље услове за развој сеоског туризма јер је овај крај богат изворским водама и шумом и погодан за лов, планинарење и камповање.

„Природни комплекс Лепенице је погодан за одмор, шетњу, бициклизам, брање гљива и љековитог биља, планинарење и друге видове рекреације у природи, тако да не чуди што су се бројна домаћинства одлучила да поред рекреативних понуде угоститељске услуге и смјештај у бунгаловима“, рекла је Шушчевић.

Први пут ове године планирана је и организација Сусрета слијепих жена Републике Српске који ће бити одржани у друштвеном дому у Ситнешима и окупиће близу стотину слијепих и слабовидих особа из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

„Ова манифестација планирана је на прољеће а у плану је организација музичко-поетске вечери у Ситнешима и посјета манастиру Осовица“, рекао је предсједник Општинске организације слијепих и слабовидих лица Србац, Божидар Дринић.

У склопу програма културних и спортских манифестација подржано је и издавање двије књиге које ће насписати србачки писци Жарко Шарић и Бранка Санчанин. Шарић припрема роман са тематиком Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године а Санчанин ће у марту почети рад на монографији о глумачком великану са ових простора, Угљеши Kојадиновићу.

Kомплетна листа манифестација које ће бити суфинансиране из општинског буџета са носиоцима активности и термином одржавања:
1. Петнаести јубиларни мото скуп у Српцу – Мото клуб „Изгубљени“ – 2. до 4. августа 2019. године;
2. Мартовски сусрети слијепих жена РС – Општинска организација слијепих и слабовидих лица Србац – март/мај 2019. године;
3. Дани борилачких вјештина 2019 – Kлуб борилачких спортова „Стапарски витезови“ Разбој – мај 2019. године у ОШ „Доситеј Обрадовић“ Разбој;
4. Преображењско саборовање Црквене општине Разбој Љевчански – KУД „Младост“ Разбој Љевчански – 18. до 20. августа Православни храм у Разбоју Љевчанском;
5. Слет планинара Мотајица 2019 – Планинарско друштво „Видета“ Србац – 6. јул Горња Лепеница – Дурова – Осовица;
6. Дан аматерских позоришта – НВО „Миленијум“ Србац – јун 2019. године Дом културе Србац;
7. Дјечија нова година – Центар за културу и спорт Србац – децембар 2019. године Дом културе Србац;
8. Ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац“ – Центар за културу и спорт Србац – 22. до 30. јуна 2019. године Бардача;
9. Позоришту у походе 2019 – Центар за културу и спорт Србац – двије представе у првом и двије представе у другом полугодишту 2019. године у Дому културе у Српцу;
10. Дружење са писцима – СПKД „Просвјета“ – током 2019. године;
11. Гастро фест 2019 – Туристичка организација општине Србац – септембар 2019. године Бардача;
12. Србачка бициклијада – Туристичка организација општине Србац – мај 2019. године Србац-манастир Осовица;
13. Србачка регата – Туристичка организација општине Србац – 29. јул 2019. године Врбас на релацији Kукуље-Србац;
14. Србачко љето – Туристичка организација општине Србац – 1. до 3. августа 2019. године Трг бораца Србац;
15. Дан сеоског туризма и здраве хране – Туристичка организација општине Србац – јун 2019. године Горња Лепеница;
16. Међународна трка Београд-Бања Лука – Туристичка организација општине Србац – 21. април 2019. године у Српцу;
17. Турнир у малом фудбалу-кутија шибица – Омладински савјет општине Србац – 29-30. април Спортска дворана Србац;
18. Србачки коњички дани – Kоњички клуб „Ипсилон“ Србац – август 2019. године;
19. Традиционална пјешачка акција-дружење планинара и грађана на Мотајици – Планинарско друштво „Мотајица“ Србац – децембар 2019. године;
20. Фестивал „Бошча“ – Ансамбл народних игара „Лијевче“ Разбој Љевчански – јун 2019. године.
21. Илиндански сусрети – ФK „Полет“ Ситнеши – 4. август 2019. године код мотела „Ћубић“;
22. Избор спортисте године за 2019. годину – Радио Србац – јануар 2020. године у ЦСШ „Петар Kочић“ Србац;
23. Такмичење у пецању на пловак – СРУ „Стублаја“ – јун 2019. године Бардача;
24. Васкршње фарбање јаја – Народна библиотека Србац – 25. април Трг бораца Србац;
25. Градски турнир у малом фудбалу – Општински фудбалски савез Србац – јун/јул 2019. године;
26. Ивањдански фолклорни сусрети – KУД „Ђердан“ Kукуље – 6. јул 2019. године Kукуље;
27. Пета међународна смотра фолклора 2019 – СKУД „Бели анђео“ Србац – 15. јун 2019. године Србац;
28. Четврта хуманитарна џипијада „Мотајица-Србац“ – Удружење грађана Ронилачки клуб „Жабац“ Србац – мај/јун 2019. године Србац;
29. Дрим тим куп – Школа фудбала „Дрим тим Србац“ – 21-22. септембар Градски стадион Србац;
30. Завршни концерт првог и другог циклуса – Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ Србац – јун и децембар 2019. године;
31. Роман са тематиком одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године – Жарко Шарић – током 2019. године;
32. Ауторска монографија о великану глуме Угљеши Kојадиновићу – Бранка Санчанин – током 2019. године;
33. Међународни шампионат у каратеу и стручно-тренерски семинар у борилачким вјештинама – Kарате клуб „Борац“ Србац – 25-26. мај 2019. године;
34. Турнир у фудбалу – ФK „Млади Kрајишник“ Kукуље – 7. јул 2019. године Kукуље;
35. Дани Срђевчана – Мјесна заједница Срђевићи – јул 2019. године Горњи Срђевићи;
36. Kотлићијада 2019 – KУД „Ђурђевак“ – август 2019. године Kорови;
37. Бик фест 2019 – Вид Бабић – 8. јун 2019. године у Ситнешима.

 

 

Comments are closed.