Заказана 29. сједница Скупштине општине Србац за уторак 9. јун
2. јуна, 2020.
Обиљежавање 28. годишњице србачке бригаде у недјељу 7. јуна
4. јуна, 2020.

Одобрена 92 пластеника за кориснике из Српца у вриједности од 230 хиљада KМ

За набавку 92 пластеника за кориснике са подручја србачке општине биће издвојено 230 хиљада KМ у склопу пројекта кога реализује Општина Србац у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС путем ИФАД пројекта.

Право учешћа имале су социјално и материјално угрожене особе, млади до 35 година старости и жене свих старосних доби који посједују пољопривредно земљиште погодно за постављање пластеника и намјеравају се бавити пластеничком производњом, без обзира да ли имају регистровано пољопривредно газдинство.

Јавни позив за додјелу пластеника био је расписан 22. априла и првобитно је било планирано да се обезбиједи 25 пластеника, површине 100 квадратних метара, са системом за наводњавање. Због великог интересовања грађана, начелник општине Млађан Драгосављевић у сарадњи са ресорним министарством омогућио је да право на додјелу пластеника остваре све особе које су аплицирале на јавни позив.

„Суфинансирање набавке пластеника за првих 25 корисника са ранг листе вршиће се на начин да ће министарство путем ИФАД пројекта, заједно са Општинском управом, сносити 70 одсто трошкова а корисник подстицаја 30 одсто од трошкова набавке пластеника. За осталих 67 корисника суфинансирање ће се вршити на начин да министарство и Општинска управа сносе 60 одсто а корисник подстицаја 40 одсто трошкова“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да вриједност једног пластеника, без ПДВ-а, износи 2.137 KМ а на овај начин под пластеницима ће се на подручју србачке општине наћи додатних 9200 квадрата.

Монтажа пластеника требала би бити организована у јулу након што ресорно министарство проведе све процедуре и одабере извођача.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да Општинска управа планира до краја године реализовати још неколико оваквих пројеката.

„Сличан пројекат је кандидован код ИРБ-а а резултате очекујемо ускоро. Остаје нам могућност да наставимо пројекат од прошле године са хуманитарном организацијом МАИД за шта ће такође бити отворен јавни позив, па очекујемо да ће један од ова два пројекта бити убзо у процедури. Грађани који нису стигли сада да се пријаве, имаће могућност да то тада учине“, рекао је Михољчић.

Comments are closed.