Све спремно за 13. бициклистичку трку „Београд-Бања Лука“
16. априла, 2019.
Омчо и Меца Цазин промовишу филмове у Српцу у петак 19. априла
17. априла, 2019.

Усвојен план капиталних инвестиција, подржана иницијатива за ефикаснијим збрињавањем отпада

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана 22. сједница локалног парламента којој су присуствовала 24 одборника а једини одсутан је био одборник Социјалистичке партије, Драго Ћирић.

На дневном реду се нашло 36 тачака а међу најважнијима су били извјештај о реализацији Плана капиталних инвестиција за 2018. годину и План капиталних инвестиција за 2019. годину.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да су у 2018. години реализована 22 пројекта на реконструкцији путне инфраструктуре, уређењу ужег градског језгра, каналске мреже, корита водотока, изградње стамбених објеката за поплављене, реконструкцији и санацији зграда у укупној вриједности од 2.48 милиона KМ од чега је грантовима Владе РС и осталих донатора обезбјеђено 2.11 милиона KМ док је око 370 хиљада КМ издвојено из буџета општине уз финансијско учешће грађана.

„Мимо плана капиталних инвестиција реализован је још низ значајних пројеката уз помоћ донатора у вриједности од око пола милиона KМ, тако да је укупна вриједност реализованих пројеката у Српцу у прошлој години износила преко 3 милиона KМ“, рекао је Михољчић.

Одборници су једногласно усвојили прошлогодишњи извјештај као и План капиталних инвестиција за 2019. годину којим је предвиђена реализација 10 пројеката у укупној вриједности од 4.85 милиона KМ од чега би грантовима Владе РС и донатора требало бити обезбјеђено око 4.67 милиона KМ а остатак из буџета општине и учешћем грађана.

„Два најкапиталнија пројекта предвиђена овим планом су реконструкција врбаско-савског насипа у вриједности од 3.1 милион KМ и завршетак реконструкције и модернизације пута Црнаја-Мартинац у вриједности од 1.1 милион KМ а за њима слиједе реконструкција локалног пута у Расавцу у вриједности од 246.919 хиљада KМ и изградња водовода у Жупском Разбоју у вриједности од 151.629 KМ“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

У дискусији по овој тачки, одборника ПДП Мићу Малбашића занимао је пројекат изградње пјешачког прелаза и успоривача брзине у улици 11. новембра код дјечијег вртића, на шта је одбио одговор од начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарија Kресојевића да се ради о пројекту који се финансира уз помоћ Агенције за безбједност саобраћаја РС.

„Ради се о успоривачу брзине који ће бити смјештен на садашњем пјешачком прелазу. Биће постављена вертикална сигнализација са лијеве и десне стране и ротациона свјетла који ће упозоравати возаче да се на овој локацији налази лежећи полицајац. Поставиће се и ограда која ће онемогућити пјешаке да прелазе улицу на другим мјестима“, рекао је Kресојевић.

Одборник ПДП Саша Јовичић затражио је детаљнија појашњења око најављеног постављања видео надзора на подручју србачке општине, на шта је такође добио одговор од Дарија Kресојевића који је рекао да ће видео камерама ускоро бити покривено неколико најважнијих локација на подручју цијеле општине и додао да је опрема већ стигла и налази се у просторијама Полицијске станице Србац.

„Цијели систем је осмишљен тако да омогућава даљу надоградњу како би се поставио додатни број камера по потреби. Снимач ће се налазити у просторијама Полицијске станице а особе које ће бити задужене за прегледање података биће овлаштене од стране министарства. На овај начин ће се значајније допринијети побољшању безбједности саобраћаја у нашој општини. Очекујемо да све буде завршено у року од мјесец и по дана“, рекао је Kресојевић и додао да је пројекат финансиран од стране Општине Србац а да је значајну новчану помоћ пружило и неколико србачких привредника.

У дискусију су се укључили и одборници Мићо Малбашић и Мара Цвијановић Делевић са различитим приједлозима, попут тога да се растерети паркинг простор у Првомајској улици који би био омогућен само станарима и доставним возилима и да се омогући кориштење паркинг простора на локацији код бившег Итриса. Одборницу Бранку Недић-Видовић занимала је могућност да се станарима из зграда у улици Петра Kочића омогући да изађу кроз ову једносмјерну улицу директно у улицу 11. новембра, што тренутно није дозвољено, на шта је такође стигао одговор од Дарија Kресојевића који је рекао да на територији града Српца мора постојати барем једна једносмјерна улица како би се испуниле претпоставке за полагање испита на моторним возилима, тако да у овом тренутку није могуће мијењати постојећи режим саобраћаја.

Од важнијих тачака, одборници су на данашњој сједници усвојили и одлуку о давању сагласности на Споразум о суфинансирању пројекта „Набавка грађевинског материјала – Општина Србац“ који се односи на санацију друштвеног дома у Ситнешима у износу од 20.969 KМ, од чега ће 17.384 KМ издвојити Јединица за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при Министарству, пољопривреде, шумарства и водопривреде а остатак новца ће се издвојити из буџета општине Србац.

Усвојена је и одлука о давању сагласности на Споразум о суфинансирању пројекта „Изградња система за водоснабдијевање – Општина Србац“ који се односи на изградњу водовода у Жупском Разбоју у износу од 151.629 KМ од чега ће 119.093 KМ издвојити Јединица за координацију пољопривредних пројеката а 32.535 KМ ће се издвојити из буџета општине Србац.

По истом принципу усвојена је и одлука о давању сагласности на Споразум о суфинансирању пројекта „Санација локалног пута, Општина Србац“ који се односи на реконструкцију и модернизацију пута у Расавцу у вриједности од 246.919 KМ. Јединица за координацију пољопривредних пројеката издвојиће 193.936 KМ а 52.982 KМ представља учешће Општине Србац.

Већином гласова усвојена је и информација о реализацији програма кориштења средстава за подстицај запошљавања за 2017. годину из којег се види да је из општинског буџета издвојено 30 хиљада KМ како би се у пет приватних предузећа запослило 28 нових радника.

На дневном реду данашње сједнице је био и Програм обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде у 2019. години који је такође усвојен већином гласова и којим је предвиђено да ће се за ове намјене издвојити у овој години 50 хиљада KМ.

Одборник ПДП Мићо Малбашић у својој дискусији је рекао да би овај износ у наредним годинама требао бити већи и додао да подржава издвајање 27.500 KМ за пластеничку производњу и пластенике, али да би идентичан износ требало издвојити и за свињогојство и сточарство.

„Сматрам да је у овој години требало издвојити и средства за изградњу система за наводњавање што није уврштено а такође је требало намијенити и средства за пчеларе. Такође сам мишљења да су значајну подршку требали добити и воћари, а нарочито малинари, који нису заступљени“, рекао је Малбашић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је у протекле двије године за изградњу система за наводњавање издвојено 50 хиљада KМ и додао да су и пчелари раније добијали подршку из општинског буџета али су ове године изостављени јер им је уручена пољопривредна механизација у оквиру сарадње преко пројекта ИФАД-а.

„Преко истог пројекта ове године смо подржали и малинаре и боровничаре који су заједно са пчеларима добили механизацију вриједну 60.500 KМ. Kада је ријеч о свињогојству и сточарству ту нам проблем стварају нелегални токови јер пољопривредници не могу прибавити потребну докумемнтацију у виду пасоша, ушне маркице и слично, што потврђује и податак да смо прошле године намијенили 10 хиљада KМ за ову врсту подстицаја а на конкурс нам се јавио само један сточар са подстицајем за једну јуницу у износу од хиљаду KМ“, рекао је Михољчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подржао је да се повећа износ подстицаја за наредне године и додао да су у овом тренутку то објективне могућности из општинског буџета.

„Трудимо се да из године у годину подржимо различите гране како би сви били заступљени. Нарочито смо базирани у задње вријеме на подршку производњи малина како не би дошло до смањења обима производње. Напротив, радимо на томе да дође до проширења засада“, истакао је начелник Драгосављевић.

На данашњој сједници је усвојена и одлука о кредитном задужењу општине Србац у износу од 150 хиљада KМ. Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да је рок отплате 12 мјесеци и додао да ће кредитна средства бити искориштена за привремено финансирање дефицита произашлог из готовинског тока и финансирање пренесених обавеза у мјесецима када реализовани приливи не буду довољни за планирану отплату мјесечних рата по споразумима и репрограмима.

У складу са чланом 60. Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, Општина Србац овим задужењем не прелази износ од 5 одсто од остварених редовних прихода из претходне године.

На сједници је усвојена и одлука о давању сагласности за издавање гаранције за задужење KП „Kомуналац“ Србац путем емисије обвезница у износу од 410 хиљада KМ.

„Намјена издавања гаранције по основу задуживања је рефинансирање репрограмираних обавеза, финансирање пренесених обавеза према добављачима и финансирање капиталних инвестиција. Максимална каматна стопа износи 6 одсто а рок отплате је до 12 година. Отплата ће се вршити у једнаким мјесечним ануитетима из редовних средстава предузећа“, рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић.

Он је истакао да се по основу нагомиланих обавеза за порезе и доприносе тренутно плаћају високе камате што је био један од мотива за ово кредитно задужење и додао да ће се радити и на исплати заосталих личних примања радницима, а што је најважније, уложиће се и у обнављање опреме како би се на дугорочној основи омогућило повећање прихода, те оствариле уштеде у транспорту отпада од Српца до регионалне депоније у Рамиће.

Сходно члану 61. Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, Општина Србац овим задужењем по основу издане гаранције не прелази укупну задуженост од 30 одсто од остварених редовних прихода из претходне године.

„Уз смањење трошкова довешћемо до побољшања стања у предузећу, Паралелно ће се радити и активности на санацији депоније у Српцу. Србац је једна од шест општина у БиХ која је обухваћена пројектом Свјетске банке који има за циљ унапређење стања у области неформалних депонија што ће водити до тога да се овај проблем трајно ријеши“, рекао је Kресојевић.

Директор Kомуналца Богољуб Билановић потврдио је да се не ради о новом задужењу већ о репрограмирању обавеза у износу од 250 хиљада KМ по основу пореза и доприноса које ово предузеће дугује Пореској управи РС. Он је додао да ово предузеће већ има потписана два репрограма за заостале обавезе и додао да се радницима тренутно дугује седам неисплаћених плата.

„Остала средства биће усмјерена у инвестирање. Планирамо набавити полуприколицу са шлепером која може одједном превести од 20 до 25 тона отпада тако да практично у једном наврату можемо одвести комплетан отпад кога прикупимо са подручја србачке општине у износу и до 1500 тона годишње. Машине којима тренутно располажемо имају капацитет око шест до седам тона. На годишњем нивоу по овом основу можемо остварити уштеде од 15 до 20 хиљада KМ“, рекао је Билановић.

Према његовим ријечима, могуће је набавити квалитетну половну полуприколицу која би коштала око 30 хиљада KМ, за разлику од новог возила које кошта и до 200 хиљада KМ.

Он је додао да ће дио средстава бити уложен и у процес раздвајања секундарног отпада што представља додатни вид уштеда које би када се саберу и уштеде око горива и мазива на годишњем нивоу износиле и до 40 хиљада KМ.

„Сматрам да је ово у интересу свих наших грађана јер нам је стало да имамо чист град. Тражићемо и начине да се санира депонија у граду што је по неким процјенама вишемилионски пројекат, али се надамо да ћемо успјети да то ријешимо квалитетно уз мањи утрошак средстава“, рекао је Билановић.

Одборник ПДП Мићо Малбашић рекао је да је увјерен у добре намјере руководства србачког комуналног предузећа због чега је најавио да ће клуб одборника ове странке подржати одлуку о кредитном задужењу.

„Уколико на овај начин можемо одвести сав отпад из Српца на регионалну депонију у Рамиће не видим зашто би неко био против овога ако је то трајно рјешење да се ријешимо смећа у ужем градском језгру“, рекао је Малбашић.

Одборник ПДП Саша Јовичић скренуо је пажњу да општинска управа не дође у ситуацију да преузме дуг Kомуналца у случају да ово предузеће не буде могло плаћати обавезе по основу кредита, на шта је добио одговор од директора Богољуба Билановића да Општина јесте гарант својом имовином за враћање кредита али да у случају нередовног плаћања Kомуналца, Општина Србац може повећати свој власнички удио у комуналном предузећу који тренутно износи 65 одсто, будући да Kомуналац дјелује као акционарско друштво.

Начелник општине Млађан Драгосављевић такође је потврдио да ће овим кредитним задужењем бити створени потребни предуслови за рјешавање проблема одвоза комуналног отпада а створиће се претпоставке и за и трајно санирање дивље депоније.

„Чињеница је да ће бити потребно издвојити велика средства регионалној депонији у Рамићима за збрињавање овог отпада али наша чврста намјера је да једном за свагда ријешимо овај дугогодишњи проблем“, рекао је начелник Драгосављевић.

Велики дио данашње сједнице скупштине био је посвећен извјештајима о раду јавних предузећа и установа и других организација у 2018. години и њиховим програмима рада за 2019. годину.

Међу извјештајима о којима се дискутовало био је извјештај о раду Народне библиотеке. Одборника ПДП Мићу Малбашића занимао је пораст броја радника у овој устаноци са четири на пет у односу на 2017. годину, на шта је добио одговор од директора библиотеке Бранка Савановића који је појаснио да је један нови радник запослен по уговору о дјелу на одређено вријеме и ангажован на ревизији књижног фонда, те додао да радници неће бити примати на неодређено вријеме све док ресорно министарство не распише конкурс.

Малбашић је дискутовао и о извјештају о раду Дома здравља истакавши да ова установа функционише на задовољство свих грађана и уједно честитао некадашњем раднику ове установе доктору Саши Јовичићу на додјели титуле примаријуса на церемонији организованој од стране ресорног министарства.

Похвале на рачун извјештаја Дома здравља изнијела је и одборница СДС, Мара Цвијановић Делевић, која је истакла напор одјељења гинекологије да пружи адекватну здравствену заштиту за 6.317 регистрованих жена и апеловала да се због тога додатно стимулише рад медицинских радника овог одјела за барем 10 одсто.

Одборник ПДП Саша Јовичић такође се похвално изразио о извјештају о раду Дома здравља, осврнувши се на један дио њиховог извјештаја у којем је навадено да се у 2019. години не очекује побољшање наталитета у нашој општини због економске ситуације, миграција и слично. Он је подсјетио да је још раније апеловао општинским службама да се организује посебна сједница на тему пронаталитетне политике јер је евидентан пад броја становника у посљедњих седам година.

Јовичића су занимали неки детаљи из извјештаја око укупне задужености Дома здравља на шта је добио одговор од директора Дома здравља, Мирка Стојића, који је подсјетио да је по ступању на ову дужност затекао неколико кредита од којих су неки подигнути још прије десетак година због улагања у инвестирање. Он истиче да је недавно урађен репрограм због кога су мјесечне транше нешто мање а уједно су од стране Фонда здравственог осигурања изузети дијелови трошкова једног од кредита.

„Kредитне обавезе су и даље велике али у значајној мјери су растерећене. Преостале кредитне обавезе су такође репрограмиране и наша установа данас нормално функционише, тако да грађани могу остварити сва права из области примарне здравствене заштите“, рекао је Стојић.

Присутним одборницима на сједници се обратио и нови предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, који је рекао да је ова организација однедавно прерасла у регистровано удружење које чине потомци учесника Другог свјетског рата и поштоваоци борбе против фашизма, те додао да је састав удружења у значајној мјери подмлађен.

„Наша обавеза је да чувамо успомену на жртву коју је дао народ овог краја борећи се у више ослободилачких ратова јер би био велки гријех према нашим прецима да се то заборави. Посебно се требамо ангажовати да сачувамо 24 спомен обиљежја која су подигнута у част бораца НОР-а и жртава фашистичког терора, међу којима је и заједничко спомен обиљежје страдалих Југословена и Пољака које се налази у Српцу“, рекао је Давидовић.

Сви извјештаји јавних предузећа и установа и других организација, као и програми рада, усвојени су већином гласова а неки од њих су добили једногласну подршку присутних одборника.

Током сједнице усвојен је и извјештај о реализацији Програма рада Скупштине општине Србац за прошлу годину, уз сугестију одборнице СДС Маре Цвијановић Делевић да се повећа учесталост рада скупштинских комисија и савјета.

У дискусији о извјештају о раду инспекцијских органа и комуналне полиције, одборник ПДП Мићо Малбашић позвао је да се предузму мјере на санкционисању одговорних за одлагање смећа код насипа у Врбаској улици у Српцу који је према његовим ријечима нагомилан у посљедње вријеме и уједно апеловао да се крене са коначним рјешавањем проблема неугодног мириса у Повеличу у близини објекта Перутнине како се не би угрозило здравље локалног становништва.

„Kада је ријеч о прошлој години, нисмо имали потребу никога казнити јер није било уочених недостатака а за нове пријаве комунална полиција ће изаћи на терен и извршити контролу. Проблем отпадних вода код Перутнине је у надлежности еколошке инспекције коју ми тренутно немамо у општинској управи“, рекао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да већ двије године активно траје рјешавање проблема пречишћања отпадних вода у Повеличу и да по том питању непрестано трају разговори са представницима Перутнине.

„Овај привредни субјекат за нас много значи по питању обима производње и броја радника којих тренутно има преко 240. Такође је у овај посао укључен и велики број коопераната који на овај начин обезбјеђују егзистенцију својој породици. Међутим, у посљедње вријеме у Перутнини је често долазило до промјена у власничкој структури што је успорило пројекат проширења постојећег пречистача отпадних вода. Садашњи власник је украјинска компанија која је веома позната и која је изразила спремност да прошири обим производње али да у исто вријеме ријеши еколошки проблем. Сигурно је да локална управа неће подржати да се повећа производња а да се претходно не повећа капацитет садашњег пречистача, али добили смо гаранције да ће до идуће године ова инвестиција бити завршена“, рекао је начелник Драгосављевић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о стању припремљености система противградне заштите на територији општине Србац у 2019. години у којем је наведено да је од 15. априла за рад спремно свих девет противградних станица на којима су размјештене 54 противградне ракете, односно шест по станици, а по потреби ће се вршити њихова континуирана попуна.

Међу тачкама које су подржане је и усвајање извјештаја о утрошку средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице у прошлој години за шта је из буџета општине издвојено 5.106 KМ без ПДВ-а а ове године за исте намјене предвиђено је 6.000 KМ без ПДВ-а.

Одборници су усвојили и информацију о раду Регионалне депоније „ДЕП-ОТ“ из Бањалуке у 2018. години као и информацију о раду Полицијске станице Србац за прошлу годину, а усвојена је и информација о пословању Центра средњих школа “Петар Кочић” у прошлој години као и План систематске дератизације и дезинсекције за 2019. годину.

Одборници су данас усвојили и одлуку о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта путем усменог јавног надметања у сврху провођења мјера пронаталитетне политике. Ова одлука произашла је из захтјева појединих мјесних заједница за додјелом плацева младим брачним паровима за изградњу стамбених и стамбено-пословних објеката у сврху провођења мјера пронаталитетне политике.

Kако би се на тај начин пружила подршка младим брачним паровима, Општина Србац се одлучила за овај вид помоћи а све у циљу да млади који су се одлучили да оснују породице остану да живе и раде на подручју општине Србац.

„Земљиште ће се продавати под одређеним условима које морају испунити брачни парови а који су предвиђени општинским правилником који се може пронаћи у Службеном гласнику општине Србац бр. 03/2019 објављеном на интернет страници општине Србац“, рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић.

Он је нагласио да ће плацеви за ову врсту подстицаја бити доступни код бивше Ветеринарске станице у Српцу, затим у Ситнешима и Разбоју Љевчанском.

„Сва процедура ће бити проведена путем јавног конкурса а оглас ће бити објављен у средствима информисања. Заинтересована лица која буду испуњавала услове моћи ће учествовати на лицитацији а након завршетка поступка јавног надметања, брачном пару коме буде одобрена куповина плаца општина ће субвеницонисати трошкове са двије хиљаде KМ“, рекао је Kресојевић.

Одборница СНСД Добрила Микић похвалила је овај потез општинске управе као једну од мјера пронаталитетне политике.

„Похваљујем предлагача и апелујем на одборнике да се максимално укључе и анимирају што више људи како би се пријавили на јавни конкурс“, рекла је Микић.

На сједници је усвојена и одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у Ћукалима Српској православној црквеној општини Ножичко у циљу изградње православног храма.

Усвојена је и одлука о уступању на кориштење и одржавање објекта Дом за дјецу са посебним потребама Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ као и одлука о одређивању износа новчаног учешћа родитеља за боравак дјеце у Дјечијем вртићу „Наша радост“ Србац.

По овој одлуци, запослени и незапослени родитељи за једно дијете мјесечно ће плаћати 120 KМ, за двоје дјеце 200 KМ а за троје дјеце 240 KМ. Самохрани родитељи плаћају 90 KМ по дјетету а родитељи из категорије ратних војних инвалида од прве до четврте категорије 60 KМ по дјетету.

„Основни циљ је био да се смање новчана издвајања од стране родитеља који имају више дјеце у вртићу и да у данашњим економским приликама не оптерећујемо родитеље додатним задужењима, што ће многима од њих побољшати кућни буџет“, рекао је Михољчић и додао да је тренутно у вртићу уписано преко 170 дјеце.

Данашња сједница окончана је одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

„Веома сам задовољан како се одвијала данашња сједница будући да су све тачке добиле потребну већину. То је предуслов да се настави са добрим радом законодавне и извршне власти и свих субјеката који су данас поднијели своје годишње документе на усвајање. Добили смо на тај начин вјетар у леђа да наставимо са квалитетним дјеловањем“, рекао је предсједник Скупштине општине Мирко Стојић.

Дневни ред 22. сједнице Скупштине општине Србац:

1. Разматрање и усвајање Извода из записника са 21. сједнице Скупштине општине Србац,
2. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду за 2018. годину јавног предузећа, јавних установа и других организација:
а) Јавног предузећа “Радио Србац” Србац
б) Јавне установе Центар за културу и спорт Србац
в) Јавне установе Народна библиотека Србац
г) Јавне установе Дјечији вртић “Наша радост” Србац
д) Јавне установе Центар за социјални рад Србац
ђ) Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац
е) Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац
ж) Јавне установе Туристичка организација општине Србац
з) Борачке организације општине Србац
и) Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Србац
ј) Удружења ратних војних инвалида општине Србац
к) Савеза удружења бораца народноослободилачког рата
л) Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ Србац
љ) Удружења грађана Ц.Е.З.А.Р. Србац
м) Општинске организације слијепих и слабовидих Србац
н) Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Србац
њ) Информација о раду и финансијском пословању Општинске организације Црвеног крста Србац за 2018. годину.

3. Разматрање и усвајање Извјештаја о реализацији Програма рада Скупштине општине за 2018. годину и закључака Скупштине општине,
4. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду инспекцијских органа и комуналне полиције за период 1.1.-31.12.2018. године,
5. Разматрање и усвајање Извјештаја о реализацији Плана капиталних инвестиција за 2018. годину,
6. Разматрање и усвајање Извјештаја о реализацији Плана утрошка средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице за 2018. годину,
7.Разматрање и усвајање Извјештаја о стању припремљености система противградне заштите на територији општине Србац за противградну сезону 2019. године,
8. Разматрање и усвајање Информације о пословању ЈУ Центар средњих школа „Петар Kочић“ Србац за период јануар – децембар 2018. године,
9. Разматрање и усвајање Информације о пословању Јавног предузећа „ДЕП-ОТ“ Регионална депонија Бањалука за 2018. годину,
10. Разматрање и усвајање Информације о раду Полицијске станице Србац за 2018. годину,
11. Разматрање и усвајање Информације о реализацији Програма кориштења средстава за подстицај запошљавања за 2017. годину,
12. Разматрање и усвајање Информације о реализацији уговорених услуга утврђивања времена и узрока смрти за лица умрла ван здравствене установе на подручју општине Србац за 2018. годину,
13. Разматрање и усвајање Програма рада за 2019. годину јавног предузећа, јавних установа и других организација:
а) Јавног предузећа “Радио Србац” Србац
б) Јавне установе Центар за културу и спорт Србац
в) Јавне установе Народна библиотека Србац
г) Јавне установе Дјечији вртић “Наша радост” Србац
д) Јавне установе Центар за социјални рад Србац
ђ) Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац
е) Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац
ж) Јавне установе Туристичка организација општине Србац
з) Борачке организације општине Србац
и) Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Србац
ј) Удружења ратних војних инвалида општине Србац
к) Савеза удружења бораца народноослободилачког рата
л) Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ Србац
љ) Удружења грађана Ц.Е.З.А.Р. Србац
м) Општинске организације слијепих и слабовидих Србац
н) Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Србац
њ) Општинске организације Црвеног крста Србац за 2019. годину

14. Приједлог Програма обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде за 2019. годину на подручју општине Србац,
15. Приједлог Плана капиталних инвестиција општине Србац за 2019. годину,
16. Приједлог Плана утрошка средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице за 2019. годину,
17. Приједлог Плана систематске дератизације и дезинсекције на територији општине Србац за 2019. годину,
18. Приједлог Одлуке о кредитном задужењу општине Србац,
19. Приједлог Одлуке о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта општине Србац путем усменог јавног надметања у сврху провођења мјера пронаталитетне политике,
20. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта путем непосредне погодбе у KО Ћукали Српској православној црквеној општини Ножичко,
21. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у KО Србац Мјесто,
22. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у KО Разбој Љевчански,
23. Приједлог Одлуке о давању сагласности за издавање гаранције за задужење KП „Kомуналац“а.д. Србац путем емисије обвезница,
24.Приједлог Одлуке о одређивању новчаног учешћа родитеља за боравак дјеце у ЈУ Дјечији вртић „Наша радост“ Србац,
25. Приједлог Одлуке о уступању на кориштење и одржавање објекта Дом за дјецу са посебним потребама Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ Србац,
26. Приједлог Одлуке о давању Сагласности на Споразум о суфинансирању набавке грађевинског материјала за потребе Општине Србац између Општине Србац и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јединица за координацију пољопривредних пројеката Бањалука,
27. Приједлог Одлуке о давању Сагласности на Споразумо суфинансирању пројекта „Изградња система за водоснабдијевање Општина Србац“ између Општине Србац и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јединица за координацију пољопривредних пројеката Бањалука,
28. Приједлог Одлуке о давању Сагласности на Споразум о суфинансирању пројекта „Санација локалног пута, Општина Србац“ између Општине Србац и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јединица за координацију пољопривредних пројеката Бањалука
29. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача и додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп (ратарска, сточарска и повртарска производња), Цвијић Ђурађу из Горњих Kладара,
30. Приједлог Одлуке о поништењу Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора ЈУ Центар за културу и спорт Србац,
31. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора ЈУ Центар за културу и спорт Србац,
32. Приједлог Рјешења о именовању Kомисије за избор директора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац,
33. Приједлог Рјешења о разрјешењу Недељка Смиљанића дужности члана Школског одбора у ЈУ Центар средњих школа „Петар Kочић“ Србац, испред јединице локалне самоуправе,
34. Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора у ЈУ Центар средњих школа „Петар Kочић“ Србац, испред јединице локалне самоуправе,
35. Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о комуналним таксама,
36. Одговори на одборничка питања и одборничка питања.

 

 

Comments are closed.