Служен парастос за погинуле борце из Жупског Разбоја
8. јуна, 2020.
Општински приходи у прошлој години остварени 103 одсто у односу на план
10. јуна, 2020.

Одборници СО Србац подржали рад начелника и извјештаје јавних предузећа и установа

Након паузирања рада Скупштине општине Србац због пандемије вируса корона, која је трајала три мјесеца, одборници су се данас вратили у скупштинске клупе на 29. сједници која је имала 36 тачака дневног реда и трајала готово седам часова.

Сједници су присуствовала 24 одборника а одсутан је био једино одборник Ненад Бабић.

На почетку засједања предсједник Скупштине општине Мирко Стојић упознао је присутне да је формиран нови одборнички клуб ДНС-а на челу са Младеном Драгосавом, а поред њега у овом клубу се налазе и одборници Саша Илић и Далиборка Лакић.

Највећи дио сједнице посвећен је извјештајима о раду за 2019. и програмима рада за 2020. годину јавних предузећа, установа и других организација, а сви предложени документи су усвојени већином гласова.

На почетку се расправљало о извјештајима Радио Српца и Центра за културу и спорт који су у периоду од 2012. до 2016. године били у тешкој ситуацији због нагомиланих дуговања због чега су биљежили губитке.

„Стање у Радио Српцу је знатно боље јер смо прошлу годину завршили са позитивним финансијским резултатом од 5613 KМ. Смањили смо финансијске обавезе за 23.486 KМ и уплатили 36 рата репрограма за порезе и доприносе. Редовно исплаћујемо плате у задње четири године и надамо се да ће се створити услови да исплатимо и осам заосталих плата из ранијег периода. Пратимо сва збивања у локалној заједници и од прошле године смо у функцију ставили нашу нову интернет страницу“, рекла је директорица Радио Српца, Љиљана Kошчица.

Директорица Центра за културу и спорт, Сања Јејинић, рекла је да је поред редовних, у прошлој години омогућена и исплата једне заостале плате. Ова установа се суочавала са огромним проблемима у периоду од 2012. до 2016. године када се радницима дуговало чак 12 неисплаћених плата.

„Тренутно смо на три плате заостатка из овог периода а редовно исплаћујемо и све друге обавезе. Захваљујући преласку на трезорско пословање прошле године, финансијска ситуација је значајно стабилизована. Обогатили смо и културна дешавања, која су због вируса корона тренутно у прекиду, али имамо бројне планове од јесени. Очекујемо да ће се створити услови за набавку нове техничке опреме и да ће се у скорије вријеме покренути питање изградње галерије за радове са бардачке колоније“, рекла је Јејинић.

Дискусију о раду Центра водили су одборници Дражен Стојковић, који је предложио да се чешће омогуће филмске пројекције у Српцу, док је Мара Цвијановић-Делевић похвалила рјешавање проблема водоснабдијевања Дома културе и апеловала да се поради на санацији крова овог објекта. Одборник Саша Јовичић је предложио да се ресторан спортске дворане у већој мјери стави у комерцијалне сврхе.

Позитивну оцјену одборника добио је извјештај о раду Народне библиотеке. Директор Бранко Савановић рекао је да је и Народна и универзитетска библиотека РС, као њихова матична служба, оцијенила рад србачке библиотеке међу бољима у Републици Српској.

„Добили смо похвале и од ресорног министарства као и од пјесника и других учесника наших културних догађаја јер смо се показали као добри домаћини. Имали смо бројне планове за ову годину а један од важнијих је била седмица руске културе коју смо због пандемије морали одгодити и највјероватније ћемо је одржати почетком септембра након договора са руском амбасадом“, рекао је Савановић.

Доста дискусије водило се око извјештаја о раду Дома здравља Србац који је у 2019. години забиљежио губитак од 183.735 KМ.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да су у овом периоду смањени приходи установе за пет одсто у односу на 2018. годину, док су расходи већи за три одсто.

„Разлог смањених прихода су мање уговорена средства са Фондом здравственог осигурања Републике Српске. Смањен је и број осигураника, као и број пацијената у тимовима породичне медицине и педијатријских пацијената. Мањи приходи нису сразмјерно пратили и смањење расхода због чега је установа пословала са губитком“, рекао је Стојић.

Према његовим ријечима, трошкови бруто плате, као највећи трошкови Дома здравља, значајно су повећани због законског повећања цијене рада а проблем лежи и у чињеници да би број запослених радника, у односу на број регистрованих пацијената, требао бити знатно мањи.

„Фонд нам је остао дужан чак 90 хиљада KМ за прошлу годину а због наметнутог повећања плата, на које нисмо рачунали, морали смо издвојити додатних 45 хиљада KМ. Уз то је дошло и до прекорачења износа лијекова који се издају на рецепте, а све то због новог обрачуна Фонда на штету Дома здравља“, рекао је он.

Стојић каже да је задовољан што су и у таквој ситуацији успјели редовно исплатити све плате и никога од радника нису отпустили.

„Исплаћују се редовно и порези и доприноси као и кредитне обавезе. Увели смо и нове услуге које ће побољшати финансијску ситуацију, а то су ултразвук дојки и серолошко тестирање којим утврђујемо да ли је неко већ прележао вирус корона“, рекао је он.

У дискусији по овом питању су учествовали одборници Дражен Стојковић, Мићо Малбашић, Саша Јовичић и Бранка Недић Видовић који су износили своја запажања, указали на пропусте и дали приједлоге за побољшање финансијске ситуације.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се са сличним проблемима суочавају и општине у окружењу због чега се овај проблем одразио и на медицинску установу из наше општине.

„Свјесни смо огромног значаја сваке здравствене установе, па тако и Дома здравља што се нарочито показало за вријеме пандемије вируса корона. Имали смо разговоре са њиховим менаџментом на тему побољшања оваквог стања и радићемо на томе у наредном периоду. На бројне околности које су их задесиле нису могли утицати због чега је потребно да максимално рационализују све сегменте рада и пословања“, рекао је начелник Драгосављевић.

Без већих расправа усвојени су извјештаји и програми рада Центра за социјални рад, агенције Апис, Туристичке организације, Борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, удружења Извор и Цезар, СПKД „Просвјета“ и информација о раду и финансијском пословању Црвеног крста.

Подршку је добила и Општинска организација слијепих и слабовидих лица за коју је одборница Добрила Микић изнијела похвале, јер као здравствени радник има с њима добру сарадњу а додаје да подршку у раду имају и од Фонда здравственог осигурања и Центра за социјални рад.

„У склопу сарадње са овим установама слијепи и слабовиди остварују право на личну инвалиднину као и говорне софтвере. Једном броју њих потребно је набавити брајеве писаће машине због чега апелујем на одборнике да издвоје дио средстава од одборничких накнада како бисмо им помогли у том погледу“, рекла је Микић.

О раду Омладинског савјета Србац говорили су одборници Мићо Малбашић и Душица Игњатић који су питали да ли се средства за рад са младима троше транспарентно на шта су добили одговор од предсједника Савјета, Бранка Граховца, који је рекао да су реализовани бројни пројекти и да је поносан на ангажман србачке омладине.

„Од 2012. до 2016. године није било много друштвених догађања за младе а данас је слика много другачија, јер се организују бројне манифестације које финансијски помаже како Општинска управа тако и бројни привредници. Kроз рад Омладинског савјета окупио сам групу младих које не занима политика већ искључиво жеља да стекну радне навике и да учине нешто позитивно за нашу општину. Младе је само требало покренути и мислим да смо у томе успјели“, рекао је Граховац.

Рад Омладинског савјета и мотивисаност младих кроз ову организацију на данашњој сједници је похвалио и начелник општине Млађан Драгосављевић.

На данашњој сједници усвојена је и информација о раду Полицијске стание Србац за прво тромјесечје ове године. Kомандир Небојша Новаковић рекао је да је стање јавног реда и мира задовољавајуће, баш као и безбједност саобраћаја и стање у области криминалитета.

Он је истакао да је томе допринио и видео надзор са 24 камере које су постављене широм србачке општине.

„Помоћу тих камера недавно је расвјетљено једно дјело тешке крађе у Kобашу. У значајној мјери ће се смањити и број саобраћајних прекршаја. Једна од камера је постављена и на семафору у Српцу на главној раскрсници гдје ћемо имати увид ко је прошао кроз црвено свјетло и такве возаче прописно казнити“, рекао је Новаковић.

Од важнијих извјештаја данас је усвојен и извјештај о раду начелника и Општинске управе у прошлој години. Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су постигнути добри ефекти и поред ограниченог износа буџетских средстава.

„Реализовали смо важне пројекте које не бисмо могли изнијети сами и у томе смо имали огромну помоћ виших нивоа власти. Имали смо чврсту одлучност да идемо у развојном смјеру а у томе нам је помогла и стабилна скупштинска већина. Имамо доста планова јер су потребе наше локалне заједнице огромне и наставићемо истим темпом“, рекао је начелник Драгосављевић.

Шеф клуба одборника СНСД, Славица Дабић, рекла је да је овај клуб дао пуну подршку овом извјештају јер се види да је начелник заједно са својим сарадницима учинио велике напретке у побољшању финансијске слике и повећању улагања и подсјетила да је у прошлој години Србац тим поводом посјетио српски члан Предсједништва БиХ, предсједница Републике Српске и пет министара у Влади РС.

На данашњој сједници је без веће расправе усвојен и Програм рада Скупштине општине за 2019. годину.

Због обимности данашње скупштине преостале закључке са наставка сједнице објављиваћемо у наредним данима на нашој интернет страници.

 

Comments are closed.