Нови случај вируса корона у Српцу, заражена жена средње животне доби
26. августа, 2020.
Србац спреман да угости свјетске бициклисте, начелник организовао пријем за директора трке
26. августа, 2020.

Одборници подржали нове инвестиције, одобрено још девет капиталних пројеката у овој години

Планирана инфраструктурна улагања у овој години умјесто планираних 4.2 милиона KМ требала би достићи износ од око 5.7 милиона KМ, а укупно ће бити реализована 22 пројекта, што је за девет више у односу на првобитни план.

Ово је један од закључака са јучерашње 30. редовне сједнице Скупштине општине Србац на којој су одборници усвојили допуну Плана капиталних инвестиција општине Србац за 2020. годину.

Новим планом је предвиђено да се реализује додатних осам пројеката на санацији путне инфраструктуре и један пројекат на модернизацији водоводне мреже.

Тако је у плану санација и модернизација дијела пута кроз Село Србац, засеок Пејаковићи, затим Љубовијске и дијела Златиборске улице у Српцу, путева у Лилићу и Брезовљанима, пута Ножичко-Илићани и Ножичко-Пријебљези, те рехабилитација дијела локалног пута Гламочани-Бардача. Биће урађена и реконструкција потисно-дистрибутивног цјевовода од изворишта „Пријебљези“ до Повелича.

Средства за ове инвестиције обезбијеђена су уз помоћ Владе Републике Српске.

„Највећи број пројеката из овогодишњег плана капиталних инвестиција већ је завршен а очекујемо да ће и ови остали бити до краја године. Самим тим, укупна улагања у капиталне пројекте на подручју наше општине у протекле три године достићи ће износ од близу 16 милиона KМ“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

На јучерашњој сједници је озваничен и уговор кога је недавно потписао начелник општине Млађан Драгосављевић са представницима Инвестиционо-развојне банке а којим је предвиђен наставак развоја пластеничке производње у вриједности од око 75 хиљада KМ.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да ће на овај начин бити додијељено још 25 пластеника површине 100 квадратних метара, заједно са расадним материјалом.

„Око 70 одсто средстава ће бити обезбијеђено кроз пројекат а остатак ће обезбиједити Општина Србац и корисници. Ових дана биће расписан јавни позив а моћи ће се пријавити сви они који имају регситровано пољопривредно газдиснтво или га тек намјеравају регситровати. Предност приликом бодовања имаће социјалне и борачке категорије и вишечлане породице“, рекао је Михољчић.

Он је подсјетио да је кроз пројекат ИФАД, и уз подршку ресорног министарства, ових дана почело постављање 92 пластеника са системом за наводњавање за младе, жене и социјалне категорије, а уз помоћ хуманитарне организације МАИД прошле године је обезбијеђено још 20 пластеника.

Одборници србачког парламента су јуче дали сагласност и за наставак пројекта енергетске ефикасности на објекту Центра средњих школа „Петар Kочић“ који ће бити финансиран преко Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) а уз помоћ ресорног министарства.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић је рекао да је до сада завршена реконструкција крова на овом објекту а сада ће бити настављене и преостале фазе, од којих би прва требала започети већ до половине идућег мјесеца.

„Планирано је постављање фасаде од камене вуне, нови ПВЦ прозори и алуминијска врата, реконструкција грејног система, санација мокрих чворова, расвјете и слично, чиме ће објекат бити у потпуности реконструисан“, рекао је Kресојевић.

На јучерашњој сједници је усвојена и информација о привредном кретању и запослености за прошлу годину, као и одлука о продужењу периода важења Стратегије развоја општине за период од 2011. до 2020. године, која ће по новој одлуци важити до 31. децембра 2021. године. До продужења је дошло због пандемије вируса корона и кашњења у изради нове стратегије, због чега је Министарство локалне управе и самоуправе донијело одлуку да локалне заједнице чије стратегије развоја истичу ове године буду продужене до краја наредне године.

Усвојена је и одлука о кориштењу новчаних средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљита у непољопривредне сврхе за 2020. годину у износу од 10 хиљада KМ која ће бити усмјерена за оспособљавање и уређење пољопривредног земљишта које је деградирано, запуштено, које је лошијег квалитета и неплодно, за поправку и побољшање плодности земљишта.

Донесена је и одлука о утрошку новчаних средстава од посебних водних накнада у 2020. години у износу од 60 хиљада KМ која су намијењена за одржавање каналске мреже и реконструкцију водоводне мреже у центру Српца и објекта Дома културе.

Одборници су јуче подржали и иницијативу клуба одборника ПДП Србац да се једној од улица у Српцу додијели назив по доктору Пери Чабрилу из Српца и задужена је Kомисија за утврђивање назива улица и тргова у Српцу да иницира свеобухватнију анализу у погледу постојећих назива улица, посебно узевши у обзир да значајан број њих има називе који проистичу из периода након Другог свјетског рата. Прихваћено је да се након извршене анализе донесе одлука о измјени већег броја назива улица.

Такође је прихваћена иницијатива одборнице Маре Цвијановић Делевић да се пружи финансијска подршка групи родитеља чија дјеца се лијече од дијабетеса тип 1. Ради се о шесторо дјеце којима су потребна значајна средства за набавку сензора за њихово дугорочно лијечење, због чега су задужени клубови одборника да издвоје одређен новчани износ и усмјере у ове намјене.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић предложио је да се ово питање уврсти у буџет општине за наредну годину како би се обезбиједила сва потребна средства и тако трајно ријешио њихов проблем, док је одборница Добрила Микић апеловала да се на сличан начин ријеши и проблем слијепе и слабовиде дјеце из Српца којима су потребна Брајева помагала, што је такође прихваћено. 

 

Comments are closed.