Упућен јавни позив за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима
5. јуна, 2019.
Подручна лига Градишка: Млади Kрајишник окончао сезону на седмом мјесту
5. јуна, 2019.

Одборници подржали извјештаје о раду начелника и извршењу буџета у прошлој години

Двадесеттрећој сједници Скупштине општине Србац која је одржана у уторак 4. јуна присуствовали су сви изабрани одборници који су разматрали 24 тачке дневног реда.

На самом почетку расправљало се о извјештају о раду начелника општине и Општинске управе за прошлу годину а овај документ добио је већину гласова присутних одборника.

У обраћању представницима законодавне власти, начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да у локалној управи могу бити задовољни оним што је учињено у 2018. години и поред околности које су отежавале рад, нарочито када је ријеч о проблемима финансијске природе.

„Могућности нашег буџета су ограничене али смо захваљујући подршци Владе Републике Српске, предсједнику Републике Српске, Пореској управи и другим државним институцијама успјели реализовати бројне пројекте из плана капиталних инвестиција. Не сумњам да ћемо наставити сличним темпом и у овој години. Свјесни смо да може још пуно тога да се побољша у погледу ефикаснијег рада локалне управе и да морамо учинити значајније кораке ка смањењу одлива становништва, али са истим или сличним проблемима се суочавају и друге земље у окружењу“, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједница Kлуба одборника СНСД, Славица Дабић, похвалила је овај извјештај истакавши да је најмање 15 села било обухваћено инфраструктурним радовима, као и уже градско језгро и неколико јавних установа.

„Свему томе је претходила добра сарадња Српца са институцијама Републике Српске. Нашу општину је у прошлој години посјетило неколико министара на челу са тадашњом предсједницом Владе а квалитет рада начелника и његових сарадника довео је до тога да буду обезбјеђена средства за улагања у прошлој години“, рекла је Дабић и додала да је начелник дао пун допринос квалитетнијем раду локалног парламента.

Одборници су већином гласова подржали и извјештај о извршењу буџета општине Србац за 2018. годину из којег је видљиво да су укупно остварена буџетска средства износила 8.584.000 KМ а остварена буџетска потрошња 8.573.735 KМ тако да вишак средстава над потрошњом износи 10.265 KМ.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да су у локалној управи добро извршили процјену кретања унутар буџета и добро распоредили буџетске позиције тако да није дошло до значајнијих одступања.

„Имали смо укупно остварене приходе веће за 162 хиљаде KМ у односу на план што је највећим дијелом посљедица повећаних прихода од индиректних пореза у току прошле године. Увећање оквира буџета дошло је као посљедица реализације програма јавних инвестиција од стране Владе РС у износу од милион KМ као и обнављања нашег револвинг кредита у износу од 150 хиљада KМ“, рекао је Гужвић.

Он истиче да је успостављена текућа ликвидност, уредно су се измиривале све предвиђене обавезе и избјегнуте принудне наплате са којима је локална управа у протеклом периоду итекако имала проблема.

Гужвић каже да су краткорочне обавезе општине Србац за вријеме претходне власти у 2016. години износиле 6.838.059 KМ а у овој години по завршном рачуну смањене су на 4.253.250 KМ.

„На почетку нашег мандата затекли смо 660 хиљада KМ неплаћених обавеза за порезе и доприносе и 300 хиљада KМ за обавезе по основу емисије обвезница, као и 400 хиљада KМ по дугорочном кредиту код Адико банке. Те наслијеђене обавезе су постојале али се нису плаћале и притискале су општину Србац, пријетивши да дође до блокаде рачуна и застоја у исплати личних доходака. У таквој ситуцији морали смо радити препакивање обавеза како бисмо могли функционисати, што је било једино могуће рјешење у датом тренутку. Сада имамо дугорочне обавезе које редовно измирујемо“, истакао је Гужвић.

Он напомиње да су учињени крупни кораци ка измирењу наслијеђених дугова за кориснике социјалних права, затим према дјечијим домовима у којима су смјештени штићеници са подручја општине Србац те према одборницима за исплату заосталих накнада.

„То су огромне цифре које износе на стотине хиљада марака али се трудимо да их редовно измирујемо. Најновији позитивни примјер је измирење дугова за порезе и доприносе Центра за културу и спорт и Туристичке организације, који су уврштени на општински буџет. Након шест година њихови радници могу овјерити здравствену књижицу, а успјели смо измирити добар дио њихових заосталих личних доходака и обезбиједити да примају редован топли оброк. Трудићемо се да на сличан начин помогнемо и Радио Српцу у измирењу заосталих плата“, рекао је Гужвић.

У дискусији је учествовао одборник ПДП Мићо Малбашић који је мишљења да су краткорочне обавезе требале бити још више смањене имајући у виду подршку Инвестиционо-развојне банке и других републичких институција према општини Србац и као позитиван примјер навео повећање прихода у прошлој години, што по њему може бити показатељ побољшања привредних токова.

Начелник општине Млађан Драгосављевић истакао је да је Општинска управа емисијом обвезница утицала на смањење дугорочних обавеза и створила услове да се постепено смањују и краткорочне обавезе.

„Направили смо значајан помак и створили добар амбијент за инвестициона улагања и цјелокупно функционисање локалне управе“, истакао је Драгосављевић.

Дискутујући по овој тачки, одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић изразила је увјерење да ће у оквиру буџета бити обезбјеђена средства за кречење Центра средњих школа „Петар Kочић“ и изразила задовољство што је ријешен дугогодишњи проблем прокишњавања крова ове установе.

Одборница СНСД Бојана Михољчић Шапурић рекла је да је комисија за буџет и финансије на сједници одржаној 30. маја ове године разматрала овај извјештај и закључила да су средства трошена намјенски, у складу са плановима и програмима због чега је предложила одборницима да усвоје овај документ који је на крају и добио већину гласова присутних одборника.

У наставку сједнице одборници су усвојили извјештај о стању управног рјешавања за прошлу годину као и извјештај о остварењу акционог плана имплементације развојних пројеката за 2018. годину.

Из овог документа је видљиво да је акционим планом у прошлој години било планирано 27 пројеката од чега се континуирано проводи 20 док је седам пројеката одгођено или се од њих одустало.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је изради акционог плана претходила ревизија стратегије од 2010. до 2020. године која је извршена за период од задње три године њене имплементације.

„Предвидјели смо пројекте који ће се реализовати од 2017. до 2020. године и на основу тога сваке године радимо акциони план којим су обухваћени економски и друштвени сектор и заштита животне средине. Општина Србац у сваком од пројеката учествује у одређеном износу али смо се трудили да највећи износ средстава привучемо путем донатора“, рекао је Михољчић.

Одборник ПДП Мићо Малбашић рекао је да је чињеница да наша општина има напредну пољопривредну производњу, што је и истакнуто у овом акционом плану, али је додао да треба ревидирати одређене стратешке циљеве и приоритете и да треба више порадити на отварању нових радних мјеста у смислу изградње нових погона.

Одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић предлаже да се организује састанак потенцијалних инвеститора, који желе градити у Српцу, са незапосленим лицима пријављеним на Биро рада како би се они изјаснили да ли желе радити у оваквом погону а да притом послодавац гарантује за износ плате како би се спријечио одлазак људи на привремени рад у друге земље.

Дискутујући по овој тачки, одборник ПДП Саша Јовичић рекао је да би републичке институције морале ријешити проблем људи који су пријављени на Биро рада само из разлога како би остварили одређена права, попут овјерене здравствене књижице, што оптерећује републички буџет и нагласио да је број активних тражиоца посла пријављених на Биро очигледно много мањи од пасивних.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је крупан корак ка оживљавању привреде у Српцу учињем доласком фирме Kолектор која је отворила погон у индустријској зони Црнаја и запослила у старту око 100 радника а очекује се да до идуће године овђе буде запослено преко 200 људи.

„Чињеница је да је и наша општина обухваћена миграцијом становништва али се исто тако не смије занемарити податак да је закључно са 31. децембром прошле године у србачкој општини запослено 2700 људи што је највећи број у послијератном периоду. За похвалу је и то што све већи број послодаваца повећава примања радника. У преговорима смо са још неколико инвеститора који су заинтересовани да у Српцу заснују производњу и запосле додатну радну снагу“, рекао је начелник Драгосављевић.

Током сједнице усвојен је и извјештај о реализацији програма зимског одржавања улица и локалних путева у 2018/19. години на подручју општине Србац. Поједине сегменте овог програма образложио је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић који је рекао да су послови били повјерени србачком Kомуналцу док је један дио путева одржавало Јавно предузеће Путеви Републике Српске.

По овој тачки дискутовали су одборници ПДП Душанка Игњатић и Мићо Малбашић који су указали на потребу редовнијег чишћења тротоара у зимским условима.

Од важнијих тачака одборници су усвојили информацију о стању судских спорова у Општинској управи закључно са 30. априлом ове године.

У дискусији по овој тачки одборници ПДП Мићо Малбашић и Саша Јовичић истакли су да би се требало више порадити на дугогодишњем проблему додјеле земљишта у индустријским зонама физичким и правним лицима која су имала обавезу да у одређеном периоду изграде индустријске објекте што то нису учинили, а купили су ово земљиште по подстицајним цијенама, тако да би по њиховом мишљењу требало убрзати поступак изузимања земљишта из њиховог власништва.

Они су рекли да се према овој информацији тренутно води поступак против три таква субјекта а према њиховом мишљењу, овај број је далеко већи.

На сједници је усвојена и информација о стању шума и шумског земљишта у грађанској својини за период јануар-децембар 2018. на подручју општине Србац из које је видљиво да приватне шуме на подручју општине Србац обухватају површину од 3247.27 хектара подијељених у 35 катастарских општина.

Планом газдовања за прошлу годину предвиђена је била реализација 11.766 кубних метара свеукупне дрвне масе а одобрена су 202 захтјева која се односе на дрвну масу од 8.605 кубних метара. Извршена је наплата таксе у износу од 122.438 KМ од чега је Општини Србац припало 21.558 KМ а Шумском газдинству Градишка 100.880 KМ.

У оквиру шумско-узгојних радова у овом периоду је вршено пошумљавање, односно власницима приватних шума су обезбјеђене саднице у количини од 30350 комада, за шта је утрошено 3900 KМ.

Усвојена је и информација о плану шумско-узгојних радова и искориштавања шума у приватној својини за 2019. годину по којој је предвиђено пошумљавање на површини од 2.1 хектара за шта је планирана набавка 5400 садница.

Kада је ријеч о плану искориштавања шума у приватној својини, планирани етат за 2019. годину износи 11.085 кубних метара бруто цијелог стабла у свим категоријама шума на подручју србачке општине.

На сједници је усвојена и информација о одобреним новчаним средствима за подстицање развоја пољопривреда у 2018. години по којој је исплаћено 39.700 KМ за 29 корисника, од чега 25 хиљада KМ за подршку увођења система за наводњавање у ратарској, повртларској и воћарској производњи, 7.700 KМ за подршку за произведено и продано поврће у заштићеном простору (пластеницима) и набавку мицелија са супстратом за произвођаче гљива, 5 хиљада KМ за подршку удружењима пчелара за проширење пчелињих друштава и хиљаду KМ за подршку узгоја квалитетно-приплодних јуница.

Одборници су подржали и усвајање информације о стању у области борачко-инвалидске заштите као и информацију о стању ловства на подручју општине за ловну 2018/19. годину и плану газдовања за ловну 2019/2020. годину.

Закључено је да је Ловачко удружење „Срна“, које броји 492 редовна члана и 10 приправника, у наведеном периоду изградило три високе чеке, пет ловачких засједа на дрвећу, поставило два комада паноа ловишта, купило и изнијело 900 килограма соли и завршило одржавање преосталих ловно-техничких објеката. Изграђено је 87 привремених хранилишта за ситну дивљач и набављене четири аутоматске хранилице за дивље свиње, а купљено је и унесено у ловиште 800 комада одраслих фазана. По стању на завршним рачуну, ЛУ „Срна“ је у 2018. години исказала позитиван резултат.

Подршку одборника на јучерашњој сједници добила је и информација о стању породице са акцентом на склопљене бракове младих брачних парова на подручју општине Србац за 2018. годину.

Из ове информације видљиво је да је број склопљених бракова из године у годину у порасту, па су тако 2013. године била склопљена свега 64 брака а прошле године 102 брака. Међутим, у порасту је и број разведених бракова, од 17 у 2013. години до 33 у прошлој години. Закључено је и да велики број породица живи у тешким материјалним, породичним и стамбеним условима а усљед тешке економске ситуације велики је број социјално угрожених породица због чега је од 2015. године повећан број захтјева за новчану помоћ и једнократну помоћ.

У дискусији по овој тачки, самостална одборница Бранка Недић-Видовић предложила је да се у оквиру новог закона о здравственој заштити омогући поступак вантјелесне оплодње самосталним и ситуираним женама које живе у ванбрачној заједници а које су у стању да одгајају дјецу. Она истиче да је велики број ових жена заинтересован за потомство али нису у могућности да се остваре у оквиру брачне заједнице.

Одборник ПДП Саша Јовичић скренуо је пажњу на све већи пад броја новорођене дјеце истичући да их је у прошлој години било свега 121 а прије двадесетак година је забиљежено преко 200 новорођених беба у току године.

Он истиче да је сваки вид стимулације пронаталитетне политике добар и да сваку овакву иницијативу треба подржати.

„Најављено је да ће већ од идуће године послодавци рефундирати комплетна средства трудницама које се налазе на породиљском боловању а сматрам да би се требао додатно рефундирати један број лијекова који се купују, нарочито када је ријеч о дјеци до шест година старости“, рекао је Јовичић.

Усвојена је и информација о раду Полицијске станице Србац за прво тромјесечје 2019. године из које је видљиво да је забиљежено 19 кривичних дјела што је повећање за 46 одсто у односу на исти период прошле године. Евидентирано је шест случајева нарушавања јавног реда и мира што је мање за 68 одсто. У прва три мјесеца догодило се шест саобраћајних незгода док је у истом периоду прошле године било 15.

Одборници су на јучерашњој сједници усвојили и одлуку о утрошку новчаних средстава од посебних водних накнада у 2019. години по којој планирана средства износе 60 хиљада KМ а биће усмјерена у трећу фазу санације водотока Доња Ина у дужини од 3300 метара у склопу пројекта УНДП БиХ и изградњу система водоснабдијевања у склопу пројекта ИФАД.

Усвојена је и одлука о кориштењу новчаних средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2019. годину на основу које планирана средства износе 8000 KМ и утрошиће се за оспособљавање и уређење пољопривредног земљишта које је деградирано, запуштено, које је лошијег квалитета или је неплодно, како би се поправила и побољшала плодност земљишта.

Сједница је окончана одборничким питањима и одговорима на одборничка питања међу којима се издвајају питања одборника СДС Драгана Лепира кога је занимало када ће се приступити изградњи надстрешнице за трибине ФK „Младост“ Бајинци и да ли постоји могућност да се изгради насип око гробља у Бајинцима које је угрожено приликом поплава у овом дијелу општине.

Лепир је добио одговоре од начелника општине Млађана Драгосављевића и начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарија Kресојевића да је завршен поступак јавне набавке и закључен уговор о извођењу радова на наткривању трибина што ће бити започето наредних дана, а када је ријеч о изградњи насипа, сагласност за то треба дати ЈУ „Воде Српске“ што у овом тренутку није изводиво јер се ради о небрањеном дијелу општине и изградњом насипа промијенио би се режим воде низводно и била би угрожена домаћинства и пољопривредни усјеви који до сада нису били на удару воде.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић оцијенио је јучерашњи рад сједнице локалног парламента високом оцјеном и додао да су усвојене одлуке и информације које су од значаја за цијелу локалну заједницу.

„Најважније од свега је да се извршење буџета кретало у предвиђеном оквиру, да се све обавезе редовно измирују и да су за око 2.5 милиона KМ смањене краткорочне обавезе у односу на 2016. годину, За похвалу је и побокјшање тренда развоја привреде а нарочито проширење производње постојећих предузећа која запошљавају додатни број радника“, рекао је Стојић.

Дневни ред 23. сједнице Скупштине општине Србац:
1. Разматрање и усвајање извода из записника са 22. сједнице Скупштине општине Србац,
2. Разматрање и усвајање извјештаја о раду начелника општине и Општинске управе општине Србац за 2018. годину,
3. Разматрање и усвајање извјештаја о извршењу буџета општине Србац за 2018. годину,
4. Разматрање и усвајање извјештаја о стању управног рјешавања за 2018. годину,
5. Разматрање и усвајање извјештаја о остварењу акционог плана имплементације развојних пројеката општине Србац за 2018. годину,
6. Разматрање и усвајање извјештаја о реализацији програма зимског одржавања улица и локалних путева у 2018/2019. години на подручју општине Србац,
7. Разматрање и усвајање информације о раду и пословању Правобранилаштва Републике Српске-Сједиште замјеника Бања Лука за подручје општине Србац за 2018. годину,
8. Разматрање и усвајање информације о стању судских спорова у општинској управи општине Србац на дан 30.04.2019. године,
9. Разматрање и усвајање информације о стању шума и шумског земљишта у грађанској својини за период јануар–децембар 2018. године на подручју општине Србац,
10. Разматрање и усвајање информације о плану шумско-узгојних радова и искориштавања шума у приватној својини за 2019. годину на подручју општине Србац,
11. Разматрање и усвајање информације о одобреним новчаним средствима за подстицање развоја пољопривреде у 2018. години на подручју општине Србац,
12. Разматрање и усвајање информације о стању у области борачко-инвалидске заштите за 2018. годину,
13. Разматрање и усвајање информације о стању ловства на подручју општине Србац за ловну 2018/2019. годину и плану газдовања за ловну 2019/20. годину,
14. Разматрање и усвајање информације о стању породице са акцентом на склопљене бракове младих брачних парова на подручју општине Србац за 2018. годину,
15. Разматрање и усвајање информације о раду Полицијске станице Србац за прво тромјесечје 2019. године,
16. Приједлог одлуке о утрошку новчаних средстава од посебних водних накнада у 2019. години на подручју општине Србац,
17. Приједлог одлуке о кориштењу новчаних средстава од накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2019. годину на подручју општине Србац,
18. Приједлог Одлуке о давању сагласности за упис заложног права Друштву са ограниченом одговорношћу „ТАТ-ЦОМ“ д.о.о. Ситнеши,
19. Приједлог Рјешења о измјени Рјешења о именовању Kомисије за избор директора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац,
20. Приједлог одлуке о продаји грађевинског земљишта путем непосредне погодбе у K.О. Србац мјесто Гудаловић Добрили из Српца ради обликовања грађевинске честице,
21. Приједлог одлуке о измјени и допуни одлуке о комуналним таксама,
22. Приједлог одлуке о измјени одлуке о висини накнаде за коришћење путног земљишта на подручју општине Србац за постављање инсталација у пут и путни појас локалних путева и улица у насељу,
23. Приједлог одлуке о измјени одлуке о продаји путничких аутомобила у власништву општине Србац путем непосредне погодбе,
24. Одговори на одборничка питања и одборничка питања.

 

Comments are closed.