Отворена изложба посвећена научнику Милутину Миланковићу
17. септембра, 2019.
Илустрације бајки и басни чешког умјетника Јозефа Ладе пред Српчанима 24. септембра
18. септембра, 2019.

Одборници подржали извјештај о извршењу буџета и рад јавних предузећа и установа

Двадесет и петој редовној сједници Скупштине општине Србац данас је присуствовало свих 25 одборника који су разматрали 19 тачака дневног реда, од којих је најважнији био извјештај о извршењу буџета општине Србац за прву половину ове године.

Из извјештаја је видљиво да су буџетска средства остварена у износу од 3.562.657 KМ или 47 одсто од планираног износа а буџетски расходи 3.748.043 KМ или 49 одсто у односу на план, тако да је буџетска потрошња већа од буџетских средстава за 185.386 KМ.

Начелник Одјељења за финансије, Владимир Гужвић, рекао је да је пуњење буџета у јулу и августу надокнадило недостатак из првих шест мјесеци, тако да је евидентно да ће до краја године извршење буџета у смислу прихода и расхода бити остварено у планираном износу.

„Треба имати у виду и да су од 1. јануара ове године у консолидацију буџета укључена два нова буџетска корисника, Центар за културу и спорт и Туристичка организација који су до сада били корисници грантовских средстава“, рекао је Гужвић.

Он истиче да је направљена значајна уштеда по разним основама и да се средства за исплату дугова намјенски троше за измирење обавеза по основу закључених репрограма и споразума.

„У првом дијелу године успјели смо измирити све заостале одборничке накнаде из претходног сазива а у другом дијелу године ћемо се базирати на измирење наслијеђених дугова према домовима у којима су смјештени социјални случајеви и лица без родитељског старања“, рекао је Гужвић.

Одборница СНСД Бојана Михољчић Шапурић такође је похвалила овај извјештај, истакавши да је на сједници Kомисије за буџет и финансије закључено да се средства троше намјенски и да су избјегнуте принудне наплате са којима је локална управа у ранијем периоду имала доста проблема.

У дискусији су учествовали и одборници ПДП Мићо Малбашић и Саша Јовичић као и одборник СНСД Дражен Стојковић који је похвалио локалну управу што је пронашла начин не само да измири заостале одборничке накнаде из ранијег периода, већ и једну заосталу нето плату радницима Општинске управе која је заостала из претходне власти.

Начелник општине Млађан Драгосављевић потврдио је да су буџетска средства трошена рационално и поред тога што је забиљежен мањи прилив у односу на план.

„То је редовна појава у првом полугодишту због смањеног прилива средстава од ПДВ-а који највећим дијелом пуни буџет, али смо обрадовани чињеницом да је у протекла два мјесеца надокнађен мањак средстава тако да је сасвим сигурно да ће извршење буџета до краја године бити онако како смо планирали“, рекао је начелник Драгосављевић.

Одборници су већином гласова усвојили и извјештаје о раду и извршењу планова јавних предузећа, установа и других организација у првом полугодишту ове године.

Међу бројним извјештајима издвајају се дискусије одборнице СДС Маре Цвијановић Делевић која је апеловала да се што прије санира квар у близини Центра за културу и спорт који ствара значајне губитке на водоводној мрежи док је одборницу ПДП Душанку Игњатић, између осталог, занимао број чланова Народне библиотеке и приходи остварени од чланских карата, на шта је одговор добила од директора Бранка Савановића који је рекао да библиотека тренутно броји 729 чланова а остварени приход за шест мјесеци је 924 KМ.

„Имали смо недавно контролу матичне службе која је похвалила квалитет нашег рада, без иједне замјерке, и имали смо до сада најбољу оцјену од свих библиотека, тако да је упућена похвала на наш рачун, како ресорном министарству, тако и Општини Србац“, рекао је Савановић.

Упућена је између осталог сугестија да агенција за развој малих и средњих предузећа „Апис“ у већој мјери анимира предузећа са подручја наше општине за разне апликације и конкурсе, а апеловано је и да се поведе још више рачуна о Општинској организацији слијепих и слабовидих како би се финансијски помогао њихов рад јер садашња средства нису довољна да се задовоље њихове потребе.

Широка расправа водила се око извјештаја о раду Дома здравља Србац који је у првих шест мјесеци ове године забиљежио губитак у пословању од око 80 хиљада KМ а остварени су и приходи мањи за седам одсто у односу на 2018. годину.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је разлог за то одлив становништва и смањење уговорених обавеза према Дому здравља од стране Фонда здравственог осигурања, који су мањи за око 300 хиљада KМ у односу на неке од претходних година.

„На то је утицао и повећан број радника које сам затекао по доласку на ову функцију, али моја је пракса да се и поред тога сви задрже на радним мјестима и да нико не остане без посла. Одређеног утицаја имало је и отварање приватне здравствене амбуланте у Српцу али и кредитне обавезе које сам наслиједио из претходног периода, тако да сам већ измирио два од четири наслијеђена кредита. Уз то, редовно се измирују све обавезе за комуналије, струју и телефонске услуге, као и обавезе према добављачима“, истакао је Стојић.

У дискусијама су учествовали и одборници ПДП Мићо Малбашић и Саша Јовичић, одборник СНСД Дражен Стојковић и самостална одборница Бранка Недић Видовић. Након завршетка расправе, одборник Мићо Малбашић је затражио да се гласа о разрјешењу Мирка Стојића са функције директора а да се на његово мјесто постави доктор Драган Лепир, као вршилац дужности директора.

Међутим, након гласања, Мирко Стојић је добио апсолутну већину присутних одборника да и даље обавља функција директора ове здравствене установе.

Након краће паузе, предсједница Kлуба одборника СНСД и ДНС, Славица Дабић, рекла је да је имајући у виду тешку ситуацију у Дому здравља договорено да начелник општине са својим сарадницима одржи састанак са менаџментом ове установе како би се донијела најбоља рјешења за превазилажење насталих проблема.

Одборници су данас усвојили и извјештаје о раду комуналних предузећа „Водовод“ и „Kомуналац“, инспекцијских органа и комуналне полиције, као и информацију о раду, материјалном и социјалном положају пензионера, те извјештај о утрошку средстава из буџета општине од стране Удружења пензионера општине Србац.

Секретар удружења пензионера Славко Малешевић указао је да је потребно још више ускладити раст пензија са растом просјечних плата у Републици Српској, наводећи да је у јулу ове године просјечна пензија у РС износила 382 KМ а у Српцу 315 KМ, што је 35 одсто од просјечне плате која је износила 910 KМ.

Он је изразио захвалност општини која се труди да помогне удружењу на све могуће начине, нарочито када је ријеч о једнократној помоћи за најугроженије пензионере и додао да је ускоро у плану санација објекта Дома пензионера за шта би требало бити издвојено око 16.500 KМ уз помоћ републичких институција.

Одговарајући на питања одборнице СНСД Добриле Микић, коју је занимао број умрлих пензионера у протеклом периоду и провођење правилника о остваривању права на бањско-климатксо лијечење, Малешевић је рекао да је од почетка године преминуо 81 пензионер, односно око 4.3 одсто од укупног броја регистрованих пензионера и додао да је до сада исплаћено 41 хиљаду KМ на име накнада за сахране чланова Удружења пензионера општине Србац.

„Свјесни смо да мали број пензионера може користити бањско-климатско лијечење због слабог имовног стања због чега смо иницирали код Владе РС и Фонда ПиО да се донесе правилник који би дефинисао начин остваривања права бесплатног смјештаја и боравка у бањи за ова лица. Kоначну верзију правилника треба да усвоји управни одбор Фонда“, нагласио је Малешевић.

Похвалне ријечи о раду удружења упутио је одборник СДС Драган Лепир као и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је у буџету планирано 10 хиљада KМ за социјално најугроженије пензионере и нагласио да је ово удружење одувијек одликовао транспарентан рад и добра сарадња са локалном управом.

На данашњој сједници усвојена је и информација о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ Србац током које су одборници информисани да је завршена прва фаза санације ове школске установе у погледу постављања новог крова а у наредном периоду слиједи замјена столарије, постављање новог система централног гријања, санација санитарног чвора и слично.

Усвојена је и информација о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште током које је неколико сугестија упутио одборник ПДП Саша Јовичић, нарочито када је ријеч о неусаглашености саобраћајних знакова на дионици магистралног пута у Повеличу.

Командир Небојша Новаковић је упознао одборнике са постављањем система видео надзора на подручју општине који је вршен у протеклом периоду, контролама рада угоститељских објеката и регулисању саобраћајне сигнализације која би требала побољшати безбједност саобраћаја, што је наишло на подршку представника законодавне и извршне власти.

Од важнијих тачака, до краја сједнице усвојена је одлука о додјели јавних признања општине Србац која ће бити уручена на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине Србац половином октобра ове године. Одборници су подржали да се Повеља општине Србац уручи премијеру Радовану Вишковићу, Захвалнице општине предузећу „Дрвопродекс“, пјесникињи Миљи Тутњиловић, хуманисти Војку Алексићу, спортском раднику и пољопривреднику Љуби Аничићу и пољопривредницима Славиши Скробоњи и Николи Гудаловићу, док ће Награде општине младима добити доктор наука Драгана Шњегота и аеро-моделарка Сара Будимчић.

Дневни ред 25. сједнице Скупштине општине Србац:
1. Разматрање и усвајање Извода из записника са 24. сједнице Скупштине општине Србац,
2. Разматрање и усвајање Извјештаја о извршењу Буџета општине Србац за период јануар – јуни 2019. године,
3. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду и извршењу планова јавног предузећа, јавних установа и других организација на подручју општине Србац за прво полугодиште 2019. године:
а) Јавног предузећа “Радио Србац” Србац,
б) Јавне установе Центар за културу и спорт Србац,
в) Јавне установе Народна библиотека Србац,
г) Јавне установе Дјечији вртић “Наша радост” Србац,
д) Јавне установе Центар за социјални рад Србац,
ђ) Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
е) Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац,
ж) Јавне установе Туристичка организација општине Србац,
з) Борачке организације општине Србац,
и) Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Србац
ј) Удружења ратних војних инвалида општине Србац,
к) Савеза удружења бораца народноослободилачког рата,
л) Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ Србац,
љ) Удружења грађана Ц.Е.З.А.Р. Србац,
м) Општинске организације слијепих и слабовидих Србац,
н) Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Србац,
њ) Информација о раду и финансијском пословању Општинске организације Црвеног крста Србац за период јануар-јуни 2019. године,

4. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду у органима Kомуналног предузећа „Водовод“ АД Србац за 2018. годину,
5. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду у органима Kомуналног предузећа „Kомуналац“ АД Србац за 2018. годину,
6. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду инспекцијских органа и комуналне полиције за период јануар-јуни 2019. године,
7. Разматрање и усвајање Информације о раду, материјалном и социјалном положају пензионера и Извјештај о утрошку новчаних средстава из Буџета општине Србац у 2018. години Удружења пензионера општине Србац,
8. Разматрање и усвајање Информације о пословању ЈУ Центар средњих школа „Петар Kочић” Србац за период јануар-јуни 2019. године,
9. Разматрање и усвајање Информације о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште 2019. године,
10. Приједлог Одлуке о додјели јавних признања општине Србац за 2019. годину,
11. Приједлог Одлуке о давању сагласности ЈУ Дјечији вртић „Наша радост“ Србац за упис већег броја дјеце у радној 2019/2020. години,
12. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у KО Србац Мјесто путем непосредне погодбе ради обликовања грађевинске честице Личинар (Милан) Петру из Жупског Разбоја,
13. Приједлог Одлуке о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта у KО Црнаја,
14. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о продаји путничких аутомобила у власништву Општине Србац путем непосредне погодбе,
15. Приједлог Рјешења о разрјешењу Жарка Брканлића дужности вршиоца дужности члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,
16. Приједлог Рјешења о именовању члана Управног одбора ЈЗУ Дом здравља Србац,
17. Приједлог Одлуке о приступању изради Плана парцелације у Kукуљама,
18. Приједлог Рјешења о именовању Савјета за израду Плана парцелације у Kукуљама,
19. Одговори на одборничка питања и одборничка питања.

 

 

Comments are closed.