Прикупљено 1090 KМ за Kристијана Тадића на хуманитарном турниру
17. фебруара, 2020.
Објављен конкурс за средњошколце – “Зашто је култура (мени) важна?“
19. фебруара, 2020.

Одбор за културу носилац будућих културних дешавања у србачкој општини

Одбор за културу кога ће чинити представници школских, предшколских и културних установа биће носилац свих важнијих културних манифестација које ће се у будућности одржавати у Српцу, закључено је на данашњем састанку који је организован у згради Општинске управе.

Организатор састанка био је начелник општине Млађан Драгосављевић који је окупио представнике свих основних и средњих школа, Народне библиотеке, Центра за културу и спорт и Просвјете са циљем да се оформи тијело које ће припремати културни програм на важнијим свечаностима, а све са циљем да се промовишу музичке, рецитаторске и пјесничке способности, као и ликовно стваралаштво младих талената из Српца.

“Идеја за овакав вид састанка потекла је приликом организације недавне Светосавске академије када смо закључили да на оваквим манифестацијама углавном наступају умјетници из других општина, а мање из Српца, па смо жељели да то промијенимо и пружимо шансу талентованој дјеци из наше локалне заједнице која итекако умију да припреме и изведу квалитетан умјетнички програм”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Он додаје да је овакав приједлог снажно подржан, а највећим дијелом и инициран, од стране представника Српске православне цркве чији представници су такође присуствовали данашњем састанку.

Протосинђел Теофил рекао је да Србац и поред тога што је мала општина, има шта да понуди у културном смислу, због чега треба пружити шансу дјеци из наше локалне заједнице да својим изведбама увеличају културне свечаности у Српцу.

“За похвалу је што је локална управа подржала оснивање одбора који ће радити на побољшању квалитета културних дешавања и што су просвјетни радници стали уз овај приједлог. Вјерујем да ће се већ у наступајућој години културна збивања подићи на још виши ниво”, рекао је протосинђел Теофил.

У дискусији су учествовали представници основних и средњих школа који су подржали овакав вид ангажовања младих на важнијим манифестацијама у Српцу. Истакнуто је да се током године такође организују разне академије и приредбе у централним и подручним школама на којима се представља ученичко стваралаштво и да ће дио овог програма бити представљен и на већим културним манифестацијама у нашем граду.

Представница Народне библиотеке, Бранка Санчанин, која редовно учествује у припреми важнијих културних догађаја у Српцу, рекла је да је квалитет неких манифестација и до сада био добар, али да је један од проблема била слаба посјећеност на чему ће се такође морати порадити. Она је подржала да школе са установама културе припреме квалитетне догађаје који ће бити изузетно посјећени и служити на понос цијеле локалне заједнице.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће све предшколске, школске и културне установе имати задатак да доставе приједлоге људи који ће бити укључени у новоформирани одбор а први састанак би требао бити одржан до краја марта.  

“Ово ће бити стално тијело из којег ће се црпити идеје за све будуће културне догађаје а они најзначајнији на којима ће млади таленти учествовати током године су Светосавска академија и свечана академија поводом Дана и крсне славе општине”, рекао је Михољчић.

Закључено је да ће се одбор за културу морати редовно састајати током године како би се направио добар програм и предшколске и школске установе на вријеме припремиле за манифестације на којима ће учествовати, што ће резултирати квалитетнијим и посјећенијим културним збивањима у граду.

 

Comments are closed.