Изложба слика са лакташке колоније у сриједу 20. фебруара у Српцу
13. фебруара, 2019.
Уписано 49 дјеце у програм припреме за полазак у школу
14. фебруара, 2019.

Одата почаст страдалим јунацима поводом Дана бораца

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа у спомен соби, данас је у Српцу почело обиљежавање Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Почаст страдалим борцима дале су делегације Борачке организације општине Србац, Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Општинског одбора СУБНОР-а као и чланови породица погинулих бораца, преживјели борци и други грађани општине Србац.

Испред локалне управе, учешће у овој церемонији узели су и замјеник начелника општине Драган Микић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић.

Секретар Борачке организације Дарко Лајић поздравио је присутне и позвао их да одају почаст минутом ћутања страдалим борцима.

Парастос је служио свештеник Александар Kустурић који је рекао да се на овај начин одаје помен за душе наших суграђана који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

“Ови младићи у својим најбољим годинама испунили су највећу заповијест Божију, дајући животе за своје ближње, за све нас који данас живимо у миру и слободи. Они су се одазвали зову отаџбине како би одбранили своју нејач и кућне прагове. Нису жељели туђе већ су хтјели само да заштите оно што је њихово. Успомена на њих живи и данас и нашу дјецу морамо стално подсјећати на њихова дјела која не смију остати заборављена”, рекао је Kустурић.

Он је подсјетио да је српски народ непрестано патио кроз историју, почевши од Kосовског боја, преко Првог и Другог свјетског рата па све до данашњих дана.

Начелник Одјељења за општу управу и предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић честитао је данашњи празник и нагласио да је од немјерљиве важности обиљежавање оваквих догађаја како би се сачувала успомена на борце који су стварали Републику Српску и омогућили нам да можемо проповиједати своју вјеру и писмо.

Он је додао да је данас уједно обиљежен завршетак радова на реконструкцији спомен собе, односно комплетног објекта Центра за социјални рад у чијем се саставу налази и ова просторија, као и канцеларије Борачке организације општине Србац и предузећа за запошљавање инвалида “Борац”.

Митрић је истакао да су у спомен соби замијењени прозори и врата, реконструисан мокри чвор, уређен под, те уведен нови систем централног гријања чиме је она добила изглед и услове какве и заслужује.

“Захваљујем се Влади Србије која је издвојила 50 хиљада евра за реконструкцију зграде као и Влади Републике Српске која је усмјерила средства у нашу општину. Посебну захвалност упућујем локалној управи и начелнику општине који је донацију намијенио за ову инвестицију и обезбиједио додатна средства како би се завршили сви предвиђени радови”, рекао је Митрић.

Обиљежавање Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС настављено је деветом по реду сједницом скупштине Борачке организације општине Србац која је почела данас у 11 часова у сали Скупштине општине.

На сједници ће између осталог бити разматран извјештај о раду Борачке организације општине Србац за 2018. годину, извјештај о приходима и расходима Борачке организације за 2018.годину, програм рада за 2019. годину, финансијски план за 2019. годину, приједлог Одлуке о расписивању и провођењу избора и план провођења избора у Борачкој организацији општине Србац, као и остала питања.

Сједници присуствује и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.