Подручна лига Градишка: Млади Kрајишник остварио први тријумф у овој години
1. априла, 2019.
Вечерас у Српцу отварање изложбе „Немањићи-рађање краљевине“
2. априла, 2019.

Одали почаст жртвама усташког злочина у Разбоју Љевчанском

У организацији Удружења СУБНОР Србац, Општине Србац и мјештана Разбоја Љевчанског, протеклог викенда одржан је помен парастос за жртве усташког терора које су страдале посљедњег викенда у марту 1944. године, на Стегића ади на лијевој обали Врбаса.

Парастос је служио свештеник Славко Дебељак а присуствовале су му бројне делегације и мјештани, међу којима су били и замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић.

О страдању мјештана ове мјесне заједнице у Другом свјетском рату говорио је предсједник СУБНОР-а Србац Богдан Давидовић истакавши да се, поред овог, у општини Србац налазе још три стратишта на којима су побијени невини људи, жене и дјеца и то у славонској шуми Радиња, у чешком селу Нова Вес и у Ситнешима.

„У зору 30. марта 1944. године усташе су по кућама и њивама похватале 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, довели их на обалу Врбаса, побили камењем и маљевима, а тијела бацили у набујалу ријеку. Међу њима је било шесторо дјеце узраста до 16 година, од које је беба Петра имала само 13 мјесеци“, рекао је предсједник Давидовић.

Он је додао да потомцима и србачким поштоваоцима борбе против фашизма ни данас није јасно какво је то помрачење ума довело до тога да се неко убија само зато што носи српско име и држи се вјере православне.

Давидовић додаје да је са подручја општине Србац у Другом свјетском рату учествовало 1.837 бораца или 10 одсто становништва и да је њих 974 или 53 одсто погинуло или страдало као цивилне жртве рата, па је, каже, прикладна порука младим генерацијама – Памтило се, не поновило се и не заборавило се!

 

 

Comments are closed.