Завршено асфалтирање путева и улица у Српцу у вриједности од 400 хиљада KМ
29. маја, 2020.
Друштвени дом у Разбоју Љевчанском стављен под кров
1. јуна, 2020.

Одали почаст погинулим борцима из Ситнеша

У складу са календаром за обиљежавање значајних датума и јубилеја, Борачка организација Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Ситнеши данас је организовала парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из Ситнеша.

У овом селу је подигнуто заједничко спомен обиљежје борцима и жртвама фашистичког терора и споменик на којем су уклесани ликови шесторице бораца који су страдали у одбрамбено-отаџбинском рату, а то су: Ненад Вујић, Саво Берић, Милан Новаковић, Влајко Новаковић, Божо Бабић и Душан Савандић.

Почаст погинулим борцима одата је паљењем свијећа и полагањем цвијећа, а ове године није организован заједнички ручак због пандемије вируса корона, како би се смањила могућност потенцијалног ширења заразе.

Исто тако, испоштована је наредба Републичког штаба за ванредне ситуације о окупљању мање од 50 људи на јавном мјесту, због чега су помену присуствовали само чланови породица погинулих бораца и делегације Општине Србац, Општинске и мјесне борачке организације и СУБНОР-а, без представника других организација и установа, као што је то био случај ранијих година.

Парастос је служио свештеник Ненад Ђурић који је подсјетио да су српски јунаци са ових простора пали у мрачни гроб борећи се за народ и његову слободу, за свету вјеру и милу отаџбину, крст часни и слободу златну.

„Тужне су мајке што без синова остадоше и тужна дјеца без очева. Свима су срца тужна кад се сјете како су сваког дана доносили рањенике и земне остатке. Али они су показали храброст и одговорност и освјетлали своје српско име“, рекао је свештеник Ђурић.

Он је додао да је данашња молитва лијеп знак наше захвалности али да је потребно да се и дјелом покажемо благодарни према њима.

„Потребно је да се старамо за очување слободе стечене проливеном крвљу и да покољењима оставимо завјет да се свирепа страдања и звјерства никад не забораве. Да бисмо ово испунили потребно је да између себе његујемо братску љубав и тек тада ће наша молитва бити угодна Богу и нашим погинулим суграђанима“, рекао је Ђурић.

Испред Општине Србац парастосу су присуствовали начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић, док су делегације Борачке организације и СУБНОР-а предводили предсједници ових организација, Горан Плотан и Богдан Давидовић.

Током помена, присутни су се још једном упознали са ратним путем ситнешких бораца који су се борили у србачкој и другим ратним бригадама.

Ненад Вујић, рођен 25. априла 1967. године, био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а погинуо је 11. маја 1994. године у мјесту Скиповац на требавском ратишту.

Саво Берић, рођен 27. јануара 1956. године, био је члан Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао је у непријатељској офанзиви на озренско-возућком ратишту 10. септембра 1995. године.

Милан Новаковић, рођен 17. августа 1963. године, био је припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде а погинуо је у борбама на озенско-возућком ратишту 10. септембра 1995. године.

Божо Бабић, рођен 6. марта 1958. године, био је члан Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао је у непријатељској офанзиви на озренско-возућком ратишту 10. септембра 1995. године.

Влајко Новаковић, рођен 21. маја 1955. године, био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а умро је 1995. године.

Душан Савандић, рођен 12. августа 1960. године, био је члан Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао је у непријатељској офанзиви на озренско-возућком ратишту 10. септембра 1995. године.

 

Comments are closed.