Фолклораши Мотајичког вука на турнеји по региону
21. јула, 2021.
Од 22. јула креће систематска дератизација у Српцу
21. јула, 2021.

Одали почаст погинулим борцима из Разбоја Љевчанског

У складу са Kалендаром за обиљежавање значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова, Борачка организација Србац у сарадњи са мјесном борачком организацијом Разбој Љевчански организовала је данас парастос за десеторицу погинулих бораца Војске Републике Српске из овог краја кога су служили свештеници Младен Продановић и Славко Дебељак.

Цвијеће на спомен обиљежја положили су представници Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегације Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, мјесне борачке организације и мјесне заједнице Разбој Љевчански.

На овај начин одата је захвалност погинулим борцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе, а у питању су:
Винко Марковић који је погинуо 20. децембра 1991. године на ратиштима западне Славоније као припадник јединица Југословенске народне армије.
Горан Новковић који је погинуо 18. октобра 1991. године у Горњим Богићевцима као припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде. Горан је био први погинули борац са подручја општине Србац.
Зоран Николић који је трагично изгубио живот 27. јуна 1993. године у Бајинцима као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.
Саво Станишљевић који је страдао 19. јануара 1994. године у Гојаковцу а био је припадник Прве оклопне бригаде.
Слободан Митраковић који је погинуо 10. децембра 1994. године у Стогу, општина Завидовићи, на озренско-возућком ратишту. Слободан је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.
Стево Новковић који је страдао 13. децембра 1994. године у Стогу, општина Завидовићи, на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.
Душан Станојевић који је погинуо 10. септембра 1995. године у Стогу, општина Завидовићи, на озренско-возућком ратишту у великој офанзиви непријатељских снага на положаје Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.
Драго Ђурђевић који је нестао 10. септембра 1995. године у офанзиви непријатељских снага на озренско-возућком ратишту. Драго је такође био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.
Зоран Билбија који је трагично изгубио живот 22. јануара 1996. године у Бањалуци а за вријеме рата је био љекар и стални члан санитета Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Спомен плоча са уклесаним именима и ликовима погинулих бораца у Разбоју Љевчанском подигнута је 2004. године, а поред ње се налази споменик за 19 погинулих бораца и 45 жртава фашистичког терора.

За све присутне у новом друштвеном дому, припремљен је заједнички ручак.

 

Comments are closed.