Настављају се систематски прегледи дјеце за упис у први разред
15. маја, 2020.
Рукавице више нису обавезне у затвореном простору
15. маја, 2020.

Од септембра бесплатан вртић за дјецу са потешкоћама у развоју

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће од септембра услуга у предшколским установама бити бесплатна за дјецу са потешкоћама у развоју и ону без родитељског старања.

Тривићева је навела да је ресорно министарство у сарадњи са Педагошким заводом Републике Српске у области предшколског образовања успоставило два програма за партнерство са родитељима, а све ради правилног раста и развоја дјеце.

– С циљем повећања обухвата дјеце у предшколском васпитању и образовању, осим програма пред полазак у школу, са локалним заједницама смо разматрали могућност да се у постојећим школским објектима омогући програм предшколског васпитања, што ће од посебног значаја бити у мјестима у којима дјеци нису приступачни вртићи – рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је такође навела да ће почетак нове школске године донијети промјене у свим областима образовања у Републици.

– Што се тиче основног васпитања и образовања радимо много у техничким стварима, али и у оним суштинским. За почетак нове школске године донијећемо програм стимулативног окружења, што подразумијева адаптацију одређених школских простора – напоменула је Тривићева.

Она је навела и да је ове године планирано доношење стандарда уџбеника за ученике основних и средњих школа.

– Сматрамо да тај стандард до сада није постојао, а јавља се велика потреба да коначно дефинишемо шта је оно шо је примарно, колико то и из чега дјеца треба да уче – истакла је Тривићева.

Тривићева је, када је ријеч о дигитализацији, навела да ће у свим основним школама у Републици Српској бити успостављен систем “Доситеј” и “Е-дневник”.

– Са новом школском годином успостављамо платформу која нам мијења основну парадигму образовања и учења јер желимо да научимо дјецу како да уче и како да практично примјењују знање – поручила је Тривићева.

Говорећи о средњем образовању, Тривићева је подсјетила да је урађена ревизија свих занимања, те да су урађени стандарди за 54 занимања, а тренутно се раде за још 52.

– Овај посао радимо у сарадњи са привредном заједницом јер они делегирају који су то профили занимања за која се дјеца едукују у средњим школама. Уписне политике већ су спремне, а уписи почињу средином јуна – рекла је Тривићева.

Comments are closed.