Нови пројекат ИФАД-а за србачке пчеларе
3. септембра, 2019.
Промоција Славено-српског магазина и књиге „Огледи“ у сриједу 11. септембра у Српцу
4. септембра, 2019.

Од 6. до 10. септембра Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац организује Дане сјећања на 10. септембар 1995. године – страдање Српчана на озренско-возућком ратишту.

Ове године ће догађај по први пут трајати три дана а почеће у петак 6. септембра када ће од 19 часова у новој скупштинској сали бити организовано вече посвећено страдању Српчана на овом ратишту на којем ће говорити некадашњи припадници Србачке бригаде, дјеца погинулих бораца, представници Општинске управе и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обиљежавање се наставља у понедјељак 9. септембра полагањем цвијећа на спомен костурници на градском гробљу у 9.30 часова, затим на централном спомен обиљежју у 9.45 часова и спомен соби у 10 часова гдје ће бити организован парастос.

Централни дио догађаја биће у уторак 10. септембра када се организује одлазак Српчана на марш „Стазом егзодуса“ а полазак је предвиђен у 3.30 часова испред мотела Храст. За учешће на маршу пријављено је више од стотину Српчана, међу којима има највише демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца, али и других заинтересованих грађана.

Поход ће почети у мјесту Тумаре на Озрену гдје ће бити одржан молебан за погинуле борце а након тога ће се кренути са пјешачењем према насељу Стог код Возуће на стази егзодуса дугој око 22 километра.

На овај начин биће одата почаст борцима Прве србачке лаке бригаде и припадницима других јединица Војске Републике Српске који су страдали на озренско-возућком ратишту у офанзиви Армије БиХ и одреда „Ел муџахид“ од 10. до 24. септембра 1995. године.

За све учеснике из Српца обезбијеђен је бесплатан превоз, храна, пиће и мајице.

Завршном догађају који ће бити организован на Возући присуствоваће представници Општине Србац и Борачке организације Србац а биће организован и долазак аутобусом једне групе демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца из Српца који због здравствених и других разлога нису у могућности да учествују у маршу.

 

Comments are closed.