Одали почаст погинулим борцима из Лилића
3. августа, 2020.
Одржана сједница општинског штаба: Све мјере остају на снази до 17. августа
3. августа, 2020.

Објекат Дома младих претварају у галерију слика

Запуштени објекат Дома младих у центру Српцa у наредним мјесецима би требао бити адаптиран у галерију слика са бардачке колоније, а овај простор биће мултифункционалног карактера јер је планирано да се овдје одржавају и друге културне манифестације.

Идеју о адаптацији зграде Дома младих у умјетничку галерију оживјела је библиотекарка Бранка Санчанин, која је један дио своје каријере провела на челу некадашњег Народног универзитета “Угљеша Kојадиновић”, а данашњег Центра за културу и спорт, док је подршку пружила Општинска управа Србац.

Она је данас обишла овај објекат заједно са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, представницима Центра за културу и спорт и архитектонско-грађевинским стручњацима из Општинске управе који ће бити ангажовани на изради пројекта.

Будући да је већ годинама изражена потреба да Србац коначно добије простор у коме ће бити изложени радови из богатог фундуса србачке колоније, оваква иницијатива је наишла на пуну подршку Општинске управе. На потребу отварања ликовне галерије у Српцу већ годинама указују све установе културе, а један од закључака са недавне сједнице србачке Просвјете је такође био да је дошло вријеме да Србац коначно добије репрезентативан објекат овакве врсте.

“На путу смо да коначно обезбиједимо простор за бардачке умјетнине а уједно да ријешимо дугогодишњи проблем неискориштеног и запуштеног објекта Дома младих у центру града. Обишли смо овај простор који је заиста велик и може бити искориштен у бројне намјене и сигурно је да нећемо стати док ова идеја не заживи у правом смислу ријечи”, рекао је начелник Драгосављевић.

Бранка Санчанин, која је по звању дипломирани менаџер културe, рекла је да идеја о адаптацији овог објекта постоји скоро двије деценије и додаје да је било покушаја да галерија заживи на овом мјесту, али се због одређеног сплета околности није кренуло са реализацијом.

“Надам се да је коначно дошло вријеме да слике са бардачке колоније добију своју кућу у једном оваквом објекту који ће имати велики значај за образовање и васпитање наше омладине. На овај начин заувијек ћемо ријешити проблем смјештаја депоа који броји више од 400 умјетничких дјела, ако не рачунамо још око 200 слика које су издате на реверс јавним предузећима и установама и институцијама у Републици Српској. Уједно ћемо на једном мјесту објединити школу, галерију, стару Ћирића кућу коју породица Топић облачи у ново рухо и друга мјеста у којима се окупљају млади. То довољно говори да је ово значајан пројекат за Србац и све старосне структуре у нашој општини”, рекла је Санчанин

Она је додала да ће бити омогућено да у једној поставци буде изложено више од 150 дјела, а у плану је да се задржи и бина на којој ће се моћи одржавати камерни концерти, представе и друга културна дешавања.

“На овом мјесту су се некада одржавале игранке и плесови, чега се добро сјећају старије генерације, а били смо свједоци и бројних манифестација од јавног значаја. Сада планирамо да овдје направимо мултимедијални простор који ће служити за понос нашег града”, истакла је Санчанин.

Директорица Центра за културу и спорт, Сања Јејинић, захвалила се начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је подржао овај пројекат и Бранки Санчанин која се ангажовала на његовој реализацији.

“Слике са бардачке колоније до сада нису биле складиштене на прави начин и биле су изложене пропадању због неодговарајућих услова. Дошао је тренутак да се то квалитетно ријеши што је била наша дугогодишња жеља”, рекла је Јејинић.

У наредном периоду планирано је да се крене са израдом идејног рјешења након чега ће се радити на проналаску потенцијалних инвеститора, а очекује се да ће, поред Општине Србац, финансијску подршку пружити и републичке институције.

 

Comments are closed.