Настављена реконструкција путева и улица у Српцу, Влада РС издвојила 200 хиљада KМ
9. децембра, 2020.
Ограничено радно вријеме у дане празника
16. децембра, 2020.

Објављена коначна ранг листа за додјелу 25 пластеника

Начелник општине Млађан Драгосављевић објавио је данас коначну ранг листу 25 корисника којима су одобрени пластеници у оквиру пројекта „Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“.

Поред пластеника површине 100 квадратних метара, корисници ће добити систем за наводњавање и садни материјал а право учешћа на јавном позиву, који је био објављен 26. октобра, имали су сви пунољетни становници са пребивалиштем на подручју општине Србац који се намјеравају бавити пластеничком производњом.

Kоначну ранг листу можете преузети ОВДЈЕ.

Општина Србац реализује овај пројекат у сарадњи са Фондом за развој и запошљавање Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, а уговор о додјели бесповратних финансијских средстава потписали су 3. августа ове године начелник општине Млађан Драгосављевић и представници Фонда.

Ради се о средствима из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2019/2020. години. Вриједност пројекта износи 76 хиљада KМ од чега бесповратна средства износе 53.196 KМ а остатак ће обезбиједити корисници пројекта.

Подносиоци захтјеви морали су испунити услов да располажу земљиштем погодним за постављање пластеника, да имају регистровану пољопривредну дјелатност или су сагласни да ће прије додјеле пластеника и пратеће опреме регистровати пољопривредну дјелатност, да су сагласни да суфинансирају набавку пластеника и пратеће опреме, те да припреме земљиште на којем ће бити монтиран пластеник, као и цемент и шљунак за бетонске стопе.

Kорисници којима нису одобрени пластеници на овом јавном позиву имају прилику да се пријаве за другу фазу овог пројекта која ће се реализовати на прољеће, а којом ће бити омогућено да још 30 домаћинстава добије пластенике површине 100 квадратних метара.

Додатна средства ће поново стићи од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) на основу пројекта Општинске управе који је одобрен на јавном позиву ИРБ-а. Вриједност пројекта износи 90.745 KМ од чега ће бесповратна средства износити 68.058 KМ а остатак у износу од 22.686 KМ ће обезбиједити Општина Србац и корисници пројекта.

Поред додјеле и монтаже пластеника, корисници ће такође добити пратећу опрему за наводњавање и садни материјал а организоваће се и три стручне обуке којима ће присуствовати свих 30 изабраних корисника и десетак заинтересованих пољопривредних произвођача или грађана.

Право учешћа ће имати становништво из руралних подручја, нарочито незапослени, особе до 40 година старости, жене из руралних подручја, тешко запошљиве категорије, као и постојећи пољопривредни произвођачи и заинтересовани становници који се желе бавити пластеничком производњом.

На тај начин, у обе фазе овог пројекта, укупно ће бити додијељено 55 пластеника.

Тиме ће бити настављена традиција стварања што бољих услова за развој повртарске производње на подручју наше општине јер су ове године већ додијељена 92 пластеника у вриједности од 250 хиљада KМ за социјално и материјално угрожене особе, младе до 35 година старости и жене свих старосних доби у оквиру ИФАД пројекта кога је Општина Србац реализовала са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Comments are closed.