Планинари искористили лијепо вријеме за шетњу по Мотајици
20. септембра, 2021.
Српске народне пословице преточио у ребусе
20. септембра, 2021.

Обиљежено 30 година од формирања Друге и Шеснаесте крајишке бригаде

Протеклог викенда заједничка делегација Општине Србац и Борачке организације Србац присуствовала је обиљежавању тридесет година од формирања двију најелитнијих бригада Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, Друге крајишке и Шеснаесте крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
У суботу, 18.септембра, у Меморијалном центру Раковачке баре обиљежена је тридесета годишњица од формирања Друге крајишке бригаде.
Ратни пут Друге крајишке бригаде трајао је скоро 1.700 дана, а бригада је током рата изгубила 231 борца, док је 1.500 бораца рањено у извођењу борбених дејстава. Шест бораца бригаде се воде као нестали.
Бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића.
Јуче, служењем парастоса и свечаном академијом у Машићима обиљежена је, такође, тридесета годишњица почетка борбеног пута 16. крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
Кроз бригаду је током пет година рата прошло преко 12.000 бораца из скоро свих дијелова Крајине.
Бригада је током рата изгубила 437 бораца, око 2.000 бораца је рањено, а 11 се и даље воде као нестали.
Бригада је одликована Ореденом Немањића, највећим војним признањем Републике Српске, за заслуге у рату.
У саставу ових бригада било је око 1000 бораца са подручја наше општине који су дали велики и немјерљив допринос у одбрани Републике Српске. Борећи се у овим јединицама на ратиштима широм бивше Југославије и готово цијеле Републике Српске двадесет један борац са подручја општине Србац је изгубио живот.

Comments are closed.