Уручене дипломе матурантима основне школе из Српца
13. јуна, 2021.
Златне медаље за Стефана и Немању Гаврановића на карате такмичењу у Србији
14. јуна, 2021.

Обиљежени значајни датуми из Другог свјетског рата на подручју општине Србац

У организацији удружења СУБНОР из Српца, Општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, данас је обиљежен Дан сјећања на пробој Првог Kрајишког пролетерског батаљона из обруча на Мотајици 14. јуна 1942. године и погибије народних хероја Данка Митрова у Доњим Срђевићима и Здравка Челара на Раковцу.

Делегације су положиле цвијеће испред споменика Данку Митрову у Доњим Срђевићима. Предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић, рекао је да је у Другом свјетском рату највећу жртву поднио српски народ и додао а је на подручју општине Србац за слободу свог народа животе дало 468 бораца Народноослободилачког рата и 506 цивилних жртава фашистичког терора .

“Идеолошка подјела становништва на два покрета у току Другог свјетског рата довела је до братоубилаштва на овим просторима што се никада више не смије поновити. На срећу, у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године било је више мудрости, што је резултирало великом тековином, стварањем Републике Српске”, рекао је Давидовић.

Он је у знак захвалности за вишегодишње одржавање овог споменика уручио мјештанину Гојку Новковићу књигу “Србац – монографски записи”.

Након тога су делегације положиле цвијеће на спомен обиљежје у Влакници на мјесту гдје су се 118 припадника Првог Kрајишког пролетерског батаљона пробили из обруча у Мотајици, прешли преко ријеке Саве и прикључили партизанима у Славонији.

Давидовић каже да је у тој борби животе положило 108 пролетера.

Обиљежавање значајних датума из Другог свјетског рата завршено је полагањем цвијећа на бисте народних хероја Данка Митрова, Здравка Челара и Саве Вујановића Жуће у парку основне школе у Српцу.

Делегацију Општине Србац на данашњим церемонијама чинили су предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић.

 

Comments are closed.