Видовдански фестивал Бошча одушевио Српчане
28. јуна, 2019.
Перутнина добија помоћ ресорног министарства у пласману производа у Европску Унију
29. јуна, 2019.

Обиљежена крсна слава Војске Републике Српске у манастиру Осовица

У манастиру Осовица данас је обиљежен православни празник Видовдан, као крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Свету архијерејску литургију и парастос српским војницима погинулим од Kосовског боја до данас служио је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Међу присутнима су били предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима и други представници институција Републике Српске и БиХ, политичког, јавног и културног живота, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Након литургије којој је присуствовало више стотина вјерника одржан је славски обред а након тога заједнички ручак уз културно-умјетнички програм у којем је наступило Српско црквено пјевачко друштво „Свети Георгије“ из Прњавора.

У обраћању присутнима, предсједница Жељка Цвијановић је рекла да грађани Српске треба да цијене слободу у којој данас живимо и буду поносни на републику коју нам нико није поклонио и која се сама бранила и одбранила захваљујући онима који су узели пушке у руке, али и онима који су у том тренутку доносили одговарајуће политичке одлуке.

„Није случајно што Војска Републике Српске управо на Видовдан прославља крсну славу јер су се око овог датума у прошлости доносиле многе крупне одлуке којима је омогућена слобода нашем народу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, најважније битке које ће Српска водити у будућности биће у области образовања, запошљавања и развоја.

„На тај начин ћемо показати онима који су у рату дали своје животе или дијелове тијела да је наше опредјељење да и даље јачамо Српску“, рекла је Цвијановић.

Kомандант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милан Радојчић рекао је да овај пук обиљежава крсну славу у складу са задатком који има, а то је његовање традиције Војске Републике Српске.

„У одбрамбено-отаџбинском рату испунили смо све постављене задатке у веома тешким условима. Наша обавеза је да традицију обиљежавања крсне славе пренесемо на млађе генерације“, рекао је Радојчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је у протеклом рату учествовало око 4500 бораца са подручја србачке општине од чега је преко 3300 њих било у саставу Прве србачке лаке пјешадијске бригаде која је одликована орденом Петра Мркоњића.

„Своје животе у темеље Републике Српске уградило је 120 бораца са подручја србачке општине чији ратни пут је био величанствен и који су својом жртвом и крвљу исписали најсвјетлије странице наше историје. Нећемо никада заборавити ни 10 несталих бораца за којима се још увијек трага и више од 400 бораца који имају статус ратних војних инвалида“, рекао је Драгосављевић и додао да захваљујући њима, данас имамо своју домовину и отаџбину и свој језик, проповиједамо своју вјеру и славимо крсну славу.

Народна скупштина Српске Републике БиХ је 12. маја 1992. године, ради заштите српског народа на просторима БиХ, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске кроз коју је прошло више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске живот су дала њих 23.184.

 

Comments are closed.