Србачка делегација посјетила команданта бригаде Миодрага Сувајца
7. јуна, 2019.
Матуру прославило 159 основаца, ученици генерације Сузана Стојковић, Јована Вујичић и Александар Чекић
8. јуна, 2019.

Обиљежена 27. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Припадници Прве србачке лаке пјешадијске бригаде током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата оставили су трагове храбрих и чврстих бораца који су улагали надљудске напоре да одбране српски народ од непријатеља чија намјера је била да заузме територију и протјера наш народ са вјековног огњишта, рекао је потпуковник Војске Републике Српске и начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, Вићо Kовачевић, на данашњој церемонији обиљежавања 27 . годишњице од формирања бригаде.

Kовачевић је истакао да је србачка бригада поштовала међународне прниципе ратовања и додао да је због својих заслуга одликована орденом Петра Мркоњића од тадашњег предсједника Републике Српске.

“Од постројавања 7. јуна 1992. године на игралишту у Малим Ситнешима, србачка бригада је прешла величанствен и частан ратни пут борећи се на бродско-дервентском, добојском, орашком, србобранском и градачачком ратишту а посебним словима у историју ће бити уписане борбе које је србачка бригада пуних 16 мјесеци водила на возућком ратишту. Ратни пут бригаде завршен је у прољеће 1996. године а прошло га је 3338 бораца из наше општине, од чега је погинуло и умрло њих 66 а судбина десет бораца још није разјашњена”, рекао је Kовачевић који је одао почаст Српчанима који су се борили и у другим јединицама Војске Републике Српске.

Он је истакао да ће се будуће генерације засигурно суочавати са изазовом доказивања истине о страдању Срба на овим просторима због чега је похвалио долазак великог броја ученика основних и средњих школа из Српца на данашњу манифестацију.

“Предлажем да се наредних година у склопу обиљежавања овог догађаја организују часови у школама како би се указало на улогу србачке бригаде у протеклом рату и уопште на процесс стварања Републике Српске”, рекао је Kовачевић.

Обиљежавање 27. годишњице србачке бригаде почело је на мјесту постројавања бригаде у Малим Ситнешима гдје је заједничка делегација Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац положила цвијеће на спомен обиљежју у Малим Ситнешима у част четворице погинулих бораца из овог села, Миодрага Ракића, Витомира Новаковића, Леонарда Грегуса и Милована Тодоровића.

Након тога је ова делегација положила цвијеће и на спомен костурницу неидентификованим борцима која се налази на градском гробљу у Српцу, гдје је цвијеће положила и делегација СДС Србац.

Церемонија је настављена на централном спомен обиљежју гдје је парастос служио свештеник Петко Вуковић а организовано је и полагање цвијећа и паљење свијећа.

Цвијеће су положиле делегације команде Прве србачке лаке пјешадијске бригаде на челу са Вићом Kовачевићем као и Општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем.

Међу делегацијама које су положиле цвијеће био је и Трећи Република Српска пук на челу са бригадиром Миланом Радојчићем, Борачка организација општине Србац на челу са предсједником Гораном Плотаном, Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила на челу са предсједником Вељком Лазићем, Удружење ратних војних инвалида општине Србац на челу са предсједником Милорадом Станишљевићем и делегација СУБНОР Србац на челу са Богданом Давидовићем. 

Цвијеће су положиле и делегације Борачких организација из Градишке, Прњавора и Лакташа, представници Полицијске станице Србац, Центра средњих школа “Петар Kочић”, СНСД Србац, СДС Србац и Удружења пензионера општине Србац.

У обраћању присутнима, предсједник Скупштине општине Србац Мирко Стојић рекао је да припадници србачке бригаде нису штедили своје животе како би одбранили српски народ на овим просторима.

“Ратови на овим територијама углавном су били наметани и учинили су много зла нашем народу. Многи од наших суграђана уградили су своје животе у темеље Републике Српске и искрено се надам да се оваква страдања више никада неће поновити. Остаје нам да штитимо нашу Републику Српску својим духом, карактером, људскошћу и добрим комшијским односима. Да се више никада не чује плач мајки, да више не остајемо без својих најмилијих, да не буде инвалида рата и да живимо у просперитетном животу”, рекао је Стојић.

Данашњу церемонију увеличали су чланови KУД-а “Бели анђео” који су помагали у полагању цвијећа на спомен обиљежју, као и ученица Ана Будимчић која је отпјевала химне “Моја Република” и “Боже правде”. За похвалу је и долазак великог броја ученика од стране руководства ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац и ЦСШ “Петар Kочић” Србац.

Заједничка колона потом се упутила у спомен собу у Српцу гдје је такође организовано полагање цвијећа а обиљежавање овог значајног датума окончано је у згради Општинске управе пријемом за све учеснике од стране начелника општине Млађана Драгосављевића.

Више фотографија може се погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM

 

 

Comments are closed.