Расписан јавни позив за пријаву грађана за туристичке ваучере
15. јуна, 2020.
Србачким пољопривредницима у овој години преко 400 хиљада KМ
15. јуна, 2020.

Обиљежен Дан сјећања на пробој пролетера из обруча на Мотајици

Делегације Удружења СУБНОР и Општине Србац обиљежиле су данас Дан сјећања на пробој бораца Првог крајишког пролетерског батаљона из непријатељског обруча на Мотајици.

Тим поводом положено је цвијеће на бисте народних хероја у парку Основне школе “Јован Јовановић Змај“ у Српцу, а затим и на споменик народном хероју Данку Митрову у Доњим Срђевићима.

Делегације су обишле и спомен обиљежје поред магистралног пута Србац-Дервента у Влакници гдје је 118 пролетера прешло цесту, препливало Саву и стигло у Славонију на опоравак, да би се након само два мјесеца поново вратили у борбу на Мотајицу.

О борбама на Мотајици током НОР-а, говорио је предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић, који је похвалио један број суграђана поштоваоца НОР-а који су прихватили да властитим средствима санирају и одржавају спомен обиљежја подигнута прије 50 и више година, истакавши посебно Гојка Новковића и Остоју Сувајца.

„Мотајица је мало описана, иако је у њој погинуо већи број пролетера од којих су чак шесторица проглашени народним херојима. То су Слободан Данко Митров, Здравко Челар, Есад Миџић, Новак Пивашевић, Фадил Шерић и Бранко Тубић-Јелин“, рекао је Давидовић и додао да 14. јун треба вјечно да остане уписан као Дан сјећања на оне који су погинули у четворогодишњој борби против фашизма који је проузроковао смрт око 60 милиона људи.

 

Comments are closed.