Фортуна маркети обезбиједили 30 пакета школског прибора
15. септембра, 2021.
Аутосједалица за свако дијете у РС
15. септембра, 2021.

Обиљежен Дан сјећања на нестале и погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске

Kод Централног спомен-обиљежја, у Српцу је јуче у поподневним часовима обиљежен 15. септембар – Дан сјећања на нестале и погинуле борце и цивиле РС.
Након одавања поште минутом ћутања, паљења свијећа и полагања цвијећа од стране делегације Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Борачке организације општине Србац, Удружења ратних војних инвалида и СУБНОР-а Србац, парастос је служио свештеник Петко Вуковић, након чега је о значају Дана сјећања на страдале борачке категорије и цивиле у нашој општини, говорио предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
,,Све општинске и градске организације на данашњи дан обиљежавају овај тужан дан посвећен погинулим и несталим лицима у Републици Српској и то је један од начин да се сачува сјећање на страдале. У нашој Републици се још увијек трага за 1652 нестала лица, а главна кочница што ова активност не иде брже је надлежни Институит БиХ у Сарајеву који је основан 2008. године и за 12 година постојања пронађено је само 265 несталих. Уколико се потрази не приступи озбиљније, имаћемо озбиљан проблем са којим се већ сада сусрећемо, а то је да родитељи страдалих улазе у године и умиру, а да нису сахранили своје синове страдале у рату. Имамо случајева да након смрти родитеља, тијела нема ко да преузме и сахрани, јер су многи борици били јединци и нису имали засноване породице”, каже Лазић и додаје да је излаз из ове позиције да се под хитно измијени кадровски састав БиХ институа или да се трагање препусти органима РС.

Comments are closed.