Дрим Тим освојио друго мјесто на турниру у словеначком Миклавжу
12. јуна, 2019.
У Српцу почиње анкета о употреби информационо-комуникационих технологија
14. јуна, 2019.

Обиљежен Дан сјећања на крајишке пролетере који су страдали на Мотајици

У складу са календаром обиљежавања значајних датума и јубилеја општине Србац, делегације Удружења СУБНОР и Општине Србац положиле су цвијеће на споменике народним херојима Данку Митрову, команданту Четвртог крајишког пролетерског одреда и Здравку Челару, команданту Првог крајишког пролетерског батаљона, који су подигнути у Доњим Срђевићима и Раковцу на Мотајици.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, каже да су почетком 1942. године крајишки пролетери били опкољени на Мотајици од стране њемачких, усташких и четничких јединица и тада је одлучено да се крене у пробој обруча према сјеверу и преласку преко Саве, како би се борци Народноослободилачког рата спојили са борцима 12. славонске бригаде.

„Борбе су биле жестоке, пробило се свега 118 крајишких партизана, а један број је погинуо у борби или су касније стријељани. Међу њима је било шест народних хероја: Данко Митров, Новак Пивашевић, Здравко Челар, Есад Миџић, Бранко Тубић-Јелин и Фадил Шерић“, каже Давидовић и додаје да су Данко Митров и Здравко Челар страдали у распону од само седам дана, у јуну 1942. године.

Данко Митров је убијен у засједи у Доњим Срђевићима, гдје му је 1986. године подигнут споменик, а Здравко Челар је заробљен и стријељан на брду Раковац, гдје му је 1976. године откривен споменик.

„Поред ова два, у србачкој општини подигнута су још 22 спомен обиљежја, која подсјећају на Други свјетски рат и која својом симболиком, натписима и порукама подсјећају на дио прошлости овог краја, уз заједничку поруку: ,,Памтило се-не поновило се“, каже предсједник Скупштине СУБНОР-а Србац Данило Kошутић.

 

Comments are closed.