Почела Недјеља Црвеног крста: Стиже помоћ за најугроженија домаћинства
8. маја, 2019.
Упозорење на могућу обилну кишу од 11. до 15. маја, опрез због потенцијалних поплава
9. маја, 2019.

Обиљежен Дан побједе над фашизмом: У Другом свјетском рату страдало око хиљаду Српчана

У Другом свјетском рату учествовало је преко 1600 грађана из србачке општине од чега је 468 погинуло у борбеним дејствима, 506 се воде као жртве фашистичког терора, 296 је одведено у заробљеништво а један већи број у логоре као што је Јасеновац, рекао је данас предсједник удружења СУБНОР из Српца, Богдан Давидовић, на церемонији обиљежавања Дана побједе над фашизмом.

Овај датум данас се прославља у свијету у знак сјећања на дан када је нацистичка Њемачка 1945. године потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Давидовић је истакао да оволики број жртава из србачке општине обавезује да се сваке године окупљамо на овај датум и одамо помен погинулим борцима и жртвама фашистичког терора како се ова страдања никада више не би поновила.

Из тог разлога данас је обављено полагање цвијећа на партизанском гробљу а затим и на централном спомен обиљежју у Српцу

Почаст страдалима одале су делегације Општине Србац, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, СУБНОР-а, Полицијске станице и Младих социјалдемократа Србац.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, рекао је да је партизанско гробље у Српцу један од најоригиналнијих спомен комплекса у БиХ, који је подигнут 1964. године и у којем је сахрањено 56 погинулих бораца разних ратних југословенских јединица који су изгубили живот на подручју наше општине од 1941. до 1945. године.

Давидовић додаје да некима од њих није утврђен идентитет па је на мермерним плочама написано непознат борац.

Према његовим ријечима, у заједничку гробницу сахрањено је и 27 Пољака из пољског батаљона који је формиран 7. маја 1944. године и борио се у саставу 14. бригаде НОР-а.

„Пољаци су стигли на наша подручја још у времену аустроугарске власти када се око пет хиљада њих населило на подручја Новог Мартинца, Раковца, Kунове, Ресавца, Срђевића и Лепенице. Након Другог свјетског рата колективно су се вратили у домовину али сјећања на заједнички живот не блиједе па су тако успостављени братски односи између Српца и Новогрођеца у којем се налази највећи број потомака оних који су некада овдје живјели“, истиче Давидовић.

Он подсјећа да је Други свјетски рат захватио 41 свјетску државу и додаје да је за шест година ратовања погинуло између 55 и 60 милиона људи а само у бившој Југославији 1.6 милиона.

„Назив „свјетски“ овај рат је добио јер су тадашње силе Трећег рајха са осовином Рим-Берлин-Токио имале за циљ да покоре цијели свијет. На срећу, појавио се жесток отпор ослободилачких снага па је овај крвави рат званично окончан на данашњи дан 9. маја 1945. године споразумом о капитулацији Њемачке кога је у име побједника потписао совјетски маршал Жуков а у име поражених сила њемачки фелдмаршал Вилхелм Kајтел“, истакао је Давидовић.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић истакао је да је један од основних задатака локалне управе и организација које окупљају борачке категорије чување сјећања на значајне датуме из ослободилачких ратова.

Он је нагласио да су ријетке локалне заједнице које имају на квалитетан начин ријешено спомен обиљежје борцима из протеклих ратова као што је то случај у Српцу.

„У некадашњем градском парку у Српцу постојао је споменик подигнут у част страдалих бораца Другог свјетског рата и жртава фашистичког терора. Након што је Православна црквена општина Србац 2004. године изразила жељу да на овом мјесту гради храм било је у почетку отпора од стране СУБНОР-а који није дозволио да се споменик измјести, али се ипак дошло до заједничког договора са Општином Србац, црквеном општином и борачким категоријама и пронађена је добра локација на којој је подигнут овај споменик на којем сваке године одајемо дужно поштовање нашим погинулим суграђанима“, рекао је Митрић.

Он подсјећа да се на подручју наше општине налази 25 спомен обиљежја који чувају сјећање на Други свјетски рат и преко 25 споменика из Одбрамбено-отаџбинског рата од 1991. до 1995. године. Додаје да спомен обиљежја постоје и по мјесним заједницама а изграђено је и спомен обиљежје у част несталих бораца, те недавно адаптирана спомен соба у Српцу.

„Прије двије године начелник општине Млађан Драгосављевић формирао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова након чега је усвојен календар обиљежавања значајних датума и јубилеја, а Дан побједе над фашизмом је један од њих. Наша обавеза је да се присјећамо свих жртава Другог свјетског рата, како бораца Народноослободилачке војске и цивилних жртава, тако и наших суграђана који су можда носили нека друга обиљежја у том периоду али су се борили против фашизма“, рекао је Митрић.

Поред њега, делегацију Општине Србац још су чинили замјеник начелника општине Драган Микић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић и потпредсједник Скупштине општине Милош Будић.

Сви присутни данас су обишли и бисте народних хероја Здравка Челара, Данка Митрова и Саве Вујановића Жуће које се налазе испред основне школе у Српцу, гдје су поред њих положили руже.

Након званичног дијела церемоније, у згради општинске управе је организован пријем за све присутне делегације.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM

 

 

Comments are closed.